NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να αργείτε να πάτε στη δουλειά σας...

Να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να αργείτε να πάτε στη δουλειά σας...

Εάν το πρωινό ξύπνημα σας δυσκολεύει, εάν η κίνηση είναι απρόβλεπτη τα πρωινά και καταλήγετε να αργείτε συχνά στη δουλειά σας, τώρα έχετε μια επιστημονική απάντηση με το μέρος σας. Σύμφωνα με τον δρ Paul Kelley, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το σωματικό μας ρολόι (οι κιρκαδικοί ρυθμοί όπως ονομάζεται επιστημονικά) δεν είναι σχεδιασμένο για να ξυπνά και να είναι έτοιμο για καλές επιδόσεις πριν από τις 10 το πρωί. Σύμφωνα με τη θεωρία του καθηγητή, οι κιρκαδικοί ρυθμοί των ενηλίκων κάτω των 55 ετών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγχρονιστούν με το κλασικό εργασιακό ωράριο 9-5, κάτι που όπως το θέτει ο ίδιος,"απειλεί σοβαρά την απόδοση, τη διάθεση και τη διανοητική υγεία των εργαζόμενων”. 

Πειραματικές μελέτες των κιρκαδικών ρυθμών έχουν δείξει πως το μέσο 10χρονο παιδί δεν θα μπορεί να συγκεντρώνεται επαρκώς για ακαδημαϊκές επιδόσεις πριν από τις 8.30 το πρωί. Αντίστοιχα, ένας 16χρονος έφηβος θα πρέπει να ξεκινά στις 10 το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα και ένας φοιτητής δεν μπορεί να αποδώσει πριν τις 11. Ο δρ Kelley πιστεύει πως η απλή μετάθεση του σχολικού ωαρίου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των βαθμών των μαθητών κατά 10%. Αντίστοιχα, επισημαίνει, οι εταιρίες που πιέζουν τους εργαζόμενους να ξεκινούν νωρίς τη δουλειά μπορεί να μην εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις διανοητικές και πρακτικές τους ικανότητες, κάτι που θα άλλαζε με μια απλή προσαρμογή του ωραρίου εργασίας. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Το να πέφτουμε νωρίτερα για ύπνο δεν θα άλλαζε κάτι – οι κιρκαδικοί ρυθμοί μας δεν αλλάζουν έτσι εύκολα!

Οι αυξημένες απαιτήσεις σε <λάθος> ώρα για τον οργανισμό, βλάπτουν σημαντικά τα συστήματά του σε όλα τα επίπεδα. Το ήπαρ και η καρδιά μας έχουν διαφορετικά πρότυπα εργασίας και είναι σαν τους ζητάμε να τα αλλάξουν κατά δύο ή τρεις ώρες. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τουςκιρκαδικούς μας ρυθμούς, καθώς ουποθάλαμος του εγκεφάλου μας είναι συντονισμένος με το ηλιακό φως. Ουσιαστικά, όσοι ξυπνούν με το ζόρι το πρωί είναι σαν να υπόκεινται στο βασανιστήριο της στέρησης ύπνου” καταλήγει ο καθηγητής. 

Μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί μόνο για 4-5 ώρες τη μέρα  Επιπλέον έρευνα και πειράματα από τον δρ K. Anders Ericsson, καθηγητή ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, έδειξαν πως μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί για μόνο 4 με 5 ώρες κάθε μέρα. "Αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος συγκέντρωσης μέσα στη μέρα και όταν οι επαγγελματικές συνθήκες πιέζουν τους εργαζόμενους να αποδίδουν ακόμη περισσότερο, είναι πολύ πιθανό να οδηγούνται σε κακές συνήθειες. Το χειρότερο, αυτές οι κακές συνήθειες θα μπορούσαν να μειώνουν ακόμη περισσότερο το χρόνο που οι άνθρωποι είναι πραγματικά παραγωγικοί”.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι μπορείτε να αργείτε στο γραφείο όποτε θέλετε και να ισχυρίζεστε πως φταίνε οι κιρκαδικοί σας ρυθμοί; Πιθανότατα όχι, μπορείτε όμως να συζητήστε με το τμήμα προσωπικού της εταιρίας σας τη δυνατότητα να αλλάξετε ωράριο αν νιώθετε πως αν ξεκινούσατε λίγο αργότερα θα ήσασταν πιο παραγωγικοί. 

Πηγή: capital.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr