NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Πώς μια startup του IoT θα φτιάξει τη Μεγαλύτερη Παγκόσμια Ψηφιακή Κοινότητα για Surfers

Πώς μια startup του IoT θα φτιάξει τη Μεγαλύτερη Παγκόσμια Ψηφιακή Κοινότητα για Surfers

Με ένα φιλόδοξο σχέδιο και με ένα συνδυασμό IoT λύσης, Κοινωνικής Δικτύωσης, Ανάλυσης Δεδομένων (Analytics) και στρατηγικής, η GOZONE επιχειρεί να φτιάξει τη μεγαλύτερη κοινότητα surfers παγκοσμίως. Τα περισσότερα μέλη της νεοφυούς ομάδας πέραν των απαραίτητων δεξιοτήτων για την υλοποίηση του έργου  είναι και surfers – ιστιοπλόοι και από ότι φαίνεται έχουν διαπιστώσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις πιάνοντας το σφυγμό των οπαδών του αθλήματος.

Η ομάδα της GOZONE, έχοντας προχωρήσει με κατάθεση PCT πατέντας για το Wind Clock Technology και υποστηριζόμενη από τον Angel Investor Βασίλη Νικολόπουλο CEO της INTELEN και την ομάδα του INNOVATION FARM, βρίσκεται προ της υλοποίησης καμπάνιας CrowdFunding στο επόμενο χρονικό διάστημα με την οποία επιχειρεί να υλοποιήσει μέρος του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Περισσότερα για την GoZone είπε στο epixeiro.gr ο Σίμος Ναλμπάντογλου, CEO της εταιρίας και προπονητής ιστιοπλοΐας με διεθνή πιστοποίηση από την WWS Γερμανίας ως Windsurf Instructor.

Παράθεση - epixeiro.gr

Όπως οι περισσότεροι μάλλον γνωρίζουμε, η ιδέα ως οντότητα είναι το 1% όλου του εγχειρήματος. Το υπόλοιπο 99% είναι η υλοποίηση της και αυτό δεν είναι απλά ένα χαριτωμένο ρητό για τα social…

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η Go zone και ποιος  ο σκοπός της;

Η Gozone δημιουργήθηκε από το κενό που έχει η αγορά στην εκπαίδευση των νέων ιστιοπλόων. Όσον αφορά στο σκοπό, Αυτός είναι σαφέστατα ευρύτερος από την εκπαίδευση και εστιάζει στον αποτελεσματικότερο και ουσιαστικότερο της ενοποίησης όλης της κοινότητας των windsurfers, kitesurfers, sailors ανά τον κόσμο ώστε αυτή να μοιράζεται τις γνώσεις και τις εμπειρίες της ώστε να υπάρξει ένα συλλογικό εργαλείο δεδομένων και εμπειριών που αφενός θα βελτιώνει τους αθλητές αφετέρου θα συναρπάζει. Η ομάδα μας αποτελείται κυρίως από windsurfers και ιστιοπλόους με συμπληρωματικές δεξιότητες ως προς τις ανάγκες του συνολικού έργου, οι δρόμοι μας έσμιξαν οργανικά κατά την πορεία της εξέλιξης του.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Όλα ξεκίνησαν το 2014 βλέποντας το κενό που υπήρχε στην εκπαίδευση των νέων ιστιοπλόων – σερφιστών. Μετά το θεωρητικό μάθημα η εφαρμογή στην πράξη μέσα στην θάλασσα δημιουργεί ένα κενό όπου εκεί ο εκπαιδευόμενος πάρα πολλές φορές  δεν μπορεί να εφαρμόσει και να κατανοήσει αυτά τα οποία διδάχτηκε εκτός κι εάν έχει προέρθει από άλλο ιστιοπλοϊκό άθλημα όπου υπάρχει  θεωρητική & πρακτική βάση. Έτσι λοιπόν άρχισε η σχεδίαση και η υλοποίηση του πρώτου συστήματος GoZone όπου μετά από αρκετούς πειραματισμούς και αναθεωρήσεις καταλήξαμε στη μορφή του. Το GoZone δουλεύει σε πραγματικό χρόνο κατά την διάρκεια της προπόνησης και δίνει άμεσα την πληροφορία στον εκπαιδευόμενο, με ένα on board hardware device, ένα smartwatch που φοράει ο εκπαιδευόμενος και το τρίτο κομμάτι που είναι η πλατφόρμα στο cloud. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια win-win κατάσταση μεταξύ του εκπαιδευόμενου και του εκπαιδευτή – προπονητή. Με το MVP μας θα μπούμε στην αγορά… η GoZone είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό και θα το δείτε στη συνέχεια….

Τι θέλετε να δείτε η Gozone να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του GoZone το όραμα ήταν να δημιουργηθεί ένα προϊόν για τη παγκόσμια αγορά που θα απευθύνεται σε όλη την ιστιοπλοϊκή κοινότητα. Αυτό για να υλοποιηθεί πρέπει να γνωρίσεις και να κατανοήσεις τους όρους ώστε να φτάσεις σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η GoZone σε 5 χρόνια στοχεύει στο να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην δικτύωση αυτής της κοινότητας.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Είναι μάλλον μια συνήθης «πρακτική» το ξεκίνημα χωρίς λεφτά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπαίνουν καθόλου λεφτά με κάποιο τρόπο… οπότε εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές «επενδύονται» χρήματα σε χρόνο για ατελείωτες συναντήσεις, καφέδες σε καταστήματα έλλειψη έδρας, λογισμικό ή κόστος ευκαιρίας όπως όταν κάποιος δεν αναλαμβάνει μια δουλειά που θα του εξασφάλιζε κάποιο έσοδο προκειμένου να αφιερώσει χρόνο στη νεοφυή ομάδα. Εξαρτάται επίσης από την φύση της ιδέας. Εάν περιλαμβάνει hardware όπως στην περίπτωση της GoZone, τότε ποιο γρήγορα θα χρειαστούν χρήματα για την αρχική υλοποίηση. Όσο περνάει ο καιρός, οι ανάγκες αυξάνονται και διαφοροποιούνται με αποτέλεσμα το θέμα των χρημάτων να γίνεται ένας ζωτικός παράγοντας για την επιβίωση του έργου.  Εμείς αναζητήσαμε τη λύση στο συνδυασμό Angel Investing και Crowdfunding που σε λίγο καιρό θα υλοποιήσουμε.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Όπως οι περισσότεροι μάλλον γνωρίζουμε, η ιδέα ως οντότητα είναι το 1% όλου του εγχειρήματος. Το υπόλοιπο 99% είναι η υλοποίηση της και αυτό δεν είναι απλά ένα χαριτωμένο ρητό για τα social… Στη συνέχεια η αξιολόγηση της ιδέας πρέπει να γίνει γρήγορα ώστε να διαπιστωθεί η χρησιμότητα της, δηλαδή αν λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα ή είναι η εντύπωσή μας που μας καθοδηγεί ή μας παραπλανά,  διαφορετικά ΠΡΕΠΕΙ να εγκαταλειφθεί γρήγορα ή να προσαρμοστεί αναλόγως. Η σωστή επιλογή ανθρώπων, ειδικοτήτων, τομέων ευθύνης είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ο επιχειρηματίας στο ξεκίνημα του. Πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αρκετές θυσίες και γρήγορες προσαρμογές στον ανταγωνισμό αλλά και στην αρχική ιδέα. Η GoZone έχει περάσει από πολλά κύματα και μετά από 3 χρόνια από το ξεκίνημα της έχει μια ομάδα η οποία είναι ταγμένη σε αυτόν τον σκοπό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr