NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ένα έξυπνο βραχιολάκι για όλες τις συσκευές σας

Ένα έξυπνο βραχιολάκι για όλες τις συσκευές σας

Η ομάδα της LiTECH αποτελείται από τον Δημήτρη Καραπάτη και τον Νίκο Σαρούκο. Ο Δημήτρης είναι φοιτητής στο Φυσικό, όμως ασχολείται από μικρός με την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό. Ο Νίκος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, και το πάθος του για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα τον οδήγησε στο business development νεοφυών επιχειρήσεων. Με αφορμή τον διαγωνισμό του MITEF οι δυο τους μίλησαν στο epixeiro.gr.

Στη LilTECH σχεδιάσανε το LilyBand: ένα «έξυπνο βραχιολάκι» (smartband) που συνδέεται στον υπολογιστή, τη SmartTV, το tablet ή το κινητό μέσω Bluetooth και «μεταφράζει» τις διάφορες χειρονομίες στις εντολές που έχει αντιστοιχίσει ο χρήστης.

Παράθεση - epixeiro.gr

Πριν παρασυρθείτε από συμβουλές τρίτων, κάνετε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε αν η αλλαγή που σκέφτεστε οδηγεί προς τον τελικό σας στόχο

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η έμπνευση που οδήγησε στη LilTECH γεννήθηκε μια νύχτα που ο Δημήτρης βαριόταν να σηκωθεί από τον καναπέ για να σταματήσει την ταινία που έβλεπε μέσω του υπολογιστή του. Η ιδέα του ήταν να φτιάξει μία μικρή wearable συσκευή που να επιτρέπει στο χρήστη να χειριστεί απλά και εύκολα τις ηλεκτρονικές του συσκευές. Και τι πιο απλό από μια χειρονομία; Ξεκίνησε, λοιπόν, να δοκιμάζει διάφορες λύσεις μέχρι που μετά από δυο μήνες είχαμε το πρώτο proof of concept.

Ποιο είναι το όραμα σας;

Όραμά μας είναι να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων γύρω μας, αφαιρώντας την περιττή διάδραση με τις ηλεκτρονικές συσκευές που κατακλύζουν όλο και περισσότερο τον κόσμο.

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς;

Η επιτυχία δεν είναι μια έννοια υποκειμενική. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και να παίρνεις ηθική ικανοποίηση από τις μικρές επιτυχίες αλλά πιο σημαντικό είναι να θέτεις υψηλούς στόχους. Έτσι όταν φτάσεις σε σημείο όπου η κοινή γνώμη θεωρεί ότι πέτυχες, εσύ θα παραμείνεις προσγειωμένος και προσηλωμένος στην αποστολή σου.

Πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;

Το ταξίδι μιας startup έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Από την πρότερη εμπειρία μας έχουμε μάθει να τα περιμένουμε και να τα υπομένουμε. Το κίνητρο έρχεται από την ικανοποίηση που νιώθεις όταν πετυχαίνεις ένα milestone, είτε αυτό είναι ένα νέο πρωτότυπο ή μια συνεργασία, είτε κάτι πολύ μικρό όπως η ανανέωση του site ή 50 νέες διευθύνεις στο mailing list.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Φυσικά! Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ακόμη και στην Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολλή όρεξη και (ίσως) ένας υπολογιστής. Αν το πιστεύεις αρκετά και η εφαρμογή σου προσφέρει αξία, θα βρεις και πελάτες και συνεργάτες αλλά και επενδυτές.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Πίστη στις δυνάμεις τους, επιμονή, εργατικότητα και επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Πρέπει να μιλάς για την ιδέα και το όραμά σου και σημαντικότερο να ακούς προσεκτικά το feedback. Προσοχή όμως: πριν παρασυρθείτε από συμβουλές τρίτων, κάνετε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε αν η αλλαγή που σκέφτεστε οδηγεί προς τον τελικό σας στόχο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr