NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

VitAbroad: Η startup που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του Παγκόσμιου Ιατρικού Τουρισμού

VitAbroad: Η startup που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του Παγκόσμιου Ιατρικού Τουρισμού

Η Κατερίνα Εξακουστίδου αποφοίτησε από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και κατέχει πτυχίο MBA. Είναι νέα επιχειρηματίας στον κλάδο του Ιατρικού Τουρισμού και έχοντας αποκτήσει εμπειρία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ανέπτυξε την ανάγκη να προσφέρει πιο απλοποιημένες διαδικασίες στους ασθενείς. Ως συνιδρύτρια της Vitabroad | Health Tourism in Greece, για την οποία και μίλησε στο epixeiro.gr, προτεραιότητά της είναι να προσφέρει το καλύτερο των ιατρικών υπηρεσιών για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η VitAbroad | Health Tourism in Greece ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού σε ασθενείς του εξωτερικού. Το όραμα είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας από τους κορυφαίους ιατρικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια έννοια με την οποία οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν είναι εξοικειωμένοι. Τι ακριβώς σημαίνει; Σε ποιους απευθύνεται επομένως η VitAbroad και ποια τα οφέλη;

Ο Ιατρικός Τουρισμός αποτελεί μία βιομηχανία κατά την οποία ασθενείς επιλέγουν να ταξιδέψουν εκτός συνόρων για να λάβουν μία συγκεκριμένη υπηρεσία υγείας, συχνά παρακινούμενοι από το υψηλό κόστος της ίδιας υπηρεσίας στη χώρα τους, τις λίστες αναμονής, την ποιότητα, τα ποσοστά επιτυχίας καθώς και το συνδυασμό ιατρικής μέριμνας και ψυχαγωγίας. 

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχει εμπλακεί ενεργά σε αυτόν τον τομέα με αποτέλεσμα να μην έχει τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού και άρα να χάνει σημαντικά έσοδα στην οικονομία της.  Αυτό ακριβώς θέλει να καταφέρει η VitAbroad. Να προσελκύσει ασθενείς του εξωτερικού προσφέροντας υπηρεσίες υγείας, να αναπτύξει υγιώς τη βιομηχανία και εν τέλει να στηρίξει σημαντικά την ελληνική οικονομία.

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι επενδυτές για εμένα δεν είναι πανάκεια, ίσα-ίσα μπορεί να αποτελέσουν και την καταδίκη μίας startup -Κατερίνα Εξακουστίδου

Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει διπλή απάντηση. Συγκριτικά με φορείς και εταιρείες του εσωτερικού, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η άριστα οργανωμένη δομή μας καθώς και η ολιστική εξυπηρέτηση των ασθενών του εξωτερικού. Οι υπηρεσίες μας δεν περιορίζονται στο απλό matching των ασθενών με τους ιατρούς ή τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπείας. Όσον αφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού αυτά απαντώνται στο τρίπτυχο υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας, χαμηλό κόστος και υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Πότε δημιουργήθηκε το VitAbroad και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου έως σήμερα;

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 και έκτοτε καταφέραμε να χτίσουμε μία σοβαρή και επαγγελματική ταυτότητα ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Όπως καταλαβαίνετε, ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι κάποια ιδέα που συλλάβαμε εν μία νυκτί. Ο ιατρικός τουρισμός είναι μία εδραιωμένη βιομηχανία η οποία παγκοσμίως λειτουργεί με πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντίθετα, αυτό δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Βρήκαμε λοιπόν αυτό το κενό και λόγω σπουδών αλλά και επαγγελματικής εμπειρίας αποφασίσαμε να το γεμίσουμε. Έμπνευση, αν θέλετε, υπήρξε η όρεξη για δημιουργία και το κυνήγι της επιτυχίας.

Ποια ήταν τα δυσκολότερα εμπόδια που συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Τα εμπόδια δεν σταματούν να υφίστανται σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται μία επιχείρηση. Μπορώ, ίσως, να πω ότι η αρχή είναι και λίγο πιο εύκολη συγκριτικά με την πορεία, λόγω της άγνοιας και του πάθους που σε διακατέχει. Σίγουρα, στην πορεία το πάθος δε χάνεται, αλλά έρχεσαι αντιμέτωπος με εμπόδια τα οποία δεν είχες σκεφτεί και άρα δεν είχες προβλέψει να τα αποφύγεις. Δε θα ήθελα να αναλύσω εμπόδια - νομίζω άλλωστε πως είναι γνωστά και κοινότυπα πλέον (γραφειοκρατία, έλλειψη πόρων, έλλειψη κρατικής βοήθειας, δυσκολία εισχώρησης στην αγορά κοκ) θέλω όμως να αναφέρω ότι πρέπει να παλέψεις για το στόχο σου και να αφοσιωθείς.

Τι θέλετε να δείτε η VitAbroad να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Στόχος μας σε 5 χρόνια είναι η VitAbroad ως η καλύτερα οργανωμένη δομή ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα να συνεχίζει να εξυπηρετεί ασθενείς του εξωτερικού με γνώμονα την ποιότητα και τις ανάγκες των πελατών μας.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές; Και τελικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι μια ελληνική startup να φτάσει σε χρηματοδότηση;

Φαντάζομαι ότι δεν περιμένετε κάποια διαφορετική απάντηση από το ότι είναι πιο δύσκολο να ξεκινήσεις χωρίς χρήματα. Από την άλλη, οι επενδυτές για εμένα δεν είναι πανάκεια, ίσα-ίσα μπορεί να αποτελέσουν και την καταδίκη μίας startup. Και αυτό για πολλούς λόγους:  Διαφορά νοοτροπίας, διαφορετικοί στόχοι, πίεση, άγχος, λάθος κινήσεις. Τα χρήματα κι ο επενδυτής πρέπει να έρχονται σε ένα στάδιο ωριμότητας για να μπορέσουν να αξιολογηθούν σωστά και άρα μελλοντικά να αποτελέσουν όχημα ανάπτυξης.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Δε θα πρέπει να χάνουν την ειλικρίνεια, την ηθική και την επιμονή τους. Αυτά πρέπει να τους καθοδηγούν ώστε να πετύχουν το στόχο τους και να δημιουργήσουν. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr