NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Tom Kατσιούλας: Ξεπέρασε τα εμπόδια, μάθε από τις αποτυχίες και εξελίξου!

Tom Kατσιούλας: Ξεπέρασε τα εμπόδια, μάθε από τις αποτυχίες και εξελίξου!

O Αθανάσιος (Tom) Kατσιούλας, τολμώ να πω με «τεράστια» εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας, κατέχει ηγετική θέση σε μια εταιρεία "Fortune 50" στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχει πολυετή εμπειρία σε λογισμικά για αυτοματοποίηση σχεδιασμού των microchips, ενώ επίσης έχει υπάρξει διοικητικός διευθυντής, διοικητής και σύμβουλος σε θέσεις Marketing και Engineering, σε μεγάλες επιχειρήσεις και τεχνολογικές startups στην ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό λοιπόν ως guru σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και συμβουλευτικής σε startups, θεωρήσαμε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει για τεχνολογία και για την ελληνική επιχειρηματική σκηνή.  

Με αφορμή λοιπόν το Mindspark Αλεξανδρούπολης, που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το Επιμελητήριο Έβρου, ήρθαμε σε επαφή μαζί του για να μας δώσει λίγη από την πολύτιμη εμπειρία του.

Τι πιστεύετε ότι λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά όσον αφορά το κομμάτι της τεχνολογίας;

Tρία πράγματα: Ένα ισχυρό όραμα το οποίο λύνει ένα υφιστάμενο πρόβλημα, αποφασιστικότητα και προσανατολισμό να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα συναντήσει και ικανότητα να μαθαίνει από την αποτυχία και να εξελίσσεται. Ένα «αφεντικό» παίρνει τα εύσημα στην επιτυχία και επικρίνει τους άλλους στην αποτυχία, ενώ  ένας ηγέτης μοιράζεται την επιτυχία και την αποτυχία με τους ανθρώπους, αναρρώνει και προχωρά.  

Η Ελλάδα έχει ταλαντούχους μηχανικούς, εξαιρετικές τεχνολογικές εταιρείες και αναπτύσσει τεχνολογικά clusters και επενδυτικά οικοσυστήματα χρηματοδότησης νέων τεχνολογικών εγχειρημάτων. Αυτό που λείπει είναι η ικανότητα να αναπτυχθούν επιχειρήσεις πέραν της υφιστάμενης κουλτούρας δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων όπως τα εστιατόρια και καφέ.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ένας ηγέτης μοιράζεται την επιτυχία και την αποτυχία με τους ανθρώπους, αναρρώνει και προχωρά.

Από τη μεγάλη σας εμπειρία στη Silicon Valley, μπορείτε να μας πείτε ποιες πρακτικές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο ελληνικό οικοσύστημα ώστε να αποδίδει περισσότερο;

Η γεφύρωση της τεχνολογικής καινοτομίας με το Παγκόσμιο εμπόριο. Οι μικρές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτυχώς προωθήσει και "παντρέψει" τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν εντός της χώρας τους με επιχειρηματικές συνεργασίες στις Η.Π.Α. και την Κίνα. Εδώ είναι που η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παίξει ένα καίριο ρόλο. 

Πείτε μας τρία πράγματα που θα έκαναν την ελληνική επιχειρηματική σκηνή να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Πρωτίστως να αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ των  Πανεπιστημίων,  των κλαδικών ενώσεων και των επιχειρήσεων. Δευτερευούσης, να διευρυνθεί το επενδυτικό οικοσύστημα συμπεριλαμβάνοντας " angels" και "venture capitalists" με εμπειρία στο πεδίο καθώς και να αναπτυχθούν δεσμοί με τις παγκόσμιες αγορές. Τέλος, ελαχιστοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Εξαρτάται από την ιδέα και την απαιτούμενη επένδυση. Οι επιχειρηματίες με μια πολύ καλή ιδέα, η οποία  έχει ξεκάθαρη προοπτική δημιουργίας αξίας σε μεγάλες επιχειρήσεις, μπορούν να παρέχουν μια υπηρεσία σε αυτές και να αμειφτούν για τη μεταφορά τεχνολογίας ενώ την ίδια στιγμή να μοχλεύουν τα αποτελέσματα για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών σε τρίτους.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Αν έχεις μια εξαιρετική ιδέα, ρώτησε τον εαυτό σου ποια θα είναι η οικονομική αξία και για ποιόν. Γιατί θα πρέπει να πληρώσουν; Δοκίμασε αυτήν την ιδέα (test) και την πρόταση αξίας με δυνητικούς πελάτες. Δόμησε την ιδέα και ανάπτυξε ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο με στόχο να σηκώσεις τα απαιτούμενα  κεφάλαια, ή συνεργάτες για την ανάπτυξη του προϊόντος σου.

Ποιο είναι το σημαντικότερο προσόν που πρέπει να έχει ένας entrepreneur;

Το σημαντικότερο προσόν είναι να μπορεί να κατανοήσει τις αρχές του Marketing και των πωλήσεων, ώστε να μπορεί να διαπιστώσει ότι η τεχνολογική καινοτομία δεν είναι το προϊόν που θα κεφαλαιοποιηθεί, αλλά αποτελεί τον μοχλό για την κεφαλαιοποίηση μιας υψηλότερης αξίας πρότασης στο διευρυμένο οικοσύστημα της  εφοδιαστικής αλυσίδας. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr