NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

H “Ασπίδα Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. - ΗΠΑ λειτουργεί ικανοποιητικά

H “Ασπίδα Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. - ΗΠΑ λειτουργεί ικανοποιητικά

Περιθώρια βελτίωσης διαπιστώνει η πρώτη έκθεση για τον ένα χρόνο λειτουργίας της “Ασπίδας Προστασίας”.

Ικανοποιητικός κρίνεται ο πρώτος χρόνος λειτουργίας της “Ασπίδας Προστασίας  της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. - ΗΠΑ”, σκοπός της οποίας είναι η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οποιουδήποτε ατόμου στην Ε.Ε., όταν τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται σε εταιρείες στις ΗΠΑ για εμπορικούς σκοπούς. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Σχετική έκθεση, που αποτιμά τον ένα χρόνο εφαρμογής της “Ασπίδας Προστασίας” (EU-US Privacy Schield) διαπιστώνει ότι αυτή διασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που διαβιβάζονται από την Ε.Ε. στις συμμετέχουσες εταιρείες στις ΗΠΑ. 

Όπως εκτιμάται, οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες δομές και διαδικασίες για να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία της “Ασπίδας Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής, όπως είναι οι νέες δυνατότητες έννομης προστασίας για τους πολίτες της Ε.Ε. “Η διαχείριση των καταγγελιών και οι διαδικασίες επιβολής της νομοθεσίας έχουν οργανωθεί και η συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές προστασίας των δεδομένων έχει ενισχυθεί. Η διαδικασία πιστοποίησης λειτουργεί ικανοποιητικά, καθώς περισσότερες από 2.400 εταιρείες έχουν, πλέον, πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ”, αναφέρει η έκθεση. Όσον αφορά την πρόσβαση των δημόσιων Αρχών των ΗΠΑ σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για λόγους εθνικής ασφάλειας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε χθες, σημειώνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές διασφαλίσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. 

Η Ασπίδα 

Η απόφαση για την “Ασπίδα Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. - ΗΠΑ εκδόθηκε στις 12 Ιουλίου 2016 και άρχισε να λειτουργεί την 1η Αυγούστου 2016. Το πλαίσιο αυτό προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. κατά τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ για εμπορικούς σκοπούς και παρέχει νομική σαφήνεια στις επιχειρήσεις που βασίζονται στις διατλαντικές διαβιβάσεις δεδομένων.

Για παράδειγμα, όταν ψωνίζουμε μέσω του Διαδικτύου ή χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης στην Ε.Ε., κάποιο υποκατάστημα ή επιχειρηματικός εταίρος συμμετέχουσας αμερικανικής εταιρείας μπορεί να συλλέγει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στην Ε.Ε. και στη συνέχεια να τα διαβιβάζει στις ΗΠΑ. Π.χ. ένας ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ε.Ε. μπορεί να στέλνει ονοματεπώνυμα, στοιχεία επικοινωνίας και αριθμούς πιστωτικών καρτών σε κάποιο ξενοδοχείο στις ΗΠΑ το οποίο έχει εγγραφεί στην Ασπίδα Προστασίας της ιδιωτικής ζωής. 

Συστάσεις 

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της επιτυχημένης λειτουργίας της “Ασπίδας Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής. Στις συστάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση της προενεργού και τακτικής παρακολούθησης εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ όσον αφορά τη συμμόρφωση των εταιρειών με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη ρύθμιση για την “Ασπίδα Προστασίας”. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα πρέπει, επίσης, να διενεργεί τακτικές έρευνες σχετικά με εταιρείες, οι οποίες προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς για τη συμμετοχή τους στην “Ασπίδα Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής. 

Επίσης, στις συστάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιωτών στην Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο της “Ασπίδας Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής, ιδίως σχετικά με τον τρόπο υποβολής καταγγελιών.

Επίσης, κρίσιμη θεωρείται η στενότερη συνεργασία μεταξύ των φορέων επιβολής της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και των Αρχών προστασίας των δεδομένων της Ε.Ε., κυρίως, με σκοπό την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τις εταιρείες και τις αρχές επιβολής της νομοθεσίας.

Σημαντική, ακόμα, θεωρείται η κατοχύρωση της προστασίας των μη Αμερικανών που παρέχεται από την Προεδρική Οδηγία Πολιτικής 28, στο πλαίσιο της εν εξελίξει συζήτησης στις ΗΠΑ για την επανακύρωση και μεταρρύθμιση του τμήματος 702 του νόμου περί παρακολούθησης αλλοδαπών υπηρεσιών πληροφοριών. Εξάλλου, προτείνεται να οριστεί το συντομότερο δυνατόν ένας μόνιμος Διαμεσολαβητής της “Ασπίδας Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής. 

Συνεργασία  

Η έκθεση θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην ομάδα εργασίας του άρθρου 29, στην οποία εκπροσωπούνται οι Αρχές προστασίας δεδομένων και στις Αρχές των ΗΠΑ. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση των συστάσεων της κατά τους προσεχείς μήνες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη λειτουργία του πλαισίου της “Ασπίδας Προστασίας”, καθώς και τη συμμόρφωση των Αρχών των ΗΠΑ με τις δεσμεύσεις τους. 

Όταν η “Ασπίδα Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2016, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να επανεξετάζει τη ρύθμιση σε ετήσια βάση, ώστε να αξιολογεί αν εξακολουθεί να διασφαλίζει επαρκές επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η πρώτη έκθεση βασίζεται στις συνεδριάσεις με όλες τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017, καθώς και σε εισηγήσεις από ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών (συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων από εταιρείες και ΜΚΟ). Στη διαδικασία της επανεξέτασης συμμετείχαν και ανεξάρτητες αρχές προστασίας δεδομένων από κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr