NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

JoinCargo: Μεταφορές με εμπιστοσύνη και κέρδη!

JoinCargo: Μεταφορές με εμπιστοσύνη και κέρδη!

Η Ρωξάνη Κουτσολουκά ήταν ανέκαθεν ενεργή στον κλάδο των μεταφορών. Εργάστηκε ως Supply Chain Manager στην εταιρεία Ferro στην Ελλάδα, όπου ανέλαβε να αναδιαμορφώσει τις διαδικασίες παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, ανέλαβε τη θέση Supply & Demand Planner στην εταιρεία Omron Healthcare στην Ολλανδία, όπου ήταν υπεύθυνη για καινοτόμα project, όπως το Strategic Logistical Purchase Planning και τη διοργάνωση μίας νέας αποθήκης στο Ντουμπάι. Η Ρωξάνη έχει Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Μεταφορές, Διανομές και Logistics, από το πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ. Σήμερα είναι είναι founder και CEO της JoinCargo, για την οποία και μίλησε στο epixeiro.gr

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, τι είναι το Join Cargo και ποιος ο σκοπός του;

H JoinCargo είναι το online εργαλείο αναζήτησης φορτηγών ΔΧ, μέσα από το οποίο οι εταιρείες κλείνουν χώρο για το φορτίο τους χωρίς διαδικασίες δημοπράτησης και οι μεταφορείς γεμίζουν τα φορτηγά τους. Πώς; Οι μεταφορείς δηλώνουν τις περιοχές που κινούνται,οι αποστολείς δηλώνουν τον προορισμό και τον όγκο του φορτίου που θέλουν να μεταφέρουν και η JoinCαrgo τους συνδέει αποτελεσματικά. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι γίνεται,σε πραγματικό χρόνο, αντιστοίχιση φορτίου και χώρου σε ήδη δρομολογημένα φορτηγα, εξασφαλίζοντας έως και 40% χαμηλότερες τιμές. Μετά την ολοκλήρωση της κάθε μεταφοράς αξιολογούνται και οι δύο πλευρές για την ποιότητα της συνεργασίας. Σκοπός μας είναι οι μεταφορές να γίνονται αποτελεσματικά και με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο τόσο για τους μεταφορείς όσο και για τις εμπορικές εταιρείες.

Παράθεση - epixeiro.gr

Θέλουμε οι online μεταφορές να είναι τόσο φυσικές, όσο και το να κλείνεις τα εισητήρια ή να παραγγέλνεις το φαγητό σου online -Ρωξάνη Κουτσολουκά

Τι το ξεχωριστό προσφέρει το Join Cargo, ποιο κενό καλύπτει στην αγορά, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;

Η JoinCargo aπευθύνεται αφενός σε όλους τους επαγγελματίες που μεταφέρουν φορτία σε παλέτες και τα διακινούν εντός Αττικοβοιωτίας και αφετέρου σε μεταφορείς που έχουν κενό χώρο σε διαδρομές όπου ήδη κινούνται.

Αν είσαι σε μία εταιρεία που ψάχνει φορτηγό ΔΧ για τα εμπορεύματά της, γνωρίζεις πόσα τηλέφωνα πρέπει να πάρεις για να βρεις διαθέσιμο φορτηγό. Πριν την JoinCargo, δεν υπήρχε καμία υπηρεσία που να εμφανίζει πραγματικές τιμές δρομολογίων από διαφορετικές εταιρείες. Με τη χρήση της JoinCargo, γλιτώνεις από τηλέφωνα και διαπραγματεύσεις, βρίσκεις ήδη δρομολογημένα φορτηγά με χώρο για το φορτίο σου, βλέπεις και συγκρίνεις πραγματικές τιμές online  και κλείνεις φορτηγό επί τόπου, αξιόπιστα και οικονομικά αφού η χρέωση γίνεται βάσει φορτίου προς μεταφορά και όχι διαδρομής.

Αντίστοιχα, οι συνεργαζόμενοι μεταφορείς συνδέονται μ’ ένα ευρύ δίκτυο αποστολέων και γεμίζουν τα φορτηγά τους. Μ’ αυτό τον τρόπο, αυξάνουν τα κέρδη τους στα ήδη προγραμματισμένα δρομολόγια.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία logistics στην Ολλανδία, ήρθα το 2011 στην Ελλάδα και εργάστηκα ως Supply Chain Manager. Αυτή η θέση με έφερε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα μεταφορών, η οποία ήταν χρονοβόρα και ακριβή. Ως εταιρεία, για να βρoύμε φορτηγό για τα εμπορεύματά μας, σπαταλούσαμε σημαντικό χρόνο από τη δουλειά μας σε τηλέφωνα, αναζητώντας διαθεσιμότητα και τιμές. Διαπίστωσα επιπλέον ότι πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι μεταφορείς αφού πολλά από τα φορτηγά κυκλοφορούν άδεια. Η έλλειψη μιας πλήρους εικόνας της αγοράς καθώς και η έλλειψη αποτελεσματικότητας απαιτούσε η πληροφορία να υπάρχει online για να συνδέονται προσφορά με ζήτηση όπως έχει συμβεί με πολλούς άλλους κλάδους. Έτσι δημιουργήθηκε η JoinCargo.

Παρουσιάσατε πρόσφατα το JoinCargo the Game. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

Το JoinCargo the Game είναι ένα παιχνίδι ταχύτητας, όπου το φορτηγό πρέπει να εκτελέσει μια διαδρομή, φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας εμπορεύματα αλλά και προσπερνώντας εμπόδια. Μοιάζει πολύ με την καθημερινότητα των Ελλήνων μεταφορέων- αυτή ήταν και η πηγή εμπνευσής μας. Φτιάξαμε ένα old-school παιχνίδι για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας γνωρίζοντας ότι η τεχνολογία και το gaming αποτελούν ενδιαφέροντά τους.  Μέσα από το παιχνίδι μεταφορείς και αποστολείς θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν πακέτα συνεργασιας και εκπτώσεις στις μεταφορές τους αντίστοιχα. Φυσικά το λατρεύουμε και ελπίζουμε όλοι να ενθουσιαστούν όσο εμείς.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα logistics;

Αφού τελείωσα το Λύκειο, έψαχνα γύρω μου να δω τι ευκαιρίες υπάρχουν.  Τυχαία, άκουσα για τα logistics, ένα κλάδο τον οποίο μέχρι τότε δε γνώριζα. Από την πρώτη στιγμή όμως που κατάλαβα τι σημαίνει logistics, ήξερα ότι με αυτό ήθελα να ασχοληθώ. Από παιδί μου άρεσε να οργανώνω event, να διαχειρίζομαι το χρόνο μου φτιάχνοντας προγράμματα και να μεταμορφώνω χώρους, αλλάζοντας θέση σε έπιπλα και αντικείμενα, πάντα προσέχοντας πώς να το κάνω με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε; Είναι πράγματι πιο δύσκολο για μια γυναίκα επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί στον τομέα σας;

Είναι όντως δύσκολο- κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει «τρελό» εάν το δει από τη δική μου οπτική γωνία, επειδή κάνω κάτι σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Να φανταστείτε ότι όταν σπούδαζα, ήμασταν στο τμήμα 70 άτομα και μόνο 3 κοπέλες. Κάποιος θα αναρωτιόταν εάν θα με πάρουν στα σοβαρά ή ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις τους. Όμως όλοι ήταν από την αρχή πολύ υποστηρικτικοί μαζί μου- για να πω την αλήθεια τους προκαλώ εντύπωση. Ίσως επειδή σπούδασα logistics στην Ολλανδία, η οποία είναι «η χώρα των logistics». Αυτό που με βοηθάει όταν παρουσιάζω την Join Cargo στο κοινό είναι ότι θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία μου, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ανάγκη για αυτό που δημιούργησα. Δεν βλέπω κανένα μειονέκτημα του να είσαι γυναίκα αυτή τη στιγμή. Στα πρώτα μου βήματα σίγουρα με βοήθησε το ότι είμαι συνδεδεμένη με την ολλανδική Πρεσβεία και το Orange Grove, αλλά πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι σοβαροί επαγγελματίες και δουλεύουν σκληρά. Από αυτή την άποψη, εξεπλάγην θετικά από την Ελλάδα.

Γενικά, οι δυσκολίες δεν με ανησυχούν γιατί έχω ξεκάθαρο στόχο και εμπνέομαι από αυτό που χτίζω. Νομίζω πως μεταδίδοντας τα στοιχεία αυτά στην ομάδα μου, ξεπερνάμε τα εμπόδια γρήγορα, μαθαίνουμε από τα λάθη και είμαστε συγκεντρωμένοι, θετικοί και παραγωγικοί.  Σίγουρα υπάρχουν δύσκολες στιγμές αλλά είναι σημαντικό να είσαι δυνατός, να έχεις πάθος και να πιστεύεις στην ιδέα σου.

Έχετε αναφέρει σε άλλες συνεντεύξεις σας πως γυρίσατε στην Ελλάδα για να βρείτε τις ρίζες σας. Μιλήστε μας για αυτό, πώς πήρατε αυτήν την απόφαση;

Η Ελλάδα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ιστορία και τον πολιτισμό της γι’αυτό και στο εξωτερικό την αγαπούν πολύ. Όταν ήμουν μικρή ερχόμουν στην Ελλάδα μόνο τα καλοκαίρια. Θεωρώ όμως ότι γνωρίζεις μια χώρα σαν ντόπιος μόνο αν ζήσεις εκεί όλες τις εποχές, αν τη βιώσεις στην καθημερινότητά σου. Όταν λοιπόν έλεγα ότι έχω Ελληνικές ρίζες και με ρωτούσαν πως είναι η Ελλάδα ένιωθα ότι δεν έχω πλήρη εικόνα. Μου αρέσει να ζω τη ζωή, να την απολαμβάνω, να ανακαλύπτω καινούρια πράγματα και ήθελα να ζήσω αυτή την εμπειρία σε νεαρή ηλικία, να μη φτάσω 50 χρονών και να μην γνωρίζω τις ρίζες μου. Στo εξωτερικό, συνηθίζουμε να κάνουμε ένα gap year, ένα διάλειμμα ενός χρόνου δηλαδή, από ό,τι κάναμε για να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς. Απλά το δικό μου gap year μετράει πλέον 6 χρόνια-και συνεχίζεται, την JoinCargo και πολλές εμπειρίες.

Τι θέλετε να δείτε την Join Cargo να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο των μεταφορών, προς μία πιο απλή και αποτελεσματική καθημερινότητα. Οι online κρατήσεις είναι όντως πιο αποτελεσματικές, και για τον μεταφορέα και για τον αποστολέα, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως διαδεδομένες ακόμα. Θέλουμε οι online μεταφορές να είναι τόσο φυσικές, όσο και το να κλείνεις τα εισητήρια ή να παραγγέλνεις το φαγητό σου online. Προς το παρόν, η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη εντός Αττικής, Βοιωτίας και Κορίνθου. Μέσα στα επόμενα σχέδιά μας είναι να επεκταθούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Εάν κάνεις κάτι πρέπει πραγματικά να πιστεύεις σε αυτό, πρέπει να το αισθάνεσαι από μέσα σου. Θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, θα πρέπει να είσαι δυνατός και να κρατηθείς. Το σημαντικό είναι να έχεις πάθος και να πιστεύεις ότι η ιδέα σου θα αλλάξει τα πράγματα. Είναι καλό να πας στην αγορά, να μιλήσεις σε ανθρώπους. Όχι, να κλειστείς σε ένα γραφείο και να δημιουργήσεις κάτι που δε θα αγαπήσει κανείς, επειδή δεν μίλησες ποτέ σε κάποιον πελάτη. Πολλοί θα πουν βέβαια ότι «αυτό δεν θα δουλέψει», αλλά πιστεύω ότι πρέπει να το δεις ως πρόκληση. Εάν επιμείνεις, ο κόσμος θα πει τελικά «εάν το κάνουμε έτσι, τότε ίσως δουλέψει». Δεν θα πρέπει να απογοητευτείς, να είσαι δυνατός.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr