NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Business storytelling από την Datalization

Business storytelling από την Datalization

Οι τρεις συνιδρυτές της Datalization, η Ανδρονίκη Παυλίδου (Innοvation and Product Management), ο Κώστας Τσέργουλας (Προγραμματιστής) και η Δώρα Γιαννοπούλου (Γραφικά και Εμπειρία χρήστη), οι οποίοι έχουν αναλάβει, ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσής τους, διακριτούς αλλά συμπληρωματικούς ρόλους, μίλησαν στο epixeiro.gr στα πλαίσια του διαγωνισμού MITEF.

Η ομάδα δημιούργησε το Datalization διότι εντόπισε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες, οι οποίες έχουν κατακλιστεί από δεδομένα και πληροφορίες, και όταν χρειάζεται να τα επικοινωνήσουν ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα και υπαλλήλους, η διαδικασία γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα. Οπότε εδώ έρχεται το Datalization να δώσει λύση μέσω των ιστοριών που μπορούν να δημιουργηθούν.

Το Datalization είναι μια πλατφόρμα για ‘business storytelling’ που επιτρέπει σε στελέχη εταιριών να δημιουργήσουν ιστορίες για να επικοινωνήσουν άμεσα, απλά και κατανοητά με τους συνεργάτες τους,  φτιάχνοντας προσαρμοσμένα επιχειρηματικά σενάρια σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον.

Εσείς απλώς επιλέγετε το περιβάλλον (3D), προσθέτετε το περιεχόμενό σας, κι η ομάδα δημιουργεί τη δική σας  ιστορία…

Παράθεση - epixeiro.gr

Το να έχεις χρήματα και επενδυτές, δε σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα και οι δυσκολίες εξαφανίζονται ως δια μαγείας

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η ιδέα ήταν αρχικά βασισμένη στο διαγωνισμό που είχαμε κερδίσει, το #DiploHack Athens.  Όσο όμως παρακολουθούσαμε τις τεχνολογικές εξελίξεις και μιλούσαμε με εταιρίες, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μας. Σίγουρα ο κόσμος του 3D,  VR, AR, μας επηρέασε θετικά. 

Ποιο είναι το όραμα σας;

Το όραμά μας είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το Datalization και να γίνει ένα εργαλείο που θα αναγνωρίζουν και θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα;

Επιτυχία για εμάς είναι η αναγνώριση του κόσμου και η επιθυμία των πελατών μας για επιπλέον συνεργασίες. Αυτό το ζήσαμε έντονα στις αρχές του Απρίλη, όταν συμμετείχαμε στο Science Festival Athens όπου υλοποιήσαμε μια ιστορία για παιδιά, με στόχο να ενημερώσουμε τους μελλοντικούς μας επιστήμονες για τα ανοιχτά δεδομένα και να τους «συστήσουμε» το ευρωπαϊκό έργο OpenAIRE. Η πρόκληση ήταν μεγάλη κυρίως για το πώς θα καταφέρναμε να απλοποιήσουμε ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά κάποιες δύσκολες έννοιες.

Συνδυάσαμε μια γνωστή ιστορία μιας επιτυχημένης ταινίας ως βάση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και το στόχο μας. Έτσι, είχαμε ως ήρωα τον ιππότη του OpenAIRE, που κινείται μέσα σε ένα κάστρο και προσπαθεί να συλλέξει εργαλεία (TDM-text data mining) και να πολεμήσει με τις γνώσεις που αποκτά τους κακούς που φυλάκισαν την πριγκίπισσα Γνώση. Γιατί η γνώση πρέπει να είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλους.

Η ανταπόκριση των παιδιών και των γονιών ήταν εξαιρετική. Ενημερώθηκαν πάνω από 340 παιδιά και μας ζητούσαν κι άλλες τέτοιες δράσεις.

Πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;

Η προοπτική και οι δυνατότητες του Datalization μας κρατάνε σε εγρήγορση και μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε. Σίγουρα και οι συζητήσεις και οι συμβουλές από μέντορες βοηθάνε.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Ναι, μια starup μπορεί να ξεκινήσει χωρίς λεφτά και επενδυτές. Αλλά, να επιβιώσει και να μπορέσει να κερδίσει τον ανταγωνισμό σε βάθος χρόνου, αυτό γίνεται δύσκολα. Βέβαια, το να έχεις χρήματα και επενδυτές, δε σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα και οι δυσκολίες εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Προστίθενται κάποια προβλήματα, γιατί έχεις νέους συνεταίρους, αλλά επιλύονται και άλλα που είχαν άμεση σχέση με την κίνηση κεφαλαίου. Δηλαδή, καλό είναι στην αρχή να υπάρχει στήριξη από την οικογένεια. Στη συνέχεια όμως χρειάζεται κεφάλαιο για να πληρωθούν έξοδα εξέλιξης, έρευνας, ανάπτυξης, επικοινωνίας, μάρκετινγκ, κ.α.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Οι συμβουλές που θα δίναμε είναι:

  • Χτίστε δυνατή ομάδα
  • Εκπαιδευτείτε στο να ακούτε
  • Ενημερώνεστε συνέχεια
  • Να είστε αληθινοί και δεκτικοί.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr