NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Σε αυτό το Πάρκο δεν χωράνε οι διακρίσεις

Σε αυτό το Πάρκο δεν χωράνε οι διακρίσεις

Η Αλεξία Charpentier μίλησε στο epixeiro.gr για το όνειρό της να δημιουργήσει χώρους αναψυχής που θα είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία κάθε ηλικίας.

Η Αλεξία Charpentier, είναι παιδιατρική λογοθεραπεύτρια και τα τελευταία χρόνια δουλεύει με παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειες τους. Η ιδέα γεννήθηκε από την καθημερινή συναναστροφή της με πολλούς γονείς παιδιών με αναπηρία, οι οποίοι δυστυχώς στην Ελλάδα συνεχίζουν να λαμβάνουν ελάχιστη υποστήριξη και αδυνατούν να βιώσουν το πλαίσιο της οικογενειακής ζωής όπως το απολαμβάνουν οι περισσότεροι γονείς. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, αφενώς υπάρχουν ελάχιστες προσβάσιμες υποδομές που να παρέχουν ψυχαγωγία και διασκέδαση για όλους, αφετέρου η αναπηρία συνεχίζει να προκαλεί αμηχανία στους περισσότερους ανθρώπους.

Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια ομάδα συνεργατών γύρω από την ιδέα, άρχισε να προσεγγίζει επαγγελματίες του χώρου, άτομα με αναπηρία, αλλά και αρκετούς παραολυμπιονίκες, οι οποίοι έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι όλα είναι εφικτά εφόσον υπάρχει θέληση και αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία μας και έμπνευση για το έργο μας. Στο κάλεσμα της τότε ανταποκρίθηκε η Δήμητρα Κοροκίδα, παραολυμπιονίκης στη σφαίρα και προπονήτρια πολεμικών τεχνών. Σήμερα, μαζί με τη Δήμητρα έχουν συνιδρύσει την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο για Όλους”. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι και η Φλώρα Καρρά, η οποία έχει μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Σκοπός του Πάρκου Χαράς αποτελεί η δημιουργία προσβάσιμων, προσαρμοσμένων και με κατάλληλο εξοπλισμό πρωτοποριακών πολυχώρων αναψυχής και επιμόρφωσης, αλλά και στην αξιοποίηση & προσαρμογή υφιστάμενων υποδομών, σε όλη την Ελλάδα. Ο απώτερος σκοπός, είναι ένας χώρος οπού θα μπορούμε να μάθουμε να συνυπάρχουμε όλοι με όλους, και να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να είναι καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ελκυστικού προς το σύνολο του πληθυσμού, προσφέροντας πλήθος προσαρμοσμένων ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με στόχο την πραγματική ενσωμάτωση και συμμετοχή των ατόμων στην κοινωνία ανεξάρτητα από τις ικανότητες τους. Οι σωματικές, κινητικές, νοητικές και αισθητηριακές διαταραχές, δυσκολεύουν σημαντικά το παιχνίδι, τη μάθηση, την αμοιβαία κοινωνική αλληλεπίδραση, αλλά κυρίως την Χαρά. Η ανάγκη όλων των παιδιών να παίξουν, καθώς και η θέληση όλων των ενηλίκων να είναι ενεργοί στην κοινωνία, γέννησαν την ιδέα για τη δημιουργία ενός Πάρκου για Όλους. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε γονείς και άλλους ανθρώπους με αναπηρία την ευκαιρία να παίξουν με τα παιδιά τους υπό ίσες συνθήκες

Τι το ξεχωριστό προσφέρει το Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο Για όλους, ποια προγράμματα-υπηρεσίες ακριβώς προσφέρονται; Και ποια τα οφέλη;

Ο πυρήνας του Πάρκου Χαράς συνίσταται στη δημιουργία αληθινά προσαρμοσμένων και προσβάσιμων παιδικών χαρών και παιδότοπων με κατάλληλο εξοπλισμό. Στόχος μας είναι μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και προσαρμοσμένων δραστηριοτήτων, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τις ικανότητες τους, να μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι. Αντίστοιχα, επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε γονείς και άλλους ανθρώπους με αναπηρία την ευκαιρία να παίξουν με τα παιδιά τους υπό ίσες συνθήκες. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία “Σχεδιασμός για Όλους”, παιδιά και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να ανακαλύψουν, να δράσουν και να εκφραστούν ελεύθερα, να μάθουν τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω τους σε ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών, με στόχο την εξοικείωση και αποδοχή του διαφορετικού. 

Παράλληλα, σε συνεργασία με άλλους φορείς, το Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο για Όλους αναλαμβάνει την προσαρμογή δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, ώστε να είναι προσβάσιμα από άτομα με και χωρίς αναπηρία. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων πιλοτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες με και χωρίς δυσκολίες, έχουμε αναπτύξει μικτά παιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά με και χωρίς δυσκολίες, αλλά και προγράμματα που στοχεύουν στη εκπαίδευση soft skills των ΑμεΑ με στόχο την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Τέλος, το Πάρκο Χαράς σε συνεργασία με άλλους φορείς, συλλόγους και σχολεία, διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες αναφορικά με θέματα αναπηρίας, και λειτουργεί ομάδες υποστήριξης γονέων παιδιών με αναπηρία  υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Τι εμπόδια έχετε συναντήσει ως τώρα και πώς καταφέρατε να τα ξεπεράσετε;

Έχουμε συναντήσει αρκετές δυσκολίες από τον Οκτώβριο 2016, όπου ιδρύθηκε η εταιρεία, μέχρι και σήμερα. Οι δυσκολίες αφορούν τόσο συνολικά το περιβάλλον των startup στην Ελλάδα του σήμερα, όσο και συγκεκριμένα τους νέους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η δυσκολία έγκειται αρχικά στο γεγονός ότι ξεκινάς με μηδενικούς πόρους και καλείσαι να αντιμετωπίσεις τα λειτουργικά έξοδα μιας εταιρείας, ενώ παράλληλα κυνηγάς να κατοχυρώσεις χρηματοδότηση. Παράλληλα, για να γίνει το παραπάνω θα πρέπει να μάθεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα και να δράσεις αναλόγως. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να διακριθούμε στο πρόγραμμα Egg - Enter Grow Go όπου καταφέραμε να ενταχθούμε στις 30 εταιρείες του 4ου κύκλου, καθώς και στο πρόγραμμα Accelerator του Higgs, μία εμπειρία μοναδική η οποία μας παρείχε κατάλληλη κατάρτιση και μας διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, ως ΑΜΚΕ καλείσαι να αντιμετωπίσεις την προκατάληψη που κυριαρχεί απέναντι στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. 

Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα, η λύση βρίσκεται στη σωστή διαχείριση και στην ομάδα που απαρτίζει το Πάρκο Χαράς. Από τη στιγμή που εξασφαλίσαμε σαφείς και διακριτούς ρόλους στην ομάδα και συνάψαμε δυνατές και σταθερές συνεργασίες με εξωτερικούς φορείς, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο και πολλά από τα αρχικά milestones επιτεύχθηκαν. Η μικρή Μαρία που μπόρεσε να παίξει με τον αδερφό της για πρώτη φορά σε μία προσαρμοσμένη δραστηριότητα ή ο Παναγιώτης που μπόρεσε για πρώτη φορά στη ζωή του να δει γήπεδο από κοντά και να παίξει με συνομήλικα παιδιά, θα κρατάνε για πάντα ζωντανό το όραμα μας και θα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε.

Σε αυτό το Πάρκο δεν χωράνε οι διακρίσεις

Είναι δύσκολο έργο το να χτιστεί ένα Πάρκο Χαράς όπως το ονειρεύεστε. Θεωρείς είναι ακόμη πιο δύσκολο το να διατηρηθεί; Έχετε σχέδιο που φροντίζει και για την αρμονική διατήρηση ενός τέτοιου πάρκου;

Αναμφισβήτητα δεν είναι εύκολο έργο να χτιστεί ένας απόλυτα προσβάσιμος πολυχώρος αναψυχής και επιμόρφωσης, με κατάλληλα διαμορφωμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, πλούσιο εξοπλισμό και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αλλά, δεν είναι αδύνατο και υπάρχουν success stories του εξωτερικού που μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν να δημιουργήσουμε μία state-of-the-art υποδομή που να φιλοξενεί όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις ικανότητες τους. 

Το Πάρκο Χαράς, όπως περιγράφεται παραπάνω, αποτελεί το μακροπρόθεσμο έργο μας, όπου αυτό το διάστημα έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία για την πιλοτική αναδιαμόρωση επιλεγμένων παιδικών χαρών στην Αττική, σε συνεργασία με την εταιρεία Starkid Productions που σχεδιάζει και υλοποιεί θεματικά πάρκα. Το Πάρκο Χαράς, πέρα από τον συμβουλευτικό χαρακτήρα που έχει στην ανάπλαση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων λαμβάνοντας υπόψη τις κινητικές, νοητικές και αισθητηριακές δυσκολίες των ανθρώπων, αναλαμβάνει την εύρεση χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση αφορά το σχεδιασμό, την υλοποίηση, αλλά και τη συντήρηση των υποδομών που πρόκειται να παραδοθούν στο κοινό, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, σε συνεργασία με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο.

Μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στις κοινωνικές σας δράσεις; Τι προβλέπεται; Ποια είναι η διαδικασία; Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να στηρίξει το έργο σας;

Εθελοντής μπορεί να γίνει όποιος επιθυμεί, όπου ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρείας πραγματοποιείται δημόσιο κάλεσμα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται συνέντευξη με τον ενδιαφερόμενο εθελοντή. Εάν πρόκειται για κάποιο παιδαγωγικό πρόγραμμα, τότε πραγματοποιείται εκπαίδευση του εθελοντή ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί κατάλληλα στις ανάγκες του προγράμματος. Κάθε ενδιαφερόμενος που θα ήθελε να προσφέρει στο Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο για Όλους, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας μέσα από το website ή στο  e-mail info@parkoxaras.org.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου ως τώρα στις δράσεις σας και τι έχετε πετύχει ως τώρα;

Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να συνδιοργανώσουμε αρκετές δράσεις ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης για παιδιά και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία. Έχουμε σταθερή συνεργασία με ένα σύνολο οργανισμών, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα διεξάγουμε μικτά παιδαγωγικά προγράμματα, ημέρες αφιερωμένες στην εξοικείωση της διαφορετικότητας, καθώς και ποικίλα προσαρμοσμένα προγράμματα προσβάσιμα από τα ΑμεΑ. Ο κόσμος μας έχει μεταφέρει πολύ αισιόδοξα μηνύματα και έχει εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξη του μέσα από τη συμμετοχή του στις δράσεις. Σε επίπεδο προσαρμογής υποδομών, έχουμε ξεκινήσει την πιλοτική ανάπλαση τριών παιδικών χαρών στην Αττική, το οποίο αποτελεί και το τρέχον project μας και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό!

Τι θέλεις να δεις το Πάρκο Χαράς – Ένα Πάρκο Για όλους να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Θα ήθελα να έχουν δημιουργηθεί γωνιές σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας που να παρέχουν ίσες ευκαιρίες στο παιχνίδι, στη μάθηση και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα θα είναι όταν, παιδιά με αναπηρία θα μπορούν να παίζουν μαζί με παιδιά χωρίς αναπηρία χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη στους γύρω τους, αλλά και όταν κάθε λογής οικογένειες θα επιλέγουν συνειδητά να περάσουν τη μέρα τους στο Πάρκο Χαράς.  

Φανταστείτε έναν ελκυστικό πολυχώρο με σύγχρονες υποδομές, ο οποίος θα μπορεί να αγκαλιάσει παιδιά και ενήλικες κάθε ικανότητας. Φανταστείτε προσβάσιμα κάστρα, προσαρμοσμένες κούνιες, πολυαισθητηριακά μονοπάτια, δίπλα σε ειδικά διαμορφωμένες βιβλιοθήκες και αίθουσες για μουσική, χορό και δημιουργία για Όλους. Πιστεύουμε ότι το Πάρκο Χαράς θα συνδράμει στην καλλιέργεια της πρώιμης αποδοχής της διαφορετικότητας, ώστε τα σημερινά παιδιά να αποτελέσουν ενήλικες που θα σέβονται τους συνανθρώπους τους και θα εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για όλους. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr