NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

45 χρόνια δράσης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

45 χρόνια δράσης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Με μια εκδήλωση – ευχαριστώ στους τρεις πυλώνες της πολύχρονης δράσης της (τους χορηγούς, τους δημοσιογράφους και τους εθελοντές της) την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στο Μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού γιορτάζει τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ξεκινώντας ως αντίδραση στην κατεδάφιση της Ενετικής εκκλησίας του Σωτήρος στο Ηράκλειο στα χρόνια της Χούντας, η ΕΛΛΕΤ συσπείρωσε εθελοντές σ’ όλη τη χώρα και αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη ίσως αμιγώς εθνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Είναι η μοναδική στην Ελλάδα που επικεντρώθηκε συνδυαστικά στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, εργαζόμενη για την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Χώρας, της προάσπισης της οικολογικής ισορροπίας και της εφαρμογής πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα στους τόσους αγώνες της αξίζει να αναφέρουμε την ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, προγραμμάτων για το Σκυριανό αλογάκι και τη βιοποικιλότητα, τη διάσωση της Πλάκας, του τοπίου των Δελφών, του Νότιου Σαρωνικού, της Πύλου, των Πρεσπών, την κήρυξη ως διατηρητέου του συνόλου του κτήματος Τατοΐου, τμήματος του Μαραθώνα, του αρχαίου πύργου της Κέας, πολλών αξιόλογων μνημείων, βυζαντινών εκκλησιών και παραδοσιακών οικισμών όπως της Ύδρας και άλλων Αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Παράλληλα διασώθηκαν σημαντικότατα μνημεία και εκτός Ελλάδος: το καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία, ο Αγ. Παντελεήμων (Kizil Kilise) στην Καππαδοκία, οι μεσαιωνικές τοιχογραφίες της Τράπεζας στη Μονή του Σινά.

Κι ακόμα μια σειρά βραβευμένων προγραμμάτων και δράσεων ευαισθητοποίησε και συνεχίζει να ευαισθητοποιεί πολίτες κάθε ηλικίας: «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο» που εμπλέκει δασκάλους, μαθητές και γονείς (φέτος σε 200 σχολεία), «Αειφόρο Αιγαίο», «Μνημεία υπό Απειλή». Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» σε πολλά σημεία της χώρας που συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας (Την 1η Ιουλίου εγκαινιάζονται τα Μονοπάτια Πολιτισμού στην Επίδαυρο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και με ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να περπατήσει σε ένα από τα μονοπάτια πριν την παράσταση). Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Θράκη, τη Σαμοθράκη και τους Δελφούς.  Ακόμα πιο πρόσφατα ο συντονισμός του «Δικτύου Οργανώσεων & Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο» που συσπειρώνει 14 οργανώσεις απ’ όλες τις γειτονιές του Ιστορικού Κέντρου.

45 χρόνια δράσης όμως σημαίνουν και δουλειά μακράς πνοής. Και η ΕΛΛΕΤ θέτει ήδη τους βασικούς άξονες δράσης για τα επόμενα χρόνια:

- ενιαία αντιμετώπιση περιβάλλοντος και πολιτισμικής κληρονομιάς

- ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

- συνεχής και εποικοδομητικός διάλογος με το κράτος, ώστε η κοινωνία των πολιτών να είναι εταίρος ενεργός και ουσιαστικός και όχι εκ των υστέρων διαμαρτυρόμενος.

- άνοιγμα σε συνεργασίες με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό

- περαιτέρω προστασία μεμονωμένων μνημείων και αρχιτεκτονικών συνόλων 

- ευαισθητοποίηση για την αξία και την ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου

- άνοιγμα στους Έλληνες της διασποράς με την ίδρυση στην Αμερική της οργάνωσης “Friends of ELLINIKI ETAIRIA in the US”.

Η Ιδρύτρια και νέα Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (1η γυναίκα στην Προεδρία της ΕΛΛΕΤ στα 45 χρόνια λειτουργίας της) Λυδία Καρρά συνοψίζει με δυό λόγια την αρχή, τον αγώνα αλλά και τους νέους στόχους της Εταιρείας:

«Είναι ευλογία να είναι κανείς μέτοχος μιας τόσο πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μιας τόσο όμορφης φύσης. Πραγματικά πολύτιμα όχι μόνο για εμάς αλλά και για άλλους λαούς.

Είναι οι θησαυροί της χώρας μας. Αν τους σεβαστούμε θα εξασφαλίσει ο τόπος μας ευημερία πραγματικά αειφόρο.

Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εδώ και 45 χρόνια αγωνιζόμαστε για την προστασία και την ανάδειξή τους. Φέτος λοιπόν, γιορτάζουμε λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες πολίτες που απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας - αλλά και της διασποράς - προσέφεραν χρόνο, χρήματα και γνώση για να υλοποιηθεί το έργο της ΕΛΛΕΤ.

45 Χρόνια συνεχούς προσφοράς: στόχος μας πλέον στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι η εμπλοκή της νεώτερης γενιάς για να χαίρεται και να διαφυλάσσει το περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr