NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Πάθος και ευθυγράμμιση τα στοιχεία ενός καλού εργαζόμενου

Πάθος και ευθυγράμμιση τα στοιχεία ενός καλού εργαζόμενου

H Μαρία Καφεντζή ανέλαβε τη θέση του Human Resources Director στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία τον Οκτώβριο του 2014 σε συνέχεια μιας επιτυχημένης πορείας, που ξεκίνησε το 2006. Σε αυτό το διάστημα ανέλαβε τις θέσεις HR Manager και HR Generalist ενώ κατείχε σημαντικό ρόλο στη συγχώνευση των εταιρειών Μύθος Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξει ένας υποψήφιος όταν τον καλέσουν σε συνέντευξη; Η Μαρία μίλησε στο epixeiro.gr και προσφέρει τις συμβουλές της.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο; 

Το σημαντικότερο που πάντα προσπαθούμε να διακρίνουμε σε ένα υποψήφιο είναι το πάθος για την εργασία του και γενικότερα το πάθος ως στάση ζωής. Ο υποψήφιος που είναι παθιασμένος με ότι καταπιάνεται είναι περισσότερο πιθανό να είναι αποδοτικός στην εργασία του και να κάνει το extra mile, αφού είναι αποφασισμένος να πετύχει.

Ποιες είναι οι  3 πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σας; 

Εκτός από το πάθος που προανέφερα παραπάνω, κάθε εργαζόμενός μας θέλουμε να επιδιώκει ενεργά την ευθυγράμμιση. Αυτό σημαίνει να ακολουθεί τις συμφωνημένες προτεραιότητες χωρίς να αλλάζει συνεχώς πλεύση, να εμπλέκει τους άλλους εργαζόμενους και να προωθεί ενεργά το ομαδικό πνεύμα και την δια τμηματική συνεργασία. Ευθυγραμμισμένος για μας είναι ο εργαζόμενος που στοχεύει στην επίτευξη των στόχων εταιρείας, προσφέροντας αμοιβαία επικερδείς λύσεις. Η προσωπική υπευθυνότητα είναι μια εξίσου σημαντική δεξιότητα μιας και επιδεικνύει τη δέσμευση ενός εργαζόμενου να επιτύχει τα συμφωνημένα. Υπευθυνότητα για μας σημαίνει να λαμβάνω υπόψη μου τόσο τις λεπτομέρειες όσο και τη μεγάλη εικόνα σε ένα θέμα, να θέτω φιλόδοξους στόχους και να εξασφαλίζω ότι και εγώ αλλά και η ομάδα μου μπορούμε να τους πετύχουμε.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ο υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει τα σημεία που τον ξεχωρίζουν αλλά με ειλικρίνεια να μιλά και για τους τομείς που χρήζει βελτίωσης

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι  υποψήφιοι; 

Οι υποψήφιοι μερικές φορές στην προσπάθειά τους να γίνουν αρεστοί και να αποκομίσουν θετική εντύπωση από αυτόν που τους αξιολογεί, δεν επιδεικνύουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα συντελέσει στην επιλογή τους σε μια θέση εργασίας. Ο υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει τα σημεία που τον ξεχωρίζουν αλλά με ειλικρίνεια να μιλά και για τους τομείς που χρήζει βελτίωσης. Άλλωστε γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος και περιμένουμε κάποιον να μπορεί να αναγνωρίσει τις αδύναμες πλευρές του και να τις διαχειριστεί αναλόγως.

Τι ψάχνετε σε ένα βιογραφικό; Και πως το αξιολογείτε; 

Σε ένα βιογραφικό κοιτάω την απλότητα και την ουσία των πραγμάτων. Ο υποψήφιος μέσα από ένα κομμάτι χαρτί πρέπει να παρακινήσει αυτόν που τον διαβάζει να για να αρπάξει την ευκαιρία μιας συνέντευξης. Με απλότητα και καθαρότητα στη γραφή πρέπει να παρουσιάζονται οι βασικές αρμοδιότητες κάθε θέσης εργασίας και όλα όσα θέλει ο υποψήφιος να παρουσιάσει, στοχευμένα στην εκάστοτε θέση εργασίας και με μέτρο. Το προσωπικό στυλ και εδώ μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δείξει στοιχεία για ένα υποψήφιο.

Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Θεωρώ πως κάθε εργαζόμενος παρακινείται διαφορετικά ανάλογα με την προσωπικότητά του και τους στόχους του, έτσι δεν πιστεύω στις συνταγές. Προσωπικά μου αρέσει να εμπλέκω τους εργαζόμενους της ομάδας μου σε πολλά πράγματα, δίνοντας την ελευθερία να εκφραστούν, να δώσουν τις ιδέες τους και να τις υλοποιήσουν, φυσικά με την ανάλογη καθοδήγηση. Η συμμετοχή επίσης σε project της ίδιας ή άλλων Διευθύνσεων σε διάφορους ρόλους εξελίσσει τις δεξιότητες και τονώνει το ενδιαφέρον. Επίσης προσπαθώ να αφιερώνω αρκετό χρόνο με κάθε μέλος της ομάδας μου και να συζητάω για θέματα και πέραν της δουλειάς. Αν νοιάζεσαι  πραγματικά για την ανάπτυξη ενός εργαζόμενου ως επαγγελματία και ως άνθρωπο, ακούς τα θέλω του και αποτελείς μέρος της βελτίωσής του. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικό μοχλό παρακίνησης και ενίσχυσης της δέσμευσής του στην εταιρεία.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει την δουλειά που θέλει; 

Πιστεύω πως κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει σκεφτεί εκ των προτέρων για ποιο λόγο θέλει να πάρει τη συγκεκριμένη δουλειά, αν κατέχει τις απαιτούμενες δεξιότητες και τα απαιτούμενα προσόντα. Άρα η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική γιατί θα δείξει μια συγκροτημένη προσωπικότητα που γνωρίζει τι θέλει να κάνει και γιατί. Από εκεί και πέρα, η γνησιότητα, η ειλικρίνεια και το πάθος που θα επιδείξει κάποιος είναι αυτά που θα τον ξεχωρίσουν έναντι άλλων υποψηφίων και σίγουρα θα κάνουν τη διαφορά. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr