NEWSFLASH...
Επινήσιες Ιστορίες
ανάγνωση

Σπύρος Μπάλιος: Όταν το πάθος για την μουσική ανοίγει ξεχωριστούς δρόμους πολιτισμού για το νησί

Σπύρος Μπάλιος: Όταν το πάθος για την μουσική ανοίγει ξεχωριστούς δρόμους πολιτισμού για το νησί
31_10_2017

Powered by:
AEΛΙΑ-Επινήσια Ηώς Στηρίζει νέους στα ελληνικά νησιά
epixeiro icon Επινήσιες Ιστορίες

Ο Σπύρος Μπάλιος, ψυχή της μουσικής ομάδας DelaParo δίνει νέα πνοή στη νησιωτική μουσική και με την ανεξάντλητη ενέργειά του ανοίγει νέους δρόμους στο αγαπημένο νησί του την Πάρο.

Δημοσιεύουμε σήμερα στο epixeiro, ως 15η ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ιστορία, την συζήτηση που κάναμε με τον Σπύρο Μπάλιο.

Αυτοδίδακτος στην μουσική από πολύ νεαρή ηλικία έμαθε μπουζούκι, λαούτο και βιολί και αργότερα κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα κλασσικού και παραδοσιακού βιολιού.

Πρώην μέλος του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος "Νάουσα Πάρος" έχει συμμετάσχει ως βιολιστής σε πολλά μουσικοχορευτικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχοντας συνεργαστεί με πολλούς και γνωστούς καλλιτέχνες.

Παράλληλα με την μουσική ασχολείται πολύ ενεργά με την φωτογραφία και με την τεχνολογία του ήχου και την ηχητική.

Ως ιδρυτικό μέλος και βιολιστής της μουσικής ομάδας DelaParo, με έδρα την Πάρο, δίνει παραστάσεις παραδοσιακής λαϊκής μουσικής σε όλη την Ελλάδα.

Το 2010,  μαζί με τον Νίκο Παπαδάκη ίδρυσε το πρώτο επαγγελματικό studio ηχογραφήσεων στην Πάρο, με σκοπό να καταστεί το νησί, ένας καλλιτεχνικός προορισμός, για όλες τις τέχνες και για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο!

15aelia_m4.jpg?mtime=20171020131750#asset:66107

Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική και πως η αγάπη σου για το αντικείμενο πέρασε σε πιο επαγγελματικό επίπεδο;

Λίγο Αμερική, λίγο Αθήνα, λίγο Πάρο, με αυτή τη σειρά, μέσα σε ζωντανά σπίτια που οι άνθρωποι τραγουδούσαν και γλένταγαν παρόλα τα προβλήματα που υπήρχαν… Έβλεπα μικρός τον Χιώτη στα έργα του Ελληνικού σινεμά και χάζευα. Το παρατήρησαν αυτό οι γονείς μου και αποφάσισαν να μου πάρουν ένα Μπουζούκι.

Ήμουν δώδεκα χρόνων, άρχισα να μελετώ και ένα χρόνο μετά μετακομίσαμε στην Πάρο. Εκεί, αφού άρχισα να συμμετέχω σε κάποιες εκδηλώσεις, από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Ναόυσα Πάρου» μου ζήτησαν να ασχοληθώ και με το Λαούτο, το Λαούτο έφερε το Βιολί και την επαφή μου με την παραδοσιακή μας μουσική. Τα υπόλοιπα ήρθαν σιγά σιγά ως ανάγκες, μας έλειπαν πράγματα, δεν μπορούσαμε να τα βρούμε από αλλού όποτε τα δημιουργήσαμε…

Την μουσική δεν την επιλέγεις, σε επιλέγει…

15aelia_m1.jpg?mtime=20171020131627#asset:66104

Είσαι ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος; Πώς μπορείς και συνδυάζεις τη μουσική σου με τόσες πολλές άλλες δραστηριότητες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν τα καταφέρνω καλά να τα συνδυάζω όλα. Yπάρχουν βέβαια στα διάφορα αντικείμενα με τα οποία ασχολούμαι κοινοί τόποι. Προσπαθώ να μην κάνω τίποτα μόνος, πάντα θέλω να δημιουργώ ή να συμμετέχω σε ομάδες με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένους στόχους.

Εξάλλου η μουσική, ο ρυθμός, η αρμονία, το μέτρο υπάρχουν παντού στη ζωή μας, και μαθητεύοντας στην μουσική μαθαίνεις να εφαρμόζεις την αισθητική τα μαθηματικά και τους κανόνες και στις υπόλοιπες, λιγότερο καλλιτεχνικές εργασίες.

Υπάρχουν στοιχεία του εαυτού σου που θέλεις να επικοινωνήσεις στον κόσμο μέσω της μουσικής σου; Υπάρχουν στοιχεία της Πάρου και της επίδρασης του νησιού πάνω σου που επικοινωνείς μέσα από τη μουσική σου;

Σίγουρα κάθε μορφή έκφρασης περιέχει εμάς και ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι εκείνη την στιγμή. Όταν αυτό γίνεται μπροστά σε κόσμο και υπάρχει διάδραση παίρνει και τον κόσμο μαζί. Σε κάθε περίπτωση όταν επιλέγουμε να εκθέσουμε την τέχνη μας σκοπός μας είναι να αγγίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ψυχές, όσο πιο βαθειά γίνεται…

Η Πάρος είναι το νησί, το νησί είναι το σπίτι, είναι η εστία. Το φυσικό περιβάλλον, ο χειμώνας, όλες οι μορφές που μπορεί να πάρει η θάλασσα. Η ναυτοσύνη, η ψαράδες, ο αγρός, τα ζωντανά έθιμα, τα γλέντια με την παραμικρή αφορμή, η αρχιτεκτονική, οι ανθρωποκεντρικοί παλαιοί οικισμοί, τα ηλιοβασιλέματα, οι χαραυγές, ο ήλιος με τα χρώματα του… Επί γης παράδεισος τα νησιά με όλες τις δυσκολίες της νησιωτικότητας, στο τέλος πάντα σε ανταμείβει απλόχερα…

Μόνο ο άνθρωπος και το φυσικό περιβάλλον είναι αυτά που μας επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά, μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να επιλέγουμε το περιβάλλον για να ζήσουμε και ανθρώπους να έχουμε δίπλα μας.

15aelia_m2.jpg?mtime=20171020131650#asset:66105

Ποια στοιχεία θα χαρακτήριζες σημαντικά για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία; Είναι θέμα προσωπικότητας; Είναι θέμα σπουδών;

Όραμα, αρχές, προσήλωση στις αρχές με κάθε κόστος, αξιοπιστία, συνέπεια, αέναη δίψα για μάθηση… το αντικείμενο δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Αν έχεις όλα τα προηγούμενα την γνώση την βρίσκεις.

Επειδή βέβαια είναι σπάνιο, να βρεις σε έναν άνθρωπο όλες τις δεξιότητες που χρειάζονται για να τρέξει μια επιχείρηση, προσθέτουμε και την συνεργατικότητα και την ομαδικότητα, με συνεργάτες που θα φέρουν την ισορροπία και την επιτυχημένη πορεία.

 Υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω αξιοποίηση της παραδοσιακής μουσικής στα νησιά μας είτε ως προϊόν τουριστικής προβολής είτε ακόμα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, προσελκύοντας περισσότερους νέους μουσικούς να έρθουν στο νησί για να μάθουν;

Πάντα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αξιοποίησης, όμως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, αρχικά στο επίπεδο της παιδείας που είναι θεμελιώδες, και έπειτα σε επίπεδο υποδομών, συνεννοήσεων και συγχρονισμού πολλών δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Το φυσικό μας περιβάλλον η εκτεταμένη ηλιοφάνεια, η ενέργεια μας και το ταπεραμέντο μας, αποτελούν ιδανικές συνθήκες για προσέλκυση θεματικών επισκεπτών από όλο τον κόσμο σε ένα ευρύ καλλιτεχνικό πεδίο και όχι μόνο, για πλήθος εργασιών.

15aelia_m3.jpg?mtime=20171020131719#asset:66106

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια και όνειρα για το μέλλον στην Πάρο;

Μετά από αυτή την σκληρή επταετία της κρίσης, η οποία μας έφαγε πολλή ενέργεια, καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς και ανταγωνιστικοί για να μπορούμε να συζητάμε για το μέλλον. Το πιο νέο μέλλον στην οικογένεια μας είναι η δισκογραφική εταιρία που δημιουργήσαμε και το επόμενο διάστημα θα ασχοληθώ με την προώθηση της και την επικοινωνία της, προκείμενου να πατήσει στα πόδια της και να επεκτείνει τα μουσικά της ταξίδια σε όλο τον κόσμο…

Ένα όνειρο που έχω για το μέλλον είναι να καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα νησιά μας και το τουριστικό τους προϊόν, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, διαφορετικά πολύ σύντομα θα πρέπει να σκεφτούμε να μετοικίσουμε…

Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Σοφία Μακρή, Πέτρος Κωνσταντάς, Φαίη Ορφανού

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr