NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ο Θεός έφτιαξε μόνο το νερό. Ο άνθρωπος έφτιαξε το κρασί. – Βίκτωρ Ουγκώ

Ο Θεός έφτιαξε μόνο το νερό. Ο άνθρωπος έφτιαξε το κρασί. – Βίκτωρ Ουγκώ

Η ιδιαιτερότητα της σαμπάνιας ως προέκταση του ποιοτικού κρασιού είναι μεγάλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ακριβότερη σαμπάνια στον κόσμο κοστίζει περίπου 1.2 εκατομμύρια δολάρια!

Έχετε αναρωτηθεί όμως για την προέλευση της σαμπάνιας, η οποία βρίσκεται σε κάθε μεγάλη γιορτή, σε επαγγελματικά δείπνα, σε χαρές και γιορτές συμβολίζοντας την επιτυχία;

Αρχικά ο ίδιος ο όρος σαμπάνια αποτελεί την κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne), στη Γαλλία. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την δημιουργία της είναι ο βενεδικτίνος μοναχός, Ντομ Πιερ Περινιόν (1638-1715). Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί πως αν και τυφλός, ο βενεδικτίνος  μοναχός ήταν υπεύθυνος για την κάβα τού Αβαείου του Οτβιλιέ όπου εκείνη την εποχή παράγονταν τα πιο ονομαστά κρασιά της χώρας. Λέγεται επίσης, πως μπορούσε μονάχα δοκιμάζοντας το σταφύλι, να καταλάβει τον αμπελώνα προέλευσής του!

dom_penion.jpg?mtime=20171018161423#asset:65840

Από παλιά είχε παρατηρηθεί πως συγκεκριμένα κατά βάση γλυκά κρασιά περιείχαν τις γνωστές φυσαλίδες, οι οποίες και προσέδιδαν τη ξεχωριστή γεύση. Σήμερα είναι πλέον γνωστό πως αυτές οι φυσαλίδες οφείλονται στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάρκεια δεύτερης αλκοολικής ζύμωσης στο μπουκάλι, μετά την εμφιάλωση.

Ο Περινιόν όμως ήταν ο άνθρωπος που μελέτησε πρώτος τη διαδικασία αυτή και έβαλε τις βάσεις, δημιουργώντας μάλιστα την πρώτη σαμπάνια, η οποία χρονολογείται στις 4 Αυγούστου του 1693.

Η εταιρία παραγωγής σαμπάνιας, Moet et Chandon, η οποία και αγόρασε το μοναστήρι του Οτβιλιέ το 1794, θέλοντας να τιμήσει τον άνθρωπο που ‘’γέννησε’’ την σαμπάνια, ονόμασε την καλύτερη και ακριβότερη σαμπάνια της Dom Perignon.

dom_champagne.jpg?mtime=20171018161205#asset:65839

Αυτό που έμελλε να γίνει ωστόσο τα επόμενα χρόνια ήταν πως μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες, η σαμπάνια συνδέθηκε με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και με στιγμές χαράς και επιτυχίας. Σε αυτό βοήθησε και η ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να ξοδέψει χρήματα σε προϊόντα που συμβόλιζαν την αναβάθμιση της κοινωνικής της τάξης.

Θα ήθελα να κλείσω το άρθρο με μια έκφραση, η οποία πιστεύω εκφράζει καλύτερα την ιδιοσυγκρασία που κρύβει η σαμπάνια από πίσω της:

«Σαμπάνια πίνω μόνο σε δύο περιπτώσεις, όταν είμαι ερωτευμένη και όταν δεν είμαι».Coco Chanel

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr