NEWSFLASH...
Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Ενιαίο πανευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς πρότεινε η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ σε Γερμανούς Βουλευτές

Ενιαίο πανευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς πρότεινε η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ σε Γερμανούς Βουλευτές
25_10_2016 | 08:14 15_11_2016 | 10:44

Το θέμα της δημιουργίας ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τους Συνεταιρισμούς σε όλη την Ευρώπη έθεσε ο πρόεδρος τους Συνεταιρισμού «Αιχμέας» και μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιώργος Ανέστης, ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας υπέρ των αγροτών, ενώπιον αντιπροσωπείας του γερμανικού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε την χώρα μας, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Γεωργία, τη Διατροφή και την πορεία του Προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής Οικονομίας, με επίκεντρο την Αγροτική Ανάπτυξη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών στην Αθήνα χθες, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, και όπως επισήμανε ο κ. Ανέστης ενώ την προηγούμενη δεκαετία έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να κερδηθούν αγορές για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, σειρά διαθρωτικών προβλημάτων σε συνδυασμό με την κρίση και τους μνημονιακούς νόμους οδηγούν στον κίνδυνο της εξαφάνισης της παραγωγής, όπως:

  • Το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών
  • Η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό,
  • Οι αγκυλώσεις που δημιουργούν αποεπένδυση και προβλήματα στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων
  • Πρόσθετο πρόβλημα είναι και η έλλειψη κεφαλαίων από Τραπεζικά ιδρύματα καθώς και το κόστος λιγοστών δανείων που δίνονται

Όπως τόνισε ο κ. Ανέστης, όλα αυτά συνέβαλλαν στο να μειωθεί την τελευταία δεκαετία το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση κατά 0,4%, έναντι αύξησης 1,6% των χωρών της Ευρωζώνης.

Αλλά το κυριότερο πρόβλημα, ανέφερε πως είναι ότι η παραγόμενη προστιθέμενη αξία στην γεωργική παραγωγή υπολείπεται σημαντικά βασικών ανταγωνιστών. Από την κατανομή της προστιθέμενης αξίας κατά μήκος της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, προκύπτει ότι σε κάθε 1€ αξίας προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων-ποτών προσθέτει προϊόν αξίας 0,4€ στην χώρα μας, όταν για παράδειγμα στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5€.

Επιπλέον, ο βαθμός τυποποίησης στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός (με τη βιομηχανία τροφίμων να προσφέρει προστιθέμενη αξία της τάξης του 40% στην ελληνική αγροτική παραγωγή, έναντι 70% κατά μέσο όρο στη Δυτική Ευρώπη). Το πρόβλημα αυτό, αντανακλάται στο εμπορικό ισοζύγιο προϊόντων του αγρο-διατροφικού τομέα της Ελλάδος, το οποίο είναι ελλειμματικό.

Με τα δεδομένα αυτά και το γεγονός πως ο μέσος όρος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι στα 4 εκτάρια, μόνο μέσα από συνεταιρισμούς μπορεί να δημιουργηθεί επιχειρηματικότητα και υπεραξία από την οποία θα ωφεληθούν οι παραγωγοί εν τέλει, ανέφερε ο κ. Ανέστης και κατέληξε στο προαναφερθέν αίτημα της δημιουργίας ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τους Συνεταιρισμούς στην Ε.Ε., ώστε να μην παρεμποδίζεται η επιχειρηματικότητα των Συνεταιρισμών από τα εκάστοτε νομοθετήματα των κυβερνήσεων που έχουν διαφορετική άποψη για την λειτουργία τους.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος την αντιπροσωπία των εκπροσώπων του Γερμανικού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, επισήμανε εν συντομία τα τρία μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία τα οποία αφορούν:

  • Την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής
  • Την χαμηλή προστιθέμενη αξία που αποκτούν τα προϊόντα
  • Τον ιδιαίτερα υψηλό φορολογικό συντελεστή για τα ελληνικά δεδομένα, που επιβλήθηκε με τα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τις πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι τρείς αυτοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να είναι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κατέληξε πως αν υπήρχε μια πιο συνεκτική πολιτική, με τήρηση των στόχων που ζητούνται για την ανάκαμψη της, η γεωργία θα μπορούσε να συμβάλλει με επιπλέον 10 δις στην ελληνική οικονομία σε βάθος πενταετίας, διπλασιάζοντας έτσι τα ποσοστά της.

Σημειώνεται πως παρόντες στην συνάντηση εκ μέρους της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν ο Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεων Συνεταιρισμών, κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, και ο Αντιπρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, κ. Ηλίας Μάζος.

Επίσης, παραβρέθηκαν και στελέχη της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον αγροδιατροφικό κλάδο foodstandard, την οποία είχαν επισκεφθεί νωρίτερα οι Βουλευτές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr