NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Παιδεία - Νεολαία
ανάγνωση

Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές για το πιο χρήσιμο, δημιουργικό και ευχάριστο project του σχολείου, τη μαθητική «Εικονική Επιχείρηση».

Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές για το πιο χρήσιμο, δημιουργικό και ευχάριστο project του σχολείου,  τη μαθητική «Εικονική Επιχείρηση».

Το παγκόσμιο πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για παιδιά!

Οι αιτήσεις-εγγραφές στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece για τη σχολική χρονιά 2017-2018 ξεκίνησαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2017. Το πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» βάζει τα καλύτερα θεμέλια για να δημιουργηθεί η πιο δυναμική έως τώρα νέα γενιά Ελλήνων start-uppers.

Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» δεν έχει κανένα κόστος για τα σχολεία και τα παιδιά, είναι δωρεάν. Έχει μόνο κέρδος και μάλιστα πολύ μεγάλο. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η ευκαιρία που δίνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece στους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους  start-up επιχείρηση σε ηλικία 15-17 ετών -ενώ πηγαίνουν στο σχολείο- είναι μια ευκαιρία ζωής. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει κανένα παιδί στην Ελλάδα.

Η διαδικασία είναι απλή. Ένας καθηγητής από το ενδιαφερόμενο Γυμνάσιο-Λύκειο –δημόσιο ή ιδιωτικό- μπαίνει στην ιστοσελίδα του μη-κερδοσκοπικού ΣΕΝ/JA Greece και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» για τις τάξεις Γ’ Γυμνασίου, Α & Β Λυκείου. Η υπεύθυνη του προγράμματος, κυρία Ελίζα Παυλίδη, δέχεται την αίτηση, επικοινωνεί με τον καθηγητή και του στέλνει το εκπαιδευτικό υλικό που είναι ειδικά μελετημένο για να κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών και χρησιμοποιείται σε 122 χώρες, όπου λειτουργούν παραρτήματα του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide. Το έργο του καθηγητή συνδράμει και ένας εθελοντής-στέλεχος επιχείρησης που εξηγεί στα παιδιά τα πιο σωστά βήματα για να δημιουργήσουν τη δική τους καινοτόμα επιχείρηση στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εντάσσεται εντός ή εκτός του βασικού σχολικού προγράμματος.

Οι καθηγητές (από οποιαδήποτε ειδικότητα) που αναλαμβάνουν το πρόγραμμα είναι εκείνοι που έχουν όραμα, πάθος για τη δουλειά τους και επιδιώκουν να κάνουν πραγματικά το κάτι παραπάνω για τους μαθητές τους.  Να τους καθοδηγήσουν  με ουσιαστικό, πρακτικό και βιωματικό τρόπο, να αγαπήσουν περισσότερο το σχολείο, τη μάθηση, τη δημιουργία, να ανοίξουν το μυαλό τους, να μάθουν να εργάζονται ομαδικά, να κατανοήσουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα,  να βάζουν υψηλούς στόχους  να προσπαθούν πολύ και να τους πετυχαίνουν. Να τους καθοδηγήσουν να συνδέσουν το σχολείο με την αγορά εργασίας και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επαγγελματική τους ζωή μετά το σχολείο.  Τα παιδιά εκτιμούν ιδιαίτερα αυτή την προσφορά των καθηγητών που αναλαμβάνουν το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» και αποκτούν με τους εκπαιδευτικούς αυτούς σχέση αμοιβαίας αγάπης και βαθιάς εκτίμησης που κρατά για μια ζωή. 

Είναι αποδεδειγμένο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα από μικρή ηλικία αυξάνει εντυπωσιακά την αυτοπεποίθηση των παιδιών και αυτό αποτελεί κλειδί για την επιτυχία και την ευτυχία τους. Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, είναι αισιόδοξο, δημιουργικό, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με δυναμισμό, είναι έτοιμο να αδράξει και να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, πιστεύει στα όνειρά του και αγωνίζεται να τα πραγματοποιήσει.  

Η ηλικία της εφηβείας είναι καθοριστικής σημασίας καθώς τότε τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον εαυτό τους και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Η ενασχόλησή τους με την επιχειρηματικότητα και με τους τομείς που θα επιλέξουν μέσα στην εταιρεία (παραγωγή, πληροφορική, μάρκετιγκ, διαφήμιση, οικονομικά, δημόσιες σχέσεις, πωλήσεις) τα βοηθά όσο τίποτα άλλο να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, να σχετιστούν ουσιαστικά με άλλα παιδιά και επαγγελματίες αλλά και να αποκτήσουν απαραίτητες κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες. Πολλοί «κλειστοί» χαρακτήρες που ξεκίνησαν διστακτικά το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης», στην πορεία «μεταμορφώθηκαν» σε εκδηλωτικά και ιδιαίτερα επικοινωνιακά παιδιά.       

Σύμφωνα με στατιστικές του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide –μέλος του οποίου είναι το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece-  η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών κατά 40%. Τα παιδιά έχουν 143% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιχειρηματίες και να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας, ενώ το 62% των αποφοίτων φθάνει σε διευθυντικές θέσεις.

H ευεργετική επίδραση της επιχειρηματικότητας στη ζωή των παιδιών, των καθηγητών, των σχολείων και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή στην Ελλάδα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο.  Κατά την περυσινή σχολική χρονιά δημιούργησαν τη δική τους μαθητική εταιρεία 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα από αστικές περιοχές αλλά και την ελληνική ύπαιθρο. Τα παιδιά είχαν πολύ έξυπνες, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και τις υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό.   

Οι μαθητικές ομάδες εξέλεξαν Διοικητικό Συμβούλιο, εξέδωσαν μετοχές, δημιούργησαν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες, έκαναν πωλήσεις, είχαν κέρδη και τα διέθεσαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παρουσίασαν τις «επιχειρήσεις» τους σε δύο μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι 10 ομάδες που ξεχώρισαν διαγωνίσθηκαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2017».  Η νικήτρια ομάδα «Watch Out», από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης εντυπωσίασε στη συνέχεια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company Of The Year» του Junior Achievement Europe στις Βρυξέλλες με την κοινωνική της επιχείρηση, τη συσκευή εντοπισμού εμποδίων στο ύψος της κεφαλής για άτομα με προβλήματα όρασης. 

Όλη αυτή η εξαιρετική δραστηριότητα, το πολύ χρήσιμο και ευχάριστο παγκόσμιο project που δίνει προοπτική στη ζωή των παιδιών και τα γεμίζει χαρά και αισιοδοξία, δε θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, εάν δεν στήριζε το ΣΕΝ/JA Greece ο ιδιωτικός τομέας. Μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές όπως η MetLife και η Citi αλλά και σημαντικοί εθνικοί φορείς, όπως η Εθνική Τράπεζα, αλλά και άλλες 60 επιχειρήσεις, είναι δίπλα στο ΣΕΝ/JA Greece χρηματοδοτώντας το έργο του αλλά και προσφέροντας έμπειρα στελέχη τους να εργαστούν ως εθελοντές στις σχολικές τάξεις και να μεταφέρουν στα παιδιά τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους από τις προκλήσεις και τα οφέλη της επιχειρηματικότητας.

Το ΣΕΝ/JA Greece –που δραστηριοποιείται εδώ και 12 χρόνια στην Ελλάδα-προσφέρει προγράμματα οικονομικών και επιχειρηματικότητας για μικρότερες ηλικίες Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Α & Β Γυμνασίου («Ξοδεύοντας ‘Εξυπνα», «Η Δική μου Επιχείρηση», «Τράπεζες σε Δράση») αλλά και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαγωνισμούς για Γ’ Γυμνασίου, Α & Β Λυκείου («Τράπεζες σε Δράση», «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας», «Στη Σκιά ενός Στελέχους»). Τα προγράμματα αυτά και οι διαγωνισμοί βάζουν τις βάσεις και προετοιμάζουν άριστα τα παιδιά για την «Εικονική Επιχείρηση» και για άλλους διεθνείς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας. Ο οργανισμός καλύπτει και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Πανεπιστημιακό πρόγραμμα Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA Start Up που καταλήγει σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Για όλα τα προγράμματα οι αιτήσεις-εγγραφές στη διεύθυνση sen-programs.senja.gr ξεκινούν στις 11 Σεπτεμβρίου και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες στο senja.gr και στο τηλέφωνο 213-0788600. 

Δείτε βίντεο από τον Πανελλήνιο Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2017» και τις μεγάλες Εμπορικές Εκθέσεις Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr