NEWSFLASH...
Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Στην καρδιά του Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο η 40η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν

Στην καρδιά του Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο η 40η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν
28_10_2016 | 11:48 15_11_2016 | 10:44

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της νησιωτικής Ελλάδας διεξήχθη το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στη Λήμνο, η 40η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

Τη φιλοξενία της συνέλευσης ανέλαβε το Επιμελητήριο Λέσβου, που επέλεξε ως τόπο διεξαγωγής της το όμορφο νησί στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου με τον πρόεδρο του Ευάγγελο Μυρσινιά να κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της στο Κινηματοθέατρο Μαρούλα, της πρωτεύουσας της Λήμνου Μύρινα. Αναφερόμενος για ακόμη μια φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες, στάθηκε στη διαπίστωση ότι στα νησιά έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες τοπικές ποικιλίες προϊόντων που μπορούν θαυμάσια, αφού αναδειχθούν και τυποποιηθούν, να αποτελέσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξήρε δε σ’ αυτό τη δουλειά του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Αιγαίου που εδρεύει στη Λήμνο και δημιουργεί βραβευμένα καινοτόμα προϊόντα διατροφής σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας ντόπιες πρώτες ύλες.

Στη συνέχεια καλωσόρισε τους εκπροσώπους από τα νησιωτικά επιμελητήρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας(Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Θάσος, Σαμοθράκη, Εύβοια, Σκύρος, Πειραιά) τα οποία έδωσαν το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Το εναρκτήριο σκέλος περιλάμβανε τους χαιρετισμούς τόσο του προέδρου του ΕΟΑΕΝ Θρασύβουλου Καλογρίδη, που ευχαρίστησε το Eπιμελητήριο Λέσβου για την άψογη φιλοξενία και τόνισε «τη σημασία των Eπιμελητηρίων για όχι μόνον στην οικονομική αλλά και κοινωνική ζωή των νησιών της Ελλάδας», καθώς και του Προέδρου του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Γεώργιου Μπενέτου, που από την πλευρά του επεσήμανε «τον πετυχημένο ρόλο του Δικτύου σε επίπεδο ευρωπαϊκής νησιωτικής (και όχι μόνον) πολιτικής». Την Kεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκπροσώπησε ο Γεώργιος Χονδρογιάννης, οικονομικός επόπτης της Κ.Ε.Ε και πρόεδρος του Eπιμελητηρίου Κέρκυρας και ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθυντής της Κ.Ε.Ε., οι οποίοι τόνισαν ότι η Κ.Ε.Ε. στέκεται αρωγός στον αγώνα του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του INSULEUR για την ανάδειξη της νησιωτικότητας.

Την Κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο «στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής-για το οποίο ακόμα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα, όσο και στη ρήτρα νησιωτικότητας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο από κοινού δράσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τους ανωτέρω φορείς, προς επίτευξη ενός καλυτέρου αποτελέσματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και την ανάδειξης των αναγκών των νησιών μας».

Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησε ο έπαρχος Βαγγέλης Γιαρμαδούρος που στάθηκε «στην ανάγκη της επικοινωνίας και μεταφοράς αλλά και της σημασίας του ανθρώπινου δυναμικού για τα ελληνικά νησιά» τονίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην όλη προσπάθεια για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Τις τοπικές αρχές εκπροσώπησε ο Δήμαρχος της Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, ο οποίος με τη σειρά του στάθηκε στη σημασία της συλλογικότητας ως το μέσο επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ταυτόχρονα ως κλειδί της ανάπτυξης. Καταλήγοντας έδωσε το δικό του στίγμα επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου «την Ελλάδα δεν την παραχωρούμε» .Εμείς εδώ οι ακρίτες δηλώνουμε παρών.

Στη Γενική Συνέλευση ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Κωνσταντίνος Γκεζέπης (Πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου ΤΕΤΔ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου) προκαλώντας με το λόγο του αίσθηση στην κατάμεστη από κόσμο και φοιτητές αίθουσα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε έρθει σε ένα άγνωστο για εμάς τόπο όπου όμως ο κόσμος μας αγκάλιασε θερμά και μας βοήθησε εξαιρετικά. Αν εσείς οι μεγάλοι την Ελλάδα δεν θέλετε να την παραχωρήσετε εμείς οι νέοι άνθρωποι από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε το μέλλον και τις ζωές μας».

Ακόμη χαιρετισμούς απήθυναν τόσο ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) κ.Παρασκευάς Φραντσέσκος, που στην ομιλία του επεσήμανε πως «θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η λογική και από κοινού τα Επιμελητήρια και η Πολιτεία να συμβάλουν σε έναν μετασχηματισμό που θα επιτρέψει στο θεσμό να επιτελέσει το ρόλο του «να υπηρετεί τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών και να συμβουλεύει την οργανωμένη Πολιτεία», όσο και ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου κ.Στέλιος Μαντζαρής. «Στα δύσκολα χρόνια που ζούμε προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία. Είμαστε μαζί σας στους αγώνες που δίνεται για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Τέλος, γραπτούς χαιρετισμούς έστειλαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Δρίτσας, οι Βουλευτές της ΝΔ κ. Αθανασίου και κ. Αυγενάκης, η Πειφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου και ο κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν., με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, βράβευσε τον Καθηγητή Ανδρέα Ιωάννου Τρούμπη, Κοσμήτωρ της Σχολής Περιβάλλοντος και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε αναγνώριση της πολυετούς συνεισφοράς του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς στην δημιουργία της Σχολής της Λήμνου και γενικότερα στην ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.

Επίσης ο Πρόεδρος τίμησε με το μετάλλιο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ε. Μυρσινιά, τον νομικό σύμβουλο του ΕΟΑΕΝ, κ. Σταύρο Βαρδαλά, καθώς και τον Πρόεδρο του Enterprise Greece, κ. Χ. Στάϊκο. Ακολούθησαν βραβεύσεις εκ μέρους της ΚΕΕΕ στις τοπικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των Δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. - “Enterprise Greece”», για την προσέλκυση επενδύσεων στα νησιά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων», με εισηγητή τον Χρήστο Στάικο, Πρόεδρο του οργανισμού Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας για την προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων και υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Enterprise Greece.

Ακολούθησε η επίσης λίαν ενδιαφέρουσα Ημερίδα σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (Λήμνου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης ΙΙΙ: Καινοτομία & επιχειρηματικότητα».

Για την «οικονομία των βιοτικών πόρων διατροφής στην εποχή μετά την κρίση» μίλησε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης, που υπογράμμισε τόσο τα παραδείγματα επιτυχούς καινοτομίας και καλής πρακτικής στη χώρα μας, αλλά και τις προϋποθέσεις εισαγωγής της στον κλάδο των τροφίμων.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τον κ. Δημήτρη Σκάλκο Αναπληρωτή Καθηγητή και των φοιτητών του Τ.Ε.Τ.Δ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τη συνεργασία της Σχολής με τις επιχειρήσεις της Λήμνου, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης, αλλά και της πιλοτικής δημιουργίας νέων, καινοτόμων προϊόντων τροφίμων σε συνεργασία με επιχειρήσεις καθώς και την διοργάνωση διαλέξεων για νέα καινοτόμα, «back to the future», τοπικά, παραδοσιακά τρόφιμα.

Στη συνέχεια έγινε η «Παρουσίαση του ΑΤΛΑΝΤΑ των νησιών της Ελλάδος», με εισηγήτρια την κα Σοφία Καράμπελα από το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πριν ξεκινήσει το κυρίως μέρος της γενικής συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ έγινε ακόμα «Παρουσίαση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση

Επιχειρήσεων, που προσφέρει η ΕΕΔΕ», με εισηγητή τον κ.Μάκη Φιτέογλου, ενώ συνεργάτης της ΕΕΔΕ παρουσίασε τις δυνατότητες ηλεκτρονικής μάθησης μέσω πολλαπλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει η ΕΕΔΕ. Καθώς και η πρόταση της ΕΕΔΕ για υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με ΕΟΑΕΝ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr