NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διαγωνισμοί
ανάγνωση

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2017: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2017: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την αναζήτηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Καινοτομίας, ή αλλιώς «iCapital» για το 2017. 

Πρόκειται για βραβείο που θα απονεμηθεί στην πόλη που δημιουργεί το καλύτερο «οικοσύστημα καινοτομίας», συνδέοντας τους πολίτες μεταξύ τους, τις δημόσιες αρχές, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις επιχειρήσεις της. ∆εδομένου ότι το 68% του πληθυσμού της ΕΕ κατοικεί σήμερα σε αστικές περιοχές, αναμένεται ότι οι περιοχές αυτές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την τόνωση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Οι πόλεις προάγουν την καινοτομία στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουν οι ίδιες, αλλά το ζητούμενο για το εν λόγω βραβείο είναι η ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο εντάσσονται οι καινοτόμες πρακτικές στην καθημερινή λειτουργία των τοπικών αρχών και εμπλέκεται ο πολίτης στην παροχή και χρήση αυτών των πρακτικών.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι πόλεις όλων των κρατών μελών ή των χωρών που είναι συνδεδεμένες στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ («Ορίζοντας 2020»). Το βραβείο απονέμεται σε πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους. Στις χώρες που δεν έχουν πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, δικαίωμα συμμετοχής έχει η μεγαλύτερη πόλη. 

Οι υποψήφιες πόλεις θα κριθούν τόσο με βάση τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματά τους μέχρι σήμερα όσο και με βάση τις ιδέες τους για την ενίσχυση των καινοτόμων ικανοτήτων τους στο μέλλον. Θα πρέπει να δείξουν ότι ακολουθούν μια συνολική στρατηγική που σωρευτικά είναι:

  • πειραματική – όσον αφορά τη δέσμευση της τοπικής αρχής να λειτουργήσει ως εργαστήριο δοκιμών για καινοτόμες πρακτικές και διοχέτευσης αυτών στην αναπτυξιακή στρατηγική της,
  • συμμετοχική – να έχει ως στόχο ενθάρρυνση της συμμετοχής και της πρωτοβουλίας των πολιτών,
  • διευρυμένη – να είναι ελκυστική για νέα ταλέντα, χρηματοδοτήσεις και σημείο αναφοράς και παράδειγμα για άλλες πόλεις,
  • βιώσιμη – να αποτυπώνει το δυναμικό της πόλης για την υλοποίηση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων του βραβείου, τη δέσμευσή της για το μέλλον καθώς και τα βιώσιμα σχέδια στη βάση των ανωτέρω επιτευγμάτων. 

Η νικήτρια πόλη θα επιλεγεί το καλοκαίρι του 2017 από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και θα λάβει 1.000.000 ευρώ προκειμένου να εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές της. Στη δεύτερη και τρίτη πόλη θα δοθούν χρηματικά βραβεία ύψους 100.000 ευρώ. 

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 21 Ιουνίου 2017. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες και τους όρους συμμετοχής, οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο του βραβείου iCapital, εδώ.

Ερωτήσεις σχετικά με τις αιτήσεις μπορούν επίσης να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rtd-i-capital@ec.europa.eu, ενώ για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON2020, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, υπόψιν κας Γεωργίας Τζένου, Project Manager, η οποία συντονίζει το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas, τηλ.: 210 7273965, e-mail: tzenou@ekt.gr, fax: 210 7259070). 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr