NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Στο akapnos.gr θα βρεις τα άκαπνα μπαρ & εστιατόρια της Ελλάδας

Στο akapnos.gr θα βρεις τα άκαπνα μπαρ & εστιατόρια της Ελλάδας

«Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης». Ο εν λόγω αντικαπνιστικός νόμος έρχεται να μας ενθυμίσει ότι στην Ελλάδα νόμοι υπάρχουν, απλώς δεν εφαρμόζονται.

Το παράπονο μιας σημαντικής μερίδας πληθυσμού (π.χ. νέες οικογένειες και εν γένει οικογένειες με μικρά παιδιά, τουρίστες, άτομα που έχουν ζήσει ή ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά και καπνιστές που επιθυμούν να δειπνήσουν σε ένα «καθαρό» περιβάλλον), όπως διατυπώνεται μέσα από τα social media, τα blοgs ή το TripAdvisor είναι «πού θα μπορούσε να δειπνήσει χωρίς να πήξει στον καπνό;».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Facebook έχουν δημιουργηθεί σχετικές ομάδες που ενημερώνουν τα μέλη τους για «άκαπνα» εστιατόρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαφής ένδειξη ότι σταδιακά αλλάζει η νοοτροπία μας είναι το πλήθος των ανεξάρτητων και παράλληλων πρωτοβουλιών, για να καταγραφούν οι καφετέριες, τα μπαρ, και τα εστιατόρια όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Μία από αυτές είναι το akapnos.gr, που ξεκίνησε από τον Ελληνοαμερικανό Γιώργο Μπαλαφούτη και στηρίζεται από δύο ακόμη εθελοντές, την Ισαβέλλα Γεωργίου και τον Σταύρο Παπαδάκη, οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο του εντοπισμού των καταστημάτων που προσφέρουν «άκαπνη» διασκέδαση σε όλη την Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Γιώργος Μπαλαφούτης επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στη Microsoft. Είχε ήδη από τότε στο μυαλό του, όντας δραστήριος ενόσω ζούσε στην Αμερική στο χώρο του εθελοντισμού, ένα εγχείρημα που θα το «έτρεχε» παράλληλα με τη δουλειά του.

Ο στόχος του ήταν να καταρρίψει αυτό το στερεότυπο, την αντίληψη δηλαδή ότι σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα, στο «Ελλαδιστάν» όπως την αποκαλούν απαξιωτικά, ο καθένας μπορεί να κάνει, κυριολεκτικά, ότι του καπνίσει.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εγχείρημα που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας μεγάλης λίστας άκαπνων καταστημάτων ανά την Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα θα περιλαμβάνονται εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες με αναρτημένη –υποχρεωτικά– επίσημη βεβαίωση από τους ιδιοκτήτες ότι στον εσωτερικό χώρο του καταστήματός τους δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Η ομάδα ξόδεψε αναρίθμητες ώρες επικοινωνώντας με καταστηματάρχες ανά την Ελλάδα, όπου συχνά διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι –ιδιαίτερα οι μικροί επιχειρηματίες- που εφάρμοσαν ή αποπειράθηκαν να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο υπέστησαν, ελέω αθέμιτου ανταγωνισμού, σημαντική οικονομική ζημία.

Όσοι λοιπόν αναζητούν την άκαπνη ψυχαγωγία και θέλουν να απολαύσουν το φαγητό ή το ποτό τους χωρίς την αλλοίωση της οσμής ή της γεύσης που προκαλεί ο καπνός θα μπορούν, μέσα από τη σελίδα του akapnos.gr, να επιλέγουν πρώτα την κατηγορία του καταστήματος που τους ενδιαφέρει και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του χάρτη, να το εντοπίζουν. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει επίσης το δικαίωμα εκτός από το να προτείνει άκαπνα καφέ, εστιατόρια και μπαρ, να καταγγείλει ποια από τα άκαπνα καταστήματα που βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα δεν τηρούν την άκαπνη πολιτική. Έτσι, η ιστοσελίδα δίνει φωνή στον κάθε επισκέπτη της και τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν.

Μέχρι στιγμής, όπως με ενημέρωσε η κα Γεωργίου, έχουν εντοπισθεί 137 επιβεβαιωμένα καταστήματα στα οποία οι καπνίζοντες πρέπει να περάσουν σε εξωτερικό χώρο για να ανάψουν τσιγάρο, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1% των καταστημάτων… Ωστόσο, ο αριθμός των άκαπνων καταστημάτων μάλλον είναι μεγαλύτερος, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί όταν η πρωτοβουλία γίνει ευρέως γνωστή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr