NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Το 9% των Ευρωπαίων ζητά από την ΕΕ θωράκιση από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Το 9% των Ευρωπαίων ζητά από την ΕΕ θωράκιση από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Ένα ισάριθμο ποσοστό θεωρεί ότι η Ε.Ε. οφείλει να προστατεύει από απειλές που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα!

Στην προστασία της Ε.Ε., προκειμένου να θωρακιστεί από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τις απειλές που αφορούν τα προσωπικά τους δεδομένα, προσβλέπει το 9% των Ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι αναμένουν από την Ε.Ε. να τους προστατέψει από ορισμένες απειλές: τρομοκρατία (58%), ανεργία (43%), φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός (42%), μη ελεγχόμενη μετανάστευση (35%). Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφεραν την κλιματική αλλαγή (23%), το θρησκευτικό ριζοσπαστισμό (23%), την ένοπλη σύγκρουση (21%), τον πολιτικό εξτρεμισμό (20%), την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών (10%), τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την κοινωνική απόρριψη και τις απειλές που αφορούν τα προσωπικά τους δεδομένα (9% καθεμιά από τις απαντήσεις).

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η δημοσκόπηση “Parlemeter” 2017, η οποία καταγράφει τις απόψεις των πολιτών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ε.Ε. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ευρωπαίων, που θεωρούν πως η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ε.Ε., ανέρχεται στο 64%, αριθμός αυξημένος κατά 4% συγκριτικά με το 2016.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι θετική για τη χώρα του, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Parlemeter και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 57%, αγγίζοντας τα αντίστοιχα ποσοστά που σημειώθηκαν πριν την κρίση. Το 47% των πολιτών αισθάνεται ότι η φωνή του μετράει στην Ε.Ε., ένα ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε από τις Ευρωεκλογές του 2009. Στη δημοσκόπηση του Parlemeter συμμετείχαν 27.881 πολίτες από τα 28 κράτη - μέλη. Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι 42%, ενώ το 33% έχει θετική εικόνα, 8% περισσότερο μέσα σε ένα χρόνο. Το ποσοστό που έχει αρνητική εικόνα μειώθηκε κατά επτά μονάδες, στο 21%.

Προάσπιση δικαιωμάτων 

Οι πολίτες περιμένουν από την Ε.Ε. να διαφυλάξει θεμελιώδη δικαιώματα (44%), το δικαίωμα στη μετακίνηση, τη δουλειά και την εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη (36%), τα εργατικά δικαιώματα (34%) , το δικαίωμα στην επαρκή συνταξιοδότηση (34%) και την οικονομική ευημερία (33%). Επίσης, θεωρούν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα (56%), την ελευθερία του λόγου (34%) και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων (32%). Στο μεταξύ, οι πολίτες πιστεύουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υποστηρίξει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%), της τρομοκρατίας (επίσης 41%) και της ανεργίας στους νέους (31%). 

Τι λένε οι Έλληνες  

Οι μισοί περίπου Έλληνες (48%) θεωρούν πως η χώρα συνολικά κέρδισε από την συμμετοχή στην Ε.Ε., σε σχέση με 64% για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 4% τον τελευταίο χρόνο, το ποσοστό των Ελλήνων, που πιστεύουν πως δεν ωφελήθηκε (46%), σημείωσε αύξηση κατά 6%. Οι τομείς, που οι Έλληνες πιστεύουν πως η χώρα ωφελήθηκε περισσότερο, είναι η ειρήνη και η ενίσχυση της ασφάλειας (49%), η ισχυρότερη διεθνής παρουσία (42%) και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, τομείς στους οποίους οι θετικές γνώμες υπερτερούν κατά πολύ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.  Τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση κατά 4% στις θετικές γνώμες για τη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. σε σχέση με την έρευνα του Μαρτίου 2017, αλλά με 38% θετικές γνώμες υπολείπεται σημαντικά με το 57% στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. 

Οι Έλληνες ζητούν από την Ε.Ε. να τους προστατεύσει κατά προτεραιότητα από την ανεργία (83%), τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (75%) και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (50%), ενώ προκρίνουν ως προτεραιότητες, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων (59%), της ευημερίας (54%), των συντάξεων (49%) και των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (44%).

Οι Έλληνες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (67%) και της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (57%) και να διευκολύνει νέους τρόπους για την προώθηση της οικονομίας και της ανάπτυξης (36%). Τέλος, για τους Έλληνες οι αξίες, που κατά προτεραιότητα πρέπει να υπερασπισθεί το ΕΚ, είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (64%), η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. (52%) και η αλληλεγγύη της Ε.Ε. με τις φτωχές χώρες του κόσμου (30%).

Με πληροφορίες από sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr