NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με τις χώρες της Μεσημβρινής Αφρικής τίθεται σε ισχύ

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με τις χώρες της Μεσημβρινής Αφρικής τίθεται σε ισχύ
11_10_2016 | 11:08 15_11_2016 | 04:43

H συμφωνία, η οποία έχει ως γνώμονα την ανάπτυξη και συνάπτεται με πέντε χώρες της Μεσημβρινής Αφρικής, εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση των εξαγωγών τους στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις.

Πέντε χώρες της Μεσημβρινής Αφρικής - Μποτσουάνα, Λεσόθο, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Σουαζιλάνδη- και η ΕΕ ξεκίνησαν χθες ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις τους με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ). Από σήμερα, η συμφωνία θα εφαρμόζεται στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και των πέντε χωρών. Η Μοζαμβίκη βρίσκεται στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας και θα προσχωρήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης.

Η επίτροπος Εμπορίου, κ. Cecilia Malmström δήλωσε: «Όταν επισκέφτηκα την Μποτσουάνα τον Ιούνιο για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, είδα με τα μάτια μου πόσο σημαντική είναι η οικοδόμηση σταθερής εμπορικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής». Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση αυτού του στόχου. Η συμφωνία που θέτουμε σε εφαρμογή θα στηρίζει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή ολοκλήρωση στη Μεσημβρινή Αφρική και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια τα επόμενα χρόνια. Η Αφρική είναι η αναδυόμενη ήπειρος και οι συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης έχουν σχεδιαστεί για τη μεγιστοποίηση αυτής της δυναμικής

Ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Neven Mimica πρόσθεσε: «Δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αυτοί είναι οι στόχοι στην επίτευξη των οποίων μπορεί να συμβάλλει η ΣΟΕΣ. Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και του εμπορίου αποτελούν σημαντικούς μοχλούς για την έξοδο από τη φτώχεια και την υλοποίηση της νέας παγκόσμιας ατζέντας των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Η ΣΟΕΣ μπορεί να συμβάλλει στην περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής

Η ΣΟΕΣ λαμβάνει υπόψη το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των εταίρων. Προσφέρει στη Μποτσουάνα, στο Λεσόθο, στη Μοζαμβίκη, στη Ναμίμπια και στη Σουαζιλάνδη αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Μεσημβρινή Αφρική θα επωφεληθεί επίσης από τη βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά, πέραν της υφιστάμενης διμερούς συμφωνίας της με την ΕΕ.

Οι αγορές της Μεσημβρινής Αφρικής θα ανοίξουν μόνο εν μέρει στις εξαγωγές της ΕΕ, σταδιακά, εξασφαλίζοντας στους κλάδους τα ενδιάμεσα προϊόντα που χρειάζονται για τη στήριξη της ανάπτυξης. Προβλέπει επίσης ορισμένα μέτρα προστασίας στις χώρες αυτές, για παράδειγμα, για εκκολαπτόμενους και ευαίσθητους κλάδους ή για λόγους επισιτιστικής ασφάλειας. Επιπλέον, η συμφωνία αυξάνει την ευελιξία των παραγωγών της Μεσημβρινής Αφρικής, όσον αφορά τη σύνθεση προϊόντων με συστατικά από διάφορες άλλες χώρες χωρίς να διακυβεύεται η ελεύθερη πρόσβασή τους στην αγορά της ΕΕ.

Ιστορικό

Η ομάδα ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ αποτελείται από 6 από τα 15 μέλη της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (Μποτσουάνα, Λεσόθο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη και Νότια Αφρική). Η Αγκόλα έχει καθεστώς παρατηρητή και μπορεί να προσχωρήσει στη συμφωνία στο μέλλον.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ομάδας ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ. Το 2015 η ΕΕ εισήγαγε προϊόντα αξίας περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από την περιοχή, κυρίως ορυκτά και μέταλλα. Η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα της ίδιας σχεδόν αξίας, κυρίως μηχανολογικά προϊόντα, προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας και χημικά προϊόντα. Το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της ομάδας ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ (συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλα) ανέρχεται σε 63 δισ. ευρώ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να ενεργούν για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, μεταξύ άλλων με την τήρηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων. Η κοινωνία των πολιτών θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην παρακολούθηση του αντίκτυπου της συμφωνίας. Η συμφωνία είναι επίσης ένα νέο είδος συμφωνίας, δεδομένου ότι είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία που στηρίζει άμεσα την οικονομική ολοκλήρωση μιας συγκεκριμένης περιοχής, ευνοώντας στενότερους δεσμούς εντός των έξι εθνών της νότιας Αφρικής που συμμετέχουν.

Η ΣΟΕΣ δημιουργεί κοινά όργανα για την υποστήριξη του διαλόγου, την ομαλή διεκπεραίωση όλων των εμπορικών ζητημάτων και την παρακολούθηση του αντίκτυπου της εμπορικής συμφωνίας. Η ΕΕ θα συνεργαστεί με τους εταίρους της στην ΚΑΜΑ για την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας, από κοινού με περιφερειακούς και εθνικούς φορείς αναπτυξιακής συνεργασίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr