NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

100 Ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις υποψήφιες για προστασία στην Κίνα

100 Ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις υποψήφιες για προστασία στην Κίνα
07_06_2017 | 15:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να δημοσιεύσουν επίσημο κατάλογο διακοσίων ευρωπαϊκών και κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων, 100 από κάθε πλευρά, οι οποίες θα εξεταστούν με σκοπό την παροχή προστασίας στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που θα συναφθεί το 2017.

Με τη δημοσίευση αυτή ξεκινάει η διαδικασία για την προστασία των απαριθμούμενων προϊόντων από απομιμήσεις και παράνομη ιδιοποίηση, η οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και της ζήτησης για προϊόντα υψηλής ποιότητας και από τις δύο πλευρές.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τα προϊόντα που θα πρέπει να προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα όπως: Bayerisches Bier, Φέτα, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola και Polska Wódka, ενώ μεταξύ των κινεζικών προϊόντων τα οποία οι κινεζικές αρχές επιθυμούν να υπαχθούν στο καθεστώς προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ συγκαταλέγονται, για παράδειγμα, τα μήλα Yantai (Yantai Ping Guo), το τσάι με γιασεμί Hengxian (Hengxian Mo Li Hua Cha), το ρύζι Panjin (Panjin Da Mi) και το μάνγκο Baise (Baise Mang Guo). Η δημοσίευση των καταλόγων αυτών, που αποτελεί μέρος της συνήθους διαδικασίας, σηματοδοτεί την έναρξη περιόδου κατά την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους.

Η κινεζική αγορά γεωργικών προϊόντων διατροφής είναι μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως και αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο, χάρη στην ανάπτυξη της μεσαίας τάξης η οποία εκτιμά ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, τα οποία συχνά έχει γνωρίσει στο πλαίσιο ταξιδιών στο εξωτερικό. Η χώρα αυτή διαθέτει επίσης δική της, πλούσια παράδοση γεωγραφικών ενδείξεων, πολλές εκ των οποίων είναι, ακόμη, σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στους ευρωπαίους καταναλωτές αλλά αναμένεται ότι θα καταστούν τώρα ευρύτερα γνωστές χάρη στη συμφωνία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Τα προϊόντα της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, με συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις παγκοσμίως. Οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν εμπιστοσύνη στο σύστημα ταξινόμησης γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ· με άλλα λόγια, εμπιστεύονται την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων και είναι πρόθυμοι να καταβάλουν υψηλότερη τιμή για τα προϊόντα αυτά, και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αμοιβή για τον γεωργό. Η στενή συνεργασία με τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα, αποτελεί επίτευγμα το οποίο αποφέρει οφέλη για τους γεωργούς και τη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ, ενισχύει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων που κινούνται στο ίδιο πνεύμα και, φυσικά, αποφέρει οφέλη για τους καταναλωτές και των δύο μερών της συμφωνίας.»

Η συνεργασία ΕΕ-Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις άρχισε πριν από 10 και πλέον έτη και είχε ως αποτέλεσμα την προστασία 10 ονομασιών ΓΕ και από τις δύο πλευρές βάσει της ενωσιακής και της κινεζικής νομοθεσίας. Με βάση την αρχική αυτή συνεργασία, η ΕΕ και η Κίνα ξεκίνησαν το 2010 διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας σχετικά με τη συνεργασία και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής είναι η δημοσίευση των δύο καταλόγων 100 προϊόντων από κάθε πλευρά, τα οποία έκαστο των μερών θα προστατεύει στο έδαφός του μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα προϊόντα που έχουν επιλεγεί από τα δύο μέρη και, εφόσον απαιτείται, να εκφράσουν τυχόν ανησυχίες στις αρχές της ΕΕ ή τις κινεζικές αρχές.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής γεωργίας, με την καταχώριση ονομασιών της ΕΕ που υπερβαίνουν τις 3300. Άλλες 1250 περίπου ονομασίες από τρίτες χώρες προστατεύονται επίσης στην ΕΕ, κυρίως χάρη σε διμερείς συμφωνίες, όπως η συγκεκριμένη με την Κίνα. Όσον αφορά την αξία, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ πλησιάζει τα 54,3 δισ. EUR και αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr