NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Το AirBnB θα φιλοξενήσει 5 χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια!

Το AirBnB θα φιλοξενήσει 5 χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια!

Με μια καινούρια καινοτόμα πλατφόρμα, το Airbnb θα συνδέσει γραφεία από όλο τον κόσμο για παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη, με τους εθελοντές να ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους αλλά και τις καρδιές τους.

Λίγο καιρό μετά την πρώτη αμφιλεγόμενη απαγόρευση εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ για ταξίδια από κυρίως 6 Μουσουλμανικές χώρες – μια κίνηση η οποία σύμφωνα με κριτικούς θα έβλαπτε άμεσα τους πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία – οι ιδρυτές του Airbnb ανακοίνωσαν ένα τολμηρό σχέδιο παροχής προσωρινής στέγασης σε 100 χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Ύστερα από μια σειρά επικριτικών tweets προς τον πρόεδρο των Η.Π.Α., η τριάδα των ιδρυτών, δεσμεύτηκε κάτω από το hashtag #WeAccept να προσφέρει βοήθεια δηλώνοντας το εξής: «Με σκοπό να βοηθήσουμε όσους ανθρώπους ανά τον κόσμο που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, θα εργαστούμε με την κοινότητα των οικοδεσποτών μας όχι για να βρούμε απλά ένα μέρος στέγασης και φιλοξενίας, αλλά ένα μέρος όπου αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να νιώσουν συνδεδεμένοι, σεβαστοί και να νιώσουν πως ανήκουν ξανά σε μια κοινότητα».

Η Airbnb ανακοίνωσε πώς θα κατορθώσει να πετύχει αυτόν τον φιλόδοξο στόχο με την νέα πλατφόρμα. Τώρα, το Airbnb θα μπορεί να συνδέει αυτοματοποιημένα οργανώσεις όπως International Rescue Committee, Singa Quebec, Inland Refugee Society of British Columbia, και SolidarityNow με διαθέσιμους χώρους. 7 συνολικά ΜΚΟ εμπεριέχονται στην νέα αυτήν πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα αυτή συνδέει οργανώσεις που αναζητούν προσωρινή στέγαση με εθελοντές που προσφέρουν τα σπίτια τους για συγκεκριμένους σκοπούς. Όταν οι εθελοντές υπογράψουν, θα μπορούν να ξεκαθαρίσουν τον λόγο και σκοπό που θέλουν να παρέχουν το δωμάτιο ή σπίτι τους. Οι ΜΚΟ που αναζητούν να εγκαταστήσουν μια οικογένεια ή μεμονωμένα άτομα για λίγες μέρες ή και εβδομάδες σε ένα σπίτι και παράλληλα αναζητούν πιο μόνιμη κατοικία για αυτούς, θα έχουν πρόσβαση στην λίστα με τους πιθανούς εθελοντές. Η νέα πλατφόρμα αυτοματοποιεί μεγάλο μέρος της δουλειάς που μέχρι πρόσφατα το Airbnb πραγματοποιούσε χειροκίνητα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ίσως αυτό να είναι το πρόσωπο της φιλανθρωπίας στον 21ο αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί σίγουρα μια σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να αλλάξει την ζωή 5 χιλιάδων ανθρώπων, προσφέροντάς τους μια νέα ελπίδα για το μέλλον!

Η αρχή της πρωτοβουλίας.

Το έργο για την φιλοξενία εκτοπισμένων ανθρώπων ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, όταν έλαβε χώρα ο Τυφώνας Sandy. Τότε, μία Airbnb host, ρώτησε αν ήταν εφικτό να φιλοξενήσει ανθρώπους που βρίσκονταν απομονωμένοι εξαιτίας της καταιγίδας δίχως κάποια χρέωση. Ο Gebbia αναφέρει πως το αίτημα αυτό προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση ώστε να επιτραπεί στους Airbnb hosts να δεχτούν φιλοξενούμενους δίχως κάποια πληροφορία από την πιστωτική τους κάρτα. Ήταν η σπίθα που γέννησε την πλατφόρμα του Airbnb για στέγαση ανθρώπων σε προσωρινά καταλύματα.

Το Airbnb έχει προσφέρει κατοικία σε 1.900 άτομα παγκοσμίως. Από τις αρχές του χρόνου, έχει προσφέρει καταλύματα σε 290 πρόσφυγες, ένα νούμερο μικρό μεν, αν υπολογίσει κανείς πως σύμφωνα με τα νούμερα του IRC οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 65 εκατομμύρια, ωστόσο η νέα πλατφόρμα αναμένεται να επιταχύνει την διαδικασία εξεύρεσης κατοικίας.

Το Airbnb έχει μια μεγάλη βάση κατοικιών που φτάνουν τα 3.5 εκατομμύρια. Ωστόσο το έργο της αντιστοίχισης ήταν πολύ δύσκολο μέχρι πρότινος, κάτι που θα απλοποιήσει η νέα αυτοματοποιημένη πλατφόρμα.

Ο ρόλος της νέας πλατφόρμας είναι και προνοητικός, θα μπορεί δηλαδή να βοηθήσει τις οργανώσεις να προετοιμαστούν καλύτερα και να μην περιμένουν κάποια καταστροφή για να κινηθούν στην εξεύρεση κατοικιών. Για την ώρα, η πλατφόρμα θα επικεντρωθεί στην σύνδεση των προσφύγων ή άστεγων, που έχουν πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις ή φυσικές καταστροφές, με τους οικοδεσπότες. Ο Gebbia θα επιθυμούσε αυτό το έργο να συμπεριλάβει σε τελικό στάδιο και άλλες ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται μια προσωρινή στέγαση.

«Έχουμε σχεδιάσει έτσι την πλατφόρμα, ώστε κάθε ομάδα ανθρώπων να μπορεί να επωφεληθεί από μια προσωρινή στέγαση» δήλωσε ο Gebbia. Ο ίδιος πιστεύει επίσης πως και άτομα που δεν ανήκουν στο Airbnb και είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, ενδέχεται να τους προσελκύσει το πρόγραμμα αυτό. Από τους 6 χιλιάδες ενεργούς εθελοντές εξάλλου που εντάχθηκαν από τον Φεβρουάριο, οι μισοί εξ αυτών δεν νοίκιαζαν προηγουμένως τα σπίτια τους μέσω του Airbnb, σχολιάζει ο Gebbia.

Το αν θα πετύχει το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Πολλοί κριτικοί είναι σκεπτικοί για την προσπάθεια αυτήν του Airbnb λόγω της πολυπλοκότητας του έργου και της απειρίας που έχει η εταιρία πάνω σε αυτό ακριβώς. Αλλά το Airbnb δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να συνδέει τις οργανώσεις με τους ενδιαφερόμενους εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους μέσα από μια προσωρινή στέγαση. Ίσως αυτό να είναι το πρόσωπο της φιλανθρωπίας στον 21ο αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί σίγουρα μια σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να αλλάξει την ζωή 5 χιλιάδων ανθρώπων, προσφέροντάς τους μια νέα ελπίδα για το μέλλον!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr