NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Αξιοποίηση πληροφορίας για αγροτικά προβλήματα από την Agroknow

Αξιοποίηση πληροφορίας για αγροτικά προβλήματα από την Agroknow

Ο Νίκος Μανουσέλης, συνιδρυτής και CEO της Agroknow, της ελληνικής εταιρείας που βρίσκει, διασυνδέει και αξιοποιεί πληροφορίες για την αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα παγκοσμίως, μίλησε στο epixeiro.gr.

Ο Νίκος Μανουσέλης είναι Μηχανικός Υπολογιστών, κολλημένος από πολύ μικρός με την τεχνολογία. Το διδακτορικό του ήταν πάνω στη διαχείριση της αγροτικής πληροφορίας. Το έβλεπε ότι κάτι σημαντικό και ενδιαφέρον θα γινόταν παγκοσμίως στον τομέα αυτό. Και ένα βράδυ, συζητώντας με ένα καλό του φίλο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την Agroknow.  Η εταιρεία μελετά το πώς μπορείς να συνδυάσεις την τεχνολογία με την πληροφορία για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων. «Γνωρίζουμε το πώς μπορείς να βρεις, συνδυάσεις, και αξιοποιήσεις τη διαθέσιμη πληροφορία ώστε να λύσεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Και υποστηρίζουμε μερικούς από τους σημαντικότερους φορείς στον κόσμο να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως την επάρκεια των τροφίμων, την ποιότητα του νερού, και την πρόσβαση στα αποτελέσματα της παγκόσμιας γεωπονικής έρευνας» δήλωσε αρχικά ο Νίκος Μανουσέλης.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Ήταν στη φάση που έψαχνα για διδακτορικό, όταν ένας οικογενειακός γνωστός που ήταν καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μου μίλησε για τη δουλειά που κάνουν πάνω στις ελληνικές ποικιλίες αμπελιών. «Βγάζουμε τόσες φωτογραφίες στους αμπελώνες, καταγράφουμε τόσα στατιστικά από τα πειράματα που κάνουμε στο εργαστήριο, γράφουμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας αλλά και κάθε φυτού. Δε μπορούμε να τη διαχειριστούμε όλη αυτή την πληροφορία, κάποιος τρόπος θα υπάρχει να μας βοηθήσετε εσείς της τεχνολογίας με αυτό». Κι έτσι φυτεύτηκε ο σπόρος. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Για να δουλέψει κάποιος στην ομάδα πρέπει να απολαμβάνει το να λύνει δύσκολα προβλήματα

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα;

Επιτυχία για μένα είναι να δουλεύεις πάνω σε κάτι που σε εμπνέει και που απολαμβάνεις. Να πηγαίνεις κάθε πρωί με χαμόγελο στη δουλειά σου. Να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που εκτιμάς και σέβεσαι. Και να λειτουργείς μέσα σε ένα περιβάλλον υγιές, που σου δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις τις καθημερινές προκλήσεις με ηρεμία και αυτοπεποίθηση.

Πιστεύω ότι αν πρέπει να διαλέξω σήμερα το βασικότερό μας επίτευγμα στην Agroknow, δεν είναι το πελατολόγιό μας παγκοσμίως ή η αναγνωρισιμότητα που έχουμε στην περιοχή μας. Είναι το ότι έχουμε δουλέψει σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον εργασίας.

Πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;

Βάζουμε μεγάλους στόχους και συνεργαζόμαστε για να τους πετύχουμε όλοι μαζί. Δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε καινούρια προβλήματα, βάζοντας δίπλα-δίπλα τα μυαλά μας για να σκεφτούν τρόπους που θα τα λύσουμε. Επιβραβεύουμε την καλή προσπάθεια και βοηθάμε τους ανθρώπους μας να αναλάβουν ευθύνες και να εξελιχθούν.

Βάση ποιας φιλοσοφίας λειτουργεί η εταιρεία σας;

Για να δουλέψει κάποιος στην ομάδα πρέπει να απολαμβάνει το να λύνει δύσκολα προβλήματα. Να μη φοβάται να λερώσει τα χέρια του και να κάνει πράγματα. Να σέβεται συνεργάτες και πελάτες. Να πατάει γερά στο χώμα, καθώς κοιτάει ψηλά στον ουρανό. Και να έχει χιούμορ!

Ποιο είναι το όραμα σας;

Σε δέκα χρόνια από τώρα θα ήθελα η Agroknow να έχει δείξει το δρόμο για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και τροφίμων. Να έχει δημιουργηθεί ένα Ελληνικό οικοσύστημα από εταιρείες και startups που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή. Κι εμείς να λειτουργούμε ως μέντορας και συνεργάτης, αξιοποιώντας την εμπειρία και τα δίκτυα που έχουμε από ολόκληρο τον κόσμο. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr