NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Με το Mermix κανένα αγροτικό μηχάνημα δεν πάει χαμένο!

Με το Mermix κανένα αγροτικό μηχάνημα δεν πάει χαμένο!

Ο Χρήστος Σταμάτης, CEO & Founder της Mermix, μίλησε στο epixeiro.gr.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η Mermix και ποιος  ο σκοπός της;

Σαν άνθρωπος μου άρεσε πάντα να βρίσκω λύσεις σε οτιδήποτε μπορεί να απασχολούσε τους γύρω μου. Από μικρά πράγματα στο σπίτι μου, μέχρι και όταν αφορούσε θέματα δουλειάς. Σπουδάζοντας Μηχανολόγος Μηχανικός, αυτό ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και μετατράπηκε σε επιχειρηματικό πάθος. Δεν άργησε για εμένα η στιγμή που ασχολήθηκα με τον αγροτικό τομέα, ένας τομέας παρθένος τεχνολογικά στον οποίο υπάρχει χώρος για πολλές έξυπνες ιδέες κι επενδύσεις. 

Μέσα από την καθημερινή μου επαφή με αγρότες, έχοντας αναλάβει τη Διοίκηση του 1ου Συνεταιρισμού που καλλιεργεί στέβια σε όλη την Ευρώπη, είδα ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό σχετικά με τη διαχείριση των αγροτικών μηχανημάτων. Από τη μία πλευρά, υπήρχαν αγρότες οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους πολύ μεγάλο αριθμό σύγχρονου εξοπλισμού, ενώ από την άλλη υπήρχαν αγρότες που δεν είχαν πρόσβαση σε αυτά. Τόσο η οικονομική κρίση, η έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαιο αλλά και η αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών, ήταν λόγοι που δημιουργήθηκε η ομάδα που ψάχνει μηχάνημα αλλά δε μπορεί να βρει. Από την άλλη, τα περισσότερα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών και σκουριάζουν αφού χρησιμοποιούνται ελάχιστα, από έρευνες μόνο για το 15% των δυνατοτήτων τους. Με λίγα λόγια, για να σας δείξω πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, στην Ελλάδα οι πωλήσεις των τρακτέρ έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα του 1950! Επιπλέον, ο αγρότης πλέον λόγω του μεγάλου κόστους αναγκάζεται να στραφεί στην αγορά φθηνών και παλιάς τεχνολογίας μηχανημάτων, απλά για να καλύψει ευκαιριακά τις ανάγκες του, τη στιγμή που παγκοσμίως η γεωργία ακριβείας και η παρακολούθηση της καλλιέργειας με sensors ανεβαίνει συνεχώς. 

Σκοπός του mermix, είναι να δώσει λύση στον παραγωγό που δεν μπορεί να βρει εξοπλισμό, μέσω μιας online πλατφόρμας στην οποία μπορεί να αναζητήσει εύκολα και γρήγορα κοντινά σε αυτόν μηχανήματα προς ενοικίαση, που άλλοι παραγωγοί ή εταιρίες έχουν καταχωρήσει! Θέλουμε ο κάθε ένας να μπορεί να καλλιεργεί αρίστης ποιότητας α΄ ύλες, ανταγωνιστικές στις τιμές τους, επαρκείς σε ποσότητες, χωρίς τα μηχανήματα να είναι πρόβλημα για αυτόν! Αυτό το τόσο απλό κάνει το mermix. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι δυσαρεστημένοι πελάτες, είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν να πας μπροστά και να δώσεις ακόμη περισσότερα

Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Mermix, πώς ακριβώς λειτουργεί και ποια τα οφέλη;

Αρκεί κάποιος να συνδεθεί στο mermix.gr, να αναζητήσει στην περιοχή του αγροτικό μηχάνημα που χρειάζεται , για την περίοδο και το χρόνο που απαιτεί. Αν έχει αγροτικά μηχανήματα προς ενοικίαση, αρκεί να ανεβάσει τις φωτογραφίες αυτές στο mermix, προσθέτοντας κάποια χαρακτηριστικά του εξοπλισμού.

Αυτό που ξεχωρίζει το mermix, είναι η αμεσότητα που έχει ο κάθε παραγωγός στην πρόσβαση σε εξοπλισμό. Σύμφωνα με έρευνα που έχουμε κάνει, το 67% των αγροτών που ψάχνουν μηχάνημα να ενοικιάσουν, δε βρίσκουν! Όσοι είναι τυχεροί και βρουν, τότε σίγουρα θα προκύψει κάποιο πρόβλημα στην διάρκεια της ενοικίασης, είτε από υπαιτιότητα του ενοικιαστή είτε του ιδιοκτήτη.

Το mermix, προσπερνά τα προβλήματα αυτά, δίνει μια πληθώρα επιλογών στον παραγωγό και τη δυνατότητα να κερδίζει μέσα από τις ενοικιάσεις! Ο ιδιοκτήτης ενός μηχανήματος, αντί να το αφήνει στην αποθήκη να σκουριάζει και να πληρώνει έξοδα συντήρησης, πλέον όχι μόνο κάνει απόσβεση, αλλά έχει και ένα συν στο αγροτικό του εισόδημα! Ένας ενοικιαστής, δεν χρειάζεται να επενδύσει χιλιάδες ευρώ για την αγορά μηχανημάτων, αλλά να τα επενδύσει σε τομείς της αγροτικής του δραστηριότητας και να την αναπτύξει μέσω του mermix!

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να πάνε τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας ένα βήμα μπροστά. Σε παραγωγούς, σε εταιρίες, σε επαγγελματίες αγρότες που παρέχουν υπηρεσίες, σε νέους αγρότες που θέλουν να κάνουν το ξεκίνημα τους, αλλά και σε όλους όσους σκέφτονται ότι τα μηχανήματα μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της δουλειάς τους!

Κυρίως εστιάζουμε σε νέους σε ηλικία και επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ήδη ενστερνιστεί την κουλτούρα του διαμοιριασμού. Άλλωστε, γύρω μας οι εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες διαμοιρασμού (Airbnb, Uber , κλπ) φαίνεται ότι έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των νέων ανθρώπων.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η έμπνευση ήρθε βασικά μέσα από την εφαρμογή. Την δεύτερη χρονιά λειτουργίας του Συνεταιρισμού, ψάχναμε να βρούμε ειδική φυτευτική μηχανή σποράς ώστε να εξυπηρετηθούν τότε οι 100 παραγωγοί του Συνεταιρισμού. Το κόστος για μια τέτοια μηχανή, έφτανε στις 10.000 ευρώ περίπου για την κάθε μία. Αντιλαμβάνεστε, ότι κάνοντας τον πολλαπλασιασμό, το ποσό που έπρεπε συνολικά να επενδύσουν οι παραγωγοί μας ήταν τεράστιο! Κάποιοι παραγωγοί, δεν είχαν καν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια τέτοια ειδική μηχανή, την οποία θα χρησιμοποιούσαν για 3 μέρες το πολύ το χρόνο! Προσπαθώντας να βρω λύση, πρότεινα στο Συνεταιρισμό να μοιραστούν τη μηχανή οι παραγωγοί, δηλώνοντας σε ένα excel τότε τις ημερομηνίες που τη χρειάζεται ο κάθε ένας. Έτσι και έγινε. Με μια μηχανή, περίπου 20 θερμοκήπια κατάφεραν να σπαρθούν και το κόστος εκμηδενίστε. Έτσι ήρθε και η έμπνευση. Αφού λειτούργησε για τόσους παραγωγούς, γιατί όχι για ακόμη περισσότερους; Αμέσως, μοιράστηκα την ιδέα με το φίλο μου, το Γιάννη Στοϊτση, ο οποίος είναι και ο συνιδρυτής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ήδη μια εταιρία διαχείρισης έργων για τον αγροτικό τομέα,  και ξεκινήσαμε το σχεδιασμό του mermix!

Με το Mermix κανένα αγροτικό μηχάνημα δεν πάει χαμένο!

Πώς μπορεί κανείς να προσεγγίσει την Mermix;

Μπορεί να συνδεθεί στην web εφαρμογή μας, ή κατεβάζοντας το mobile app μας! Σε λίγο καιρό, θα είναι έτοιμη και η νέα μας έκδοση, που θα έχει πολλά επιπλέον features αλλά και καινούριο design!

Επίσης, μπορούν να μας βρουν στα γραφεία μας στη Λαμία, τα οποία τα διατηρούμε επίτηδες εκεί, ώστε να είμαστε κι εμείς κοντά στα γραφεία των αγροτών, τα χωράφια τους!

Τι θέλετε να δείτε η Mermix να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Όραμα για το mermix είναι να μπορεί να παρέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες, πρόσβαση σε εξοπλισμό και μηχανήματα αλλά και σε έγκυρη πληροφορία. Σε 5 χρόνια, να έχει το mermix μετατραπεί σε ένα business intelligent σχήμα, μέσα από το οποίο ο κάθε παραγωγός θα έχει την πλήρη καταγραφή της καλλιέργειας του, των μηχανημάτων του και της παραγωγής του. Να αποκτά πρόσβαση σε ό,τι πληροφορία χρειάζεται με μερικά κλικς.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει, ναι, μπορεί χωρίς χρήματα να φτάσει ψηλά, αλλά μέχρι κάποιο σημείο. Για να μπορέσει να ξεχωρίσει ή να πάει ένα βήμα παρακάτω, θα πρέπει να έχει κάποιους πόρους ώστε να αναπτυχθεί η ομάδα του, να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιο σημαντικό γεγονός για την εξέλιξη της επιχειρηματικής του δράσης ή ακόμη και να διαφημίσει το προϊόν του. Μπορεί να ξεκινήσει λοιπόν μια startup, να τη φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο, όμως για να την εξελίξει και να τη φτάσει ψηλά χρειάζεται να επενδύσει σε αυτή. 

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Να κοιτάζουν το στόχο τους, να είναι πάντα προσηλωμένοι στη δουλειά τους, αλλά ανοιχτοί σε όλες τις κριτικές. Κανείς δεν έγινε καλύτερος όταν του ασκούσαν μόνο καλές κριτικές. Οι δυσαρεστημένοι πελάτες, είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν να πας μπροστά και να δώσεις ακόμη περισσότερα. Να έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά τους και να αρπάζουν με θάρρος την κάθε ευκαιρία. Αυτά, νομίζω είναι αρκετά για να μπορέσει κάποιος να φτάσει εκεί που θέλει. Τα εμπόδια, πάντα θα υπάρχουν, ας τα μετατρέπουν σε ευκαιρίες ή να βρίσκουν έξυπνους τρόπους να τα προσπερνούν. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr