NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας για το μέλλον της επιχείρησής σας; [Μέρος Α]

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας για το μέλλον της επιχείρησής σας; [Μέρος Α]

Το να πάρει κανείς μια απόφαση να ανοίξει μια επιχείρηση εν μέσω υπάρχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα σίγουρα θέλει πολύ θάρρος, τόλμη και πολλά ‘’κότσια’’. Και ακόμα και όταν έχεις καταφέρει να δώσεις ζωή στο όνειρό σου ο φόβος είναι ένας παράγοντας που δεν σε παρατάει ποτέ. Ο φόβος μην αποτύχεις, ο φόβος μην προλάβεις τις προθεσμίες, ο φόβος να μην βρεθεί μια χρηματοδότηση, ο φόβος…Σίγουρα όλοι οι επιχειρηματίες έχουν έναν φόβο που κρύβουν βαθιά μέσα τους και σίγουρα ο καθένας έχει και διαφορετικούς λόγους να φοβάται για κάτι.

Παρακάτω ακολουθούν οι απαντήσεις 10 πετυχημένων Ελλήνων startupper στην ερώτηση «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας για το μέλλον της επιχείρησής σας;» Ας δούμε λοιπόν τι πιστεύουν για τον φόβο και πώς τον αντιμετωπίζουν αυτοί οι πετυχημένοι επιχειρηματίες.

Βασίλης Χρυσός – Συνιδρυτής της Ex Machina

Προσωπικά ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι να χαθεί κάποια κρίσιμη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί, επειδή δεν είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε. Ακόμα και αυτό, ωστόσο, το αντιμετωπίζω σαν αφορμή για μάθηση, όπως κάνω και με τις αποτυχίες μας.

Μαρία Ζωή Παπαϊωάννου & Θοδωρής Σωτηρίου – ιδρυτές του Parky

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και το κλίμα αβεβαιότητας το οποίο έχει ως αποτέλεσμα:

• Την φυγή ταλέντου στο εξωτερικό.

• Την χαμηλότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση ικανή να αναπτύξει το ανθρώπινο δυναμικό.

Ζωή Κουρνιά - Co-Founder Ingredio

Συχνά μας ρωτούν αν οι εταιρείες τροφίμων και καλλυντικών μπορούν να προβούν σε μηνήσεις κατά της εφαρμογής μας λόγω δυσφήμισης προϊόντων, οπότε αυτή είναι μία πρόκληση που ίσως αντιμετωπίσουμε. Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν δυσφημίζουμε κάποιο προϊόν αλλά αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο κάθε ένα χημικό συστατικό και στις εμπεριστατωμένες μελέτες από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα που έχουν γίνει για την επίδραση του κάθε συστατικού στην υγεία μας. Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούμε είναι δημόσιες και διαθέσιμες στους καταναλωτές. Εμείς απλώς μεσολαβούμε για να παρέχουμε αυτή την πληροφορία εύκολα και γρήγορα στους χρήστες μας. Ελπίζουμε ότι οι εταιρίες όχι μόνο δε θα μας κάνουν μηνύσεις αλλά θα συμπράξουν μαζί μας για την αντικατάσταση επιβλαβών χημικών συστατικών και την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής.

Θάνος Γεραμάνης - Partner & Country Manager Ελλάδος, Blueground

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα μακρύ ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις, αγωνία και λαχτάρα για το μέλλον. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει φόβος, αλλά προκλήσεις. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που συναντάς είναι σίγουρα o απροσδόκητος παράγοντας, αυτό το γεγονός που δεν μπορείς να προβλέψεις, αλλά μπορεί τόσο να σε επηρεάσει. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να είσαι ευέλικτος και όσο καλύτερα προετοιμασμένος γίνεται.  Ακόμα και αν έρθει κάτι το οποίο δεν περίμενες, η ευελιξία και η άμεση ανταπόκριση θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις και να προχωρήσεις παρακάτω.

Δημήτρης Λάμπρου - Co-Founder & Business Developer Plustic

Νομίζω πως ο μεγαλύτερος φόβος των σημερινών entrepreneurs είναι η απόρριψη. Το να μην καταφέρουν, δηλαδή, να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση και τις συνθήκες της αγοράς. Πολλοί startuppers αφιερώνουν αμέτρητο χρόνο, κάνουν πολλές προσωπικές θυσίες, αφήνουν ακόμη και την μόνιμη δουλειά τους, με σκοπό να κάνουν τα όνειρα και το όραμά τους πραγματικότητα. Σε μία κοινότητα, αυτή των startup, όπου η επιτυχία αγγίζει μόλις το 5%, νομίζω πως η απόρριψη για κάτι που έχεις μοχθήσει τόσο πολύ και έχεις θυσιάσει σχεδόν τα πάντα είναι αρκετά οδυνηρή. Πιστεύω πως η καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του φόβου είναι η γρήγορη προσαρμογή και ευελιξία. Όταν κάτι δεν σου ‘’βγαίνει΄΄, μην σπαταλάς τον χρόνο σου. Ένας καλός entrepreneur, πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να αλλάξει εντελώς το επιχειρηματικό του μοντέλο.

Γιάννης Στεφανίδης - Co-Founder, Business Development Director Mezoura

Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι η συνεχόμενη αναμονή για νέα συμφωνία με τους δανειστές, και πως αυτή θα επηρεάσει αρνητικά το εμπόριο και κατ' επέκταση εμάς. Όταν ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια δεν επενδύει τα λεφτά του σε ρούχα. Βέβαια ένα ωραίο ρητό που είχα δει γραμμένο στη βιτρίνα μίας κάβας στην Μ. Βρετανία έλεγε: The recession is not an excuse to drink bad wine.

Γκιόκας Παναγιώτης - Founder & CEO Mentor

Η επιχείρηση έλαβε σάρκα και οστά με μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία και ένα πολύ μεγάλο όραμα. Τόσο η πολιτιστική διαχείριση όσο και ο εκπαιδευτικός τουρισμός αντιμετωπίζονται ως μέσα για την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση του πολιτισμικού αποθέματος και κληρονομιάς, τομείς που απαιτείται μεγάλη προσοχή και ευαισθησία στη προσέγγισή τους. Κυρίαρχος φόβος για όλο αυτό το εγχείρημα αποτελεί η «κακή» εμπορευματοποίηση του πολιτισμικού προϊόντος το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε, γεγονός το οποίο προσπαθούμε να αποφύγουμε με το να θέτουμε αυστηρά κριτήρια και όρους όπως επίσης και η επαναφορά σε τακτά διαστήματα στη βάση μας με μια αυτοκριτική ματιά γύρω από τη χρησιμότητα και σκοπιμότητα των παραγόμενων αποτελεσμάτων.

Λευτέρης Παπαγεωργίου - CEO Entranet

Το χάσιμο του χρόνου. Από πολιτική αστάθεια, από απρόβλεπτους παράγοντες, από προβλήματα στην παραγωγή, από προβλήματα στο scaling της επιχείρησης και πολλά άλλα που φέρνουν καθυστέρηση.

Ο χρόνος είναι η σημαντικότερη διάσταση που ζούμε.

Η αγορά λέει: ‘’Τζίρος που δεν έγινε φέτος, χάθηκε. Δεν αναπληρώνεται’’.

Κώστας Οικονομόπουλος - Co-Founder & CEO Cube RM

Το σωστό timing. Όσο καλά και να ξέρεις την αγορά, την εταιρία και τους ανθρώπους σου η αγορά αλλάζει κάθε στιγμή και μπορεί να ακυρώσει τα σχέδιά σου εάν καθυστερήσεις πολύ ή ένα βγεις στην αγορά πρόωρα.

Τζέλλος Παναγιώτης - Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Conferience

Ο ίδιος μας ο εαυτός! Οποιαδήποτε επανάπαυση, χαλάρωση του εαυτού μας, μπορεί να είναι φόβος και απειλή ταυτόχρονα για το μέλλον της επιχείρησής μας.

Αυτοί είναι λοιπόν οι φόβοι 10 πετυχημένων Ελλήνων startupper. Ποιος είναι ο δικός σας μεγαλύτερος φόβος για το μέλλον της επιχείρησής σας; Όποιος και αν είναι πάντως, να θυμάστε την φράση του Αισώπου: Βέλτιον θανείν άπαξ ή διά βίου τρέμειν (μτφ. Καλύτερα να πεθάνεις μια φορά παρά να τρέμεις από το φόβο σου μια ζωή). Αντιμετωπίστε τον φόβο σας και τολμήστε να επιχειρήσετε!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr