NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Παίρνω την ευθύνη σημαίνει ηγεσία

Παίρνω την ευθύνη σημαίνει ηγεσία

Να φταις. Να παίρνεις την ευθύνη.

Θυμάσαι όταν ήσουν μικρός, λίγο μετά που έκανες τα πρώτα σου βήματα όταν ήρθες στο κόσμο και σκουντουφλούσες σε κάθε καναπέ, τραπέζι και καρέκλα του σπιτιού;

Θυμάσαι που έκλαιγες και ερχόταν η μαμά από πάνω σου και έκανε “ντα” το έπιπλο και έλεγε “κακό έπιπλο” που χτύπησε το παιδάκι της;

Όσο γλυκό και αν ήταν αυτό εκ μέρους της μητέρας ώστε να προστατέψει και να απαλύνει τον πόνο από το παιδί της, τότε προγραμματιστήκαμε υποσυνείδητα πως ότι και να κάνουμε, δεν φταίμε εμείς, και επίσης πως θα είναι κάποιος εκεί πάντα να μας προστατεύει.

Θυμάσαι μήπως καλύτερα στη παιδική χαρά να κάνεις κούνια σαν τρελός, να θέλεις να φτάσεις τον ουρανό και όπως είναι φυσικό να πέφτεις ενώ σε είχαν προειδοποιήσει και μετά να έρχονται να “μαλώνουν” την “κακιά” κούνια  που σε έριξε;

Τότε, άλλη μία φορά προγραμματιστήκαμε ότι δεν φταίμε ποτέ.

Σε αυτό το σημείο, χωρίς να θέλω να σε σοκάρω, να βγάλω “ψεύτες” τους γονείς σου ή να σου δημιουργήσω παιδικά τραύματα, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, και πολλές άλλες σίγουρα, το φταίξιμο ήταν καθαρά, 100% δικό μας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αν για κάθε λάθος παίρνεις την ευθύνη, είναι ένα λάθος λιγότερο στο μέλλον και ένα μάθημα περισσότερο στο παρόν

Τώρα το πρόβλημα με αυτό εμφανίστηκε όταν μεγαλώσαμε και βγήκαμε πλέον ως ανεξάρτητοι στην κοινωνία. Έχοντας προγραμματιστεί λοιπόν ότι δεν φταίμε πουθενά, σε κάθε “σφαλιάρα” στη πορεία της ζωής μας, σε κάθε λάθος που κάναμε, δεν παίρναμε ποτέ την ευθύνη γιατί πολύ απλά είχαμε μάθει να μην φταίμε. Αυτό όμως ξεκινάει ένα φαύλο κύκλο που επιτέλους πρέπει να σταματήσει αν θέλουμε να εξελιχτούμε.

Η ροή του φαύλου κύκλου έχει ως εξής: κάνουμε λάθος αλλά δεν παίρνουμε την ευθύνη. Δεν παίρνουμε την ευθύνη άρα δεν καθόμαστε να βρούμε το λάθος μας, δε ψάχνουμε που κάναμε λάθος, άρα δε μαθαίνουμε τίποτα από αυτό, δε μαθαίνουμε από το λάθος, ΑΡΑ επιστρέφουμε στο να κάνουμε το ίδιο λάθος ακριβώς ξανά και ξανά.

Αν θέλετε να κατανοήστε πλήρως το πόσο λάθος είναι αυτό το φαινόμενο και πόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία μας, αναλογιστείτε απλά πόσο ίδιος είναι αυτός ο φαύλος κύκλος με τις κυβερνήσεις στη χώρα μας.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν για να σταματήσει αυτό;

Επαναπρογραμματισμός.

Από τώρα και στο εξής, όταν βρεθείς σε μία κατάσταση όπου έγινε ένα λάθος, να φταις. Το να πάρεις την ευθύνη σε μία κατάσταση δε δείχνει αδυναμία αλλά δύναμη. Δείχνει ηγετική ικανότητα και θάρρος. Παίρνοντας την ευθύνη θα βάλεις το μυαλό σου σε λειτουργία αναζήτησης λύσης του προβλήματος ώστε να μη συμβεί ξανά. Θα μάθεις πολλά από αυτή τη διαδικασία.

1ον : τι οδήγησε σε αυτό το λάθος

2ον : ποια ήταν η ανάμειξη σου σε αυτό

3ον : πως μπορείς να το αποφύγεις την επόμενη φορά.

Αν για κάθε λάθος παίρνεις την ευθύνη, είναι ένα λάθος λιγότερο στο μέλλον και ένα μάθημα περισσότερο στο σήμερα.

Μην αφήσεις την εύκολη λύση του “δεν φταίω εγώ” να σε επηρεάσει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr