NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Η CityCrop εισάγει νέες μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής “φρέσκων” τροφών

Η CityCrop εισάγει νέες μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής “φρέσκων” τροφών

Η CityCrop ΙΚΕ - Automated Indoor Farming ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 από τους Χρήστο Ραυτογιάννη και Ευρυβιάδη Μακρίδη όταν αποφάσισαν από κοινού να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό προϊόν που δίνει λύσεις σε καθημερινές διατροφικές ανάγκες.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο Χρήστος Ραυτογιάννης εργαζόταν σε ένα θερμοκήπιo υδροπονικής καλλιέργειας στην Κρήτη. Βλέποντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η μέθοδος, τόσο ως προς τους τελικούς καταναλωτές, όσο και ως προς το περιβάλλον, αποφάσισε να βρει τον τρόπο που θα έφερνε σε επαφή τον ίδιο τον καταναλωτή με τη διαδικασία της καλλιέργειας. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες του Ευρυβιάδη Μακρίδη για το σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας, παραγωγής και κατανάλωσης τροφών, τον οδήγησαν να αγκαλιάσει την ιδέα ενός πρωτοποριακού προϊόντος που θα απαντά στα σύγχρονα διατροφικά ζητήματα.

Είναι πλέον γνωστό ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως αμφισβητούν τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής “φρέσκων” τροφών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ήδη 800 εκατομμύρια άνθρωποι να οδηγούνται σε λύσεις που μπορούν να τους απελευθερώσουν από τις συμβατικές μεθόδους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο στα αστικά κέντρα όπου η πρόσβαση στην καλλιεργήσιμη γη είναι δυσκολότερη. Από την άλλη, το να καλλιεργεί κανείς είναι συχνά δύσκολο, απαιτεί χρόνο, χώρο αλλά κυρίως ειδικές γνώσεις. Κάπου εκεί, γεννήθηκε η ιδέα της CityCrop, που με αφετηρία τη γνώση, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες της ομάδας, φιλοδοξεί να συστήσει στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν, ικανό να καλύψει καθημερινές διατροφικές ανάγκες με τρόπο απλό και εύκολο, ακόμα και για ένα παιδί! 

Παράθεση - epixeiro.gr

Κάθε χώρα και κάθε αγορά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Όμως η σκληρή δουλειά, η υπομονή και η επιμονή είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη βάση που θα οδηγήσει στην επίτευξη των εκάστοτε στόχων

Πώς ακριβώς λειτουργεί η CityCrop και ποια τα οφέλη;

Η συσκευή CityCrop απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε επαγγελματίες στο χώρο της εμπορίας, της εστίασης, της διαμονής, της άθλησης και της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που έχουμε πραγματοποιήσει, αλλά και από τις 32 προ-παραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας μας, ο κύριος χρήστης της συσκευής ανήκει στο ηλικιακό κοινό 30-50, ζει σε αστικό περιβάλλον και τον ενδιαφέρει η σωστή διατροφή, τόσο η δική του όσο και της οικογένειάς του. Ταυτόχρονα, τον εμπνέει η χρήση της τεχνολογίας και τον αφορούν τα τεχνολογικά προϊόντα, και το εισόδημά του είναι ανώτερο του μέσου μηνιαίου. Προέρχεται κυρίως από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (περιοχές με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που αποδεικνύουν την ανάγκη για τη χρήση μιας συσκευής όπως η CityCrop).

Η συσκευή λειτουργεί με βάση την μέθοδο της υδροπονίας. Αυτό σημαίνει ότι δε χρησιμοποιείται χώμα για την ανάπτυξή τους (είναι μια μέθοδος που σύστησε η NASA τη δεκαετία του ‘70 για την παραγωγή φυτών στο διάστημα!). Αντίθετα, χρησιμοποιείται ειδική κατασκευή στην οποία τοποθετούνται οι σπόροι και στη συνέχεια τα φυτά μεγαλώνουν με διάλυμα νερού και θρεπτικών συστατικών απευθείας στη ρίζα τους (10 λίτρα ανά μήνα είναι αρκετά για έναν κύκλο παραγωγής. Έτσι επιτυγχάνεται και μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση νερού). Αυτή η λύση προσφέρεται μαζί με τον ειδικό φωτισμό 24/7 και γι’ αυτό τα φυτά αναπτύσσονται 3 φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι στη γη!

Βήμα προς βήμα η λειτουργία της συσκευής, μέσω του app της CityCrop:

Μόλις ο χρήστης συνδέσει τη συσκευή στο wifi, η καλλιέργεια ξεκινάει με 3 απλά βήματα:

  1. Μέσω του app, επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο πλέγμα του app (Growing Area). Το σύστημα τότε προσαρμόζει τις παραμέτρους δοσολογίας θρεπτικών συστατικών, τις κατάλληλες συνθήκες για τη συχνότητα ποτίσματος, την ένταση φωτισμού μέσα στη συσκευή, τη θερμοκρασία και την υγρασία αντίστοιχα.
  2. Στη συνέχεια, μέσα στη συσκευή, τοποθετεί τις ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες που περιέχουν τους αντίστοιχους σπόρους, στις θέσεις των δίσκων (αυτές που έχει προ-επιλέξει στο πρώτο βήμα)
  3. Μέσω του app, δίνει εντολή να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού!

O χρήστης μπορεί να παράγει μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως φυλλώδη λαχανικά, βότανα, φύτρες, μικρά φρούτα, ακόμα και βρώσιμα λουλούδια. Για παράδειγμα, ξεκινώντας κανείς να καλλιεργεί μαρούλι στο CityCrop σήμερα, περίπου ένα μήνα μετά, θα μπορεί να τρώει την ημερήσια του σαλάτα!

Η εφαρμογή, χάρη στον απλό και εύχρηστο σχεδιασμό της, προσφέρει στο χρήστη μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη εμπειρία και την ίδια στιγμή τον ενημερώνει για ό,τι είναι σημαντικό σε κάθε στάδιο της καλλιέργειάς του. Για παράδειγμα, αν το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή είναι χαμηλό, ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση για να την ξαναγεμίσει ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το χρώμα των φύλλων κάποιου φυτού, ο χρήστης μπορεί να στείλει μια φωτογραφία και οι ειδικοί της εταιρίας του δίνουν γρήγορη και εύκολη απάντηση. Και φυσικά, λαμβάνει ειδοποίηση για την κατάλληλη στιγμή της συγκομιδής!

Επί του παρόντος, έχουμε αναπτύξει την 3η έκδοση της συσκευής CityCrop. Από τον Μάρτιο του 2016 πραγματοποιούμε δοκιμαστικές καλλιέργειες σε διαφορετικά είδη φυτών, καθώς και δοκιμές σε όλα τα ηλεκτρονικά μέρη της συσκευής.

Στη σελίδα της CityCrop υπάρχει ενσωματωμένο e-shop που επιτρέπει την προ-παραγγελία της συσκευής σε μοναδική τιμή για τους πρώτους αγοραστές της. Επίσης, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα modules, ή να προσθέτει νέα [μέγιστο πλήθος 3 (Main Device + 3 Modules) για μεγαλύτερη παραγωγή καθώς και παρακολούθηση του εκάστοτε ενεργού module. Παρακολουθώντας την καλλιέργειά του μέσω του app, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέξει στην οθόνη με τις live ενδείξεις του συστήματός του, και να ελέγξει δεδομένα όπως την τρέχουσα κατάσταση της συχνότητας ποτίσματος, την ένταση των LEDs και των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από τους αισθητήρες που περιλαμβάνονται στη συσκευή κι αφορούν στη θερμοκρασία, την υγρασία, το φωτισμό και τη στάθμη του νερού. Ακόμα, ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το σύστημα δίνοντας καινούριες παραμέτρους, επηρεάζοντας την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Η συσκευή CityCrop είναι μοναδική, διότι παρέχει στους χρήστες τη μεγαλύτερη και πιο φρέσκια καθημερινή παραγωγή σε λιγότερο δυνατό χρόνο. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της είναι η ευχρηστία, η ενεργειακή απόδοση και η έξυπνη τεχνολογία. Η καινοτόμος συμβολή της έγκειται στους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και στους προηγμένους αισθητήρες που χρησιμοποιεί. Με τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων από κάθε συσκευή CityCrop, οι αλγόριθμοι προσαρμόζονται στις συνθήκες του τρέχοντος περιβάλλοντος, με συνέπεια να δημιουργούν το τέλειο μικροκλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοτικότερη ανάπτυξη των καλλιεργειών. Με τους κατάλληλους αισθητήρες ελέγχεται η θερμοκρασία, η υγρασία, ο φωτισμός και το pH στο νερό, 24/7. Ως εκ τούτου, το προϊόν μας δεν απαιτεί calibration, σε αντίθεση με τα προϊόντα των περισσότερων ανταγωνιστών που το απαιτούν σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης, η συσκευή CityCrop χρησιμοποιεί μια φόρμουλα δοσολογίας θρεπτικών συστατικών η οποία βελτιστοποιεί τη διαχείρισή τους προς όφελος των φυτών. Αυτό επιτυγχάνεται με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας των αντλιών δασολογίας. Επιπλέον, η συσκευή CityCrop είναι μια αρθρωτή (modular) συσκευή. Οι χρήστες μπορούν να έχουν τη βασική συσκευή ή να προσθέσουν σε αυτή από μία έως τρεις επιπλέον συσκευές σε κάθετη διάταξη, οι οποίες ενώνονται και τροφοδοτούνται από τη βασική συσκευή, ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή και ποικιλία φυτών.

Τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της CityCrop είναι:

  • Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης (Machine Learning algorithms)
  • Το ιδανικό μικρο-κλίμα
  • Η εξειδικευμένη φόρμουλα θρεπτικών συστατικών
  • Η αρθρωτή δομή (modularity)

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα;

Η επιτυχία για εμάς είναι δύο πράγματα. Προσωπική και επαγγελματική. Σε προσωπικό επίπεδο σημαίνει ότι βάζουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι 100%. Μοιραζόμαστε από κοινού σκέψεις και ανησυχίες που σχετίζονται με την καθημερινότητά μας και δουλεύουμε πάνω στην ίδια κατεύθυνση ακόμα και αν κάνουμε λάθη. Όλα αυτά μεταφράζονται ή αποτελούν μέρος ενός οράματος που όταν υπάρχει, σε επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.  Μέσα σε 2 χρόνια έχουμε κάνει αρκετά βήματα. Έχουμε συμμετάσχει με επιτυχία σε διάφορους πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς με αρκετές διακρίσεις και χρηματικά έπαθλα. Επιγραμματικά αναφέρονται το THI - Eurobank με χρηματικό έπαθλο €11.000, και το startupbootcamp | IoT connected devices με χρηματικό ποσό των £15.000. Επίσης, πρόσφατα η CityCrop πήρε το βραβείο της καλύτερης startup στην Ευρώπη στην κατηγορία Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities).

Τον Οκτώβριο του 2016 ιδρύθηκε η CityCrop Ltd  - Automated Indoor Farming στο Λονδίνο, όπου από τον Οκτώβριο του 2016 και για τους επόμενους έξι μήνες, οι 2 συνιδρυτές εγκαταστάθηκαν εκεί προκειμένου να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν το επιχειρηματικό μοντέλο της CityCrop στην αγορά της βόρειας Ευρώπης. Εκεί επανασχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το τρίτο μας πρωτότυπο που απαντά απόλυτα στις ανάγκες του αγοραστικού μας κοινού.  Ακόμα, η εταιρία έχει εμπλουτίσει την ομάδα της με νέα μέλη σε καίριες θέσεις που περιλαμβάνουν software and hardware design, καθώς και συνεργασίες στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Τι θέλετε να δείτε την CityCrop να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Συστήνοντας ένα πρωτοποριακό προϊόν στην αγορά -ειδικά στην παγκόσμια, όπως το CityCrop- αποτελεί πάντα μια πρόκληση. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και γι' αυτό είναι αναγκαίο να καταλάβει το αγοραστικό κοινό όχι μόνο τα προτερήματα της συσκευής, αλλά και την αναγκαιότητά της στην καθημερινότητα του. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να δούμε τη συσκευή μας να μπαίνει σιγά σιγά όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους όπως εταιρίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ. Αυτό το γεγονός θα σηματοδοτήσει την ωριμότητα της αγοράς και θα μας δώσει την ευκαιρία για παράλληλη ανάπτυξη των μελλοντικών μας προϊόντων που σχετίζονται με την υδροπονία.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Είναι γεγονός ότι χωρίς χρήματα τα πάντα κινούνται πιο δύσκολα. Όμως τα πάντα ξεκινούν πολύ πριν από αυτό. Όταν υπάρχει μια καλή ιδέα που μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει επιχείρηση τότε αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς παρόλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες που παρουσιάζονται, ειδικά στη χώρα μας, λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση της CityCrop η κρίση λειτούργησε θετικά. Έγινε η αφετηρία της ιδέας μας και ουσιαστικά, παράλληλα με τις ανησυχίες μας στον κλάδο της σύγχρονης διατροφής, μας ώθησε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το καινοτόμο προϊόν και συνεπώς να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στο επιχειρείν. Προφανώς στη χώρα μας τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, αλλά το ίδιο ισχύει παντού, ανεξαρτήτως κρίσης. Κάθε χώρα και κάθε αγορά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Όμως η σκληρή δουλειά, η υπομονή και η επιμονή είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη βάση που θα οδηγήσει στην επίτευξη των εκάστοτε στόχων, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση και επομένως η σύναψη συνεργασιών που θα βοηθήσουν στα επόμενα βήματα μιας startup.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Το μόνο που μπορούμε να προτείνουμε, μιλώντας πάντα από προσωπική εμπειρία, είναι να τολμήσουν! Να μη περιμένουν να δημιουργηθούν οι “ιδανικές” συνθήκες γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ. Να μη φοβηθούν τις όποιες δυσκολίες γιατί χωρίς αυτές κανείς δεν μαθαίνει, δεν εξελίσσεται και τελικά δεν ωριμάζει. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr