NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Oceanus Coin: Το πρώτο ελληνικό ψηφιακό νόμισμα είναι εδώ

Oceanus Coin: Το πρώτο ελληνικό ψηφιακό νόμισμα είναι εδώ

Η Χριστιάνα Ζούπα και ο Νίκος Κωστόπουλος μίλησαν στο epixeiro.gr για το Oceanus Foundation και το όνειρό τους να αλλάξουν τα δεδομένα στην ελληνική ναυτιλία!

Η ιδέα για το Oceanus Foundation ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 στην Ταϊλάνδη σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ όπου οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να συνεργαστούν με ιδρυτικά στελέχη του Ethereum. Πιστέψανε από την πρώτη στιγμή στην ιδέα και το επόμενο διάστημα προσπάθησαν να βρουν έναν τομέα στον οποίο η ομάδα τους είχε ενδιαφέρον και επαγγελματικό υπόβαθρο, αλλά και έναν τομέα όπου η Ελλάδα είχε το συγκριτικό προβάδισμα, που δεν είναι άλλος από τον τομέα της ναυτιλίας.

Η ομάδα του Oceanus Foundation αποτελείται από νέους επαγγελματίες με βασικό πυρήνα τον Ν.Κωστόπουλο ο οποίος είναι ιδρυτής της Youth Business Network, την Χριστιάνα Ζούπα φοιτήτρια της ΑΣΣΟΕ, τον Kiril Mitrov δικηγόρο ναυτιλιακών υποθέσεων, τον Αργύρη Προσίλη προγραμματιστή, τον Θάνο Χριστόπουλο μεταπτυχιακό φοιτητή οικονομικών του Πανεπιστημίου της Umea, την Β.Κωστοπούλου φοιτήτρια ΑΣΣΟΕ, τον Στέφανο Πουλίδη νέο επιχειρηματία και τέλος την Μέλπω Αραμπατζή νέα επιστήμων στον τομέα των σπουδών της θάλασσας. Η ομάδα απαρτίζεται από μια δεκαμελή διεθνή συμβουλευτική επιτροπή ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, προγραμματιστών και στελεχών Blockchain startups που απαρτίζουν τον πυρήνα των advisors. 

Στόχος της εταιρίας είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η προσφορά ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου στους ναυτικούς, η δημιουργία καινοτομιών που υποστηρίζουν την ναυτιλιακή κοινότητα και η συνεισφορά στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς στελεχών του ναυτιλιακού χώρου.

Παράθεση - epixeiro.gr

Τα ψηφιακά νομίσματα έρχονται να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή μορφή χρημάτων που κυκλοφορούν. Μπορεί η ιδέα να φαντάζει πολύ μακρινή αλλά σκεφτείτε ότι ήδη οι πολίτες εμπιστεύονται ψηφιακά την μεταφορά των χρημάτων τους είτε μέσω PayPal είτε μέσω πλαστικών καρτών.

Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Oceanus Foundation, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;

Το Oceanus σε αντίθεση με ανταγωνιστικά currencies που στοχεύουν στον τομέα της ναυτιλίας αναγνωρίζει την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση του χώρου και δεν προσφέρει μια μερική λύση. Ο τομέας δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις και την ταχύτητα που αυτή μεταβάλλεται, για αυτό στοχεύουμε πρώτα στην εκπαίδευση των στελεχών του χώρου και αφετέρου στην επιβράβευση όσων συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό της κοινότητας.

Μερικές από τις πρωτοβουλίες μας είναι :

  • Ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των Bill of Landing σε ψηφιακά με την χρήση των Smart Contracts στην τεχνολογία του Ethereum
  • Η δημιουργία πλατφόρμας διευκόλυνσης συναλλαγών για μεταφορά φορτίων μέσω πλοίων
  • Η δημιουργία  accelerator που θα επενδύσει σε καινοτόμα startup που ασχολούνται με τους τομείς της ναυτιλίας, διαχείρισης λιμένων και μεταφορών
  • Η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • Η οικονομική υποστήριξη μέσω του ιδρύματος νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα της ναυτιλίας. Ένα από τα προσωπικά στοιχήματα είναι και η υποστήριξη του Πειραιά σαν κομβικού λιμένος και η δημιουργία δράσεων για την συμμετοχή μας.

Βρίσκεστε μπροστά από την δημιουργία του πρώτου ελληνικού ψηφιακού νομίσματος, ονόματι Oceanus Coin. Μιλήστε μας για αυτό. Εξηγήστε μας πώς ακριβώς λειτουργούν τα ψηφιακά νομίσματα. Σε ποιους απευθύνεται το Oceanus Coin και τι οφέλη υπάρχουν από αυτό για τους χρήστες του;

Τα ψηφιακά νομίσματα έρχονται να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή μορφή χρημάτων που κυκλοφορούν. Μπορεί η ιδέα να φαντάζει πολύ μακρινή αλλά σκεφτείτε ότι ήδη οι πολίτες εμπιστεύονται ψηφιακά την μεταφορά των χρημάτων τους είτε μέσω PayPal είτε μέσω πλαστικών καρτών. Σε αυτή την διαδικασία μεσολαβεί κάποιος «μεσάζοντας» που θα καθυστερήσει την συναλλαγή και θα λάβει προμήθεια για την εκτέλεση της με σχετικά υψηλές προμήθειες. Επιπροσθέτως τίθενται σε περιορισμούς όπως στην περίπτωση της Ελλάδας με την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Τα ψηφιακά νομίσματα ανταλλάσσονται απευθείας με βασικά στοιχεία την αμεσότητα και την ταχύτητα. Όπως ένα νόμισμα απολαμβάνει την αξία του όχι για το υλικό που έχει δημιουργηθεί δηλαδή το χαρτί αλλά με βάση τον εγγυητή του, έτσι και τα ψηφιακά νομίσματα αποκτούν αξία με βάση τον φορέα έκδοσης αυτών και τους στόχους. Ένας από τους λόγους που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια αγοραστική φρενίτιδα είναι η ταχύτατη αξία που αποκτούν οι επενδύσεις . Η αξία των νομισμάτων καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης που επιβραβεύουν τον εκάστοτε φορέα έκδοσης για την πορεία της υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί. Είμαστε πολύ περήφανοι που οικειοποιούμαστε τον τίτλο του πρώτου ελληνικού ψηφιακού νομίσματος όμως πρέπει να δηλώσουμε πως η προσπάθεια δεν περιορίζεται στην Ελλάδα και αφορά την ναυτιλία σαν βιομηχανία στο σύνολο της. Φυσικά και  η ομάδα μας απαρτίζεται και από στελέχη από πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Πιστεύουμε στην Ελλάδα και για αυτό άλλωστε με την επιτυχή υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου μας θα εγκατασταθούμε στον Πειραιά. Το Oceanus θα μπορεί να εξαργυρωθεί άμεσα για υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα startups που θα ενταχθούν στον accelerator μας, ως δίδακτρα σε προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αφορούν τις ναυτιλιακές σπουδές και φυσικά να ανταλλαχθούν για χρηματικές μονάδες σε πλατφόρμες ανταλλαγής.

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Σίγουρα είμαστε ακόμα στην αρχή οπότε είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε την συγκεκριμένη ερώτηση. Σίγουρα τόσο το μεγάλο κόστος του εγχειρήματος όπως και η ασφάλεια είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Επιπροσθέτως η εύρεση προγραμματιστών που εξειδικεύονται σε smart contracts και τεχνολογίες blockchain είναι από μόνο του μια μεγάλη δυσκολία η οποία ξεπεράστηκε λόγω του ιδιαίτερα εξωστρεφούς προφίλ της ιδρυτικής ομάδας.

Πότε αναμένεται το επίσημο λανσάρισμα και τι θέλετε να δείτε η Oceanus Foundation να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Το επίσημο λανσάρισμα έχει οριστεί η 15η Σεπτεμβρίου όπου θα γίνει η δημόσια προσφορά των Tokens (Initial Coin Offering) και θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Το ταξίδι θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα μετά την προκαθορισμένη λήξη της προσφοράς που θα καθορίσει το εγχείρημα και την επιτυχία αυτού. Εργαζόμαστε σκληρά μέχρι τότε ώστε να διασφαλίσουμε την ελάχιστη συμμετοχή που απαιτείται για να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία του Oceanus Foundation και των στόχων του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr