NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

TED Talks…ένα φαινόμενο στην δημόσια ομιλία

TED Talks…ένα φαινόμενο στην δημόσια ομιλία

TED Talks...οι πιο πολυσυζητημένες ομιλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα ψάχνουν, βρίσκουν και παρακολουθούν τις ‘’διαφορετικές’’ θα έλεγε κανείς αυτές ομιλίες. Γιατί; Τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο διαφορετικές; Τι έχουν αυτές οι ομιλίες που κάνουν τόσο πολύ κόσμο να προσκολλάται σε αυτές; 

Ο Chris Anderson, Πρόεδρος των ομιλιών TED, λέει την ακόλουθη φράση.

‘’ Το μόνο πράγμα που πραγματικά μετράει σε μία δημόσια ομιλία δεν είναι η αυτοπεποίθηση, η παρουσία στην σκηνή ή ο λόγος...είναι να έχεις κάτι σημαντικό να πεις’’.

Και νομίζω πως αυτό είναι και το σημαντικό, ‘’ να έχεις κάτι σημαντικό να πεις’’. Από την ομιλία του Stephen Hawking, ‘’ Ρωτώντας το Σύμπαν’’ , μέχρι και την ομιλία της Amy Cuddy, ‘’ Η γλώσσα του σώματός σου μπορεί να διαμορφώσει το ποιος είσαι’’ , όλες οι ομιλίες κινούνται γύρω από ενδιαφέροντα προ πάντως θέματα, ιδέες που από το μυαλό του ομιλητή περνούν και εντρυφούνται σε όλο το κοινό. Αυτό είναι και το εκπληκτικό, έννοιες που αν τις ακούγαμε καθημερινά θα μας φαινόντουσαν δυσνόητες και φαινόμενα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε, τώρα ένας άνθρωπος έχει την ικανότητα να μας τα μεταδώσει μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Η Sophie Scott, η κορυφαία ερευνήτρια σχετικά με την εκδήλωση του γέλιου, μίλησε το 2015 στο παγκόσμιο συνέδριο του TED για τους λόγους για τους οποίους γελάμε. Έκανε κάτι εκπληκτικό… μετέδωσε μέσα σε μόλις 16:59 λεπτά τις πολύπλοκες νοητικές διεργασίες που οδηγούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο στην εκδήλωση του γέλιου, με τρόπο τέτοιο όμως, ώστε ο καθένας που βρισκόταν στην αίθουσα εκείνη της στιγμή, μπορούσε να το εξηγήσει. Επιπλέον καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας της, όλο το ακροατήριο γελούσε!

Και αυτό μας φέρνει σε μια δεύτερη παρατήρηση, τα οπτικά και μη στοιχεία της παρουσίασης. Χέρια ανοιχτά, στάση εγκάρδια προς το κοινό, απαλή φωνή, μικρά και έξυπνα αστεία για να χαλαρώσει το κοινό, αφήγηση προσωπικών εμπειριών, είναι όλα στοιχεία που σίγουρα θα δεις σε μια ομιλία TED. Οι συγκεκριμένοι ομιλητές δεν ανεβαίνουν στην σκηνή για να πωλήσουν τον εαυτό τους ή ένα προϊόν. Ανεβαίνουν για να κάνουν γνωστό αυτό που οι ίδιοι έχουν στο μυαλό τους, την μοναδική αυτή ιδέα που πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστούν με τους υπόλοιπους. Έτσι κάνουν μια ‘’συζήτηση’’ θα έλεγε κανείς με τους ανθρώπους που βρίσκονται από κάτω, όπως θα έκαναν σε μία χαλαρή βραδιά με φίλους ή σε μια τεμπέλικη μέρα στο σπίτι, μεταδίδοντας παράλληλα την μοναδική αυτή ιδέα τους.

Οι ιδέες έχουν τρομερή δύναμη. Μπορούν να αλλάξουν και να μεταλλάξουν τον κόσμο. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως ολόκληρος ο κόσμος κυριαρχείται από την…σκέψη! 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr