NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Δημήτρης Νάτσης: Από καταξιωμένος σεφ σε πετυχημένος επιχειρηματίας!

Δημήτρης Νάτσης: Από καταξιωμένος σεφ σε πετυχημένος επιχειρηματίας!

Ο Δημήτρης Νάτσης μίλησε στο epixeiro.gr για την DN Food A.E. και την πορεία του από καταξιωμένο σεφ σε πετυχημένο επιχειρηματία.

Από πετυχημένος σεφ με καριέρα 16 ετών σε πετυχημένος επιχειρηματίας. Μιλήστε μας για αυτήν την πορεία σας, από τις σπουδές σας στη Σχολή Μαγειρικής Τέχνης στην UPPSALA Σουηδίας τo 1985 μέχρι να πάρετε την απόφαση να ιδρύσετε την DN Food A.E.

Τα χρόνια στη Σουηδία ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Ζωής κυρίως. Άλλο άρχισα να σπουδάζω. Ήμουν στο τμήμα οικονομικών σπουδών αλλά με έτρωγε κάθε μέρα αυτό που πάντα ήθελα. Και ξέρεις όταν κάτι σε τρώει κι είναι δυνατό, γιατί στην ουσία το αγαπάς αλλά προσπαθείς να το αρνηθείς για το χατίρι του ορθολογισμού αυτό σε εκδικείται.  Κυριαρχεί σε κάθε κύτταρό σου, δυναστεύει κάθε νευρώνα του εγκεφάλου σου κι όσο το πολεμάς τόσο πιο ισχυρό γίνεται. Μέχρι που ξυπνάς μία μέρα κι η όραση σου έχει αντικατασταθεί από μία εικόνα. Αυτό που όλοι αποκαλούν όραμα. Αυτό μου συνέβη. Έτσι αποφάσισα να το φτάσω εκεί που δεν πάει. Να δοκιμάσω τα πάντα. Να δημιουργήσω.

Βέβαια όλο αυτό μοιάζει ρομαντικό αλλά δεν είναι καθόλου. Πέρασα τρομερές δυσκολίες αλλά τα μαθήματα που πήρα από τις αποτυχίες κυρίως, ήταν ανεκτίμητα.

Ο κόσμος σήμερα έχει την τάση τη δυσκολία του, να την κάνει μιζέρια. Το σωστό για μένα είναι να κάνεις τη δυσκολία σου έμπνευση και κίνητρο. Σκέψου ότι και τις πείνες που περάσαμε εκεί έξω τις κάναμε κίνητρο.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αν το μόνο που σε νοιάζει είναι το κέρδος σου και συμπεριφέρεσαι άπληστα, αργά ή γρήγορα θα χάσεις τους ανθρώπους σου. - Δημήτρης Νάτσης -

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η DN Food A.E.; Τι το ξεχωριστό προσφέρει και ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

H Dn Food ήταν μια ιδέα που μου γεννήθηκε καθώς διείσδυσα στη μαγειρική τέχνη. Μάθαινα τόσα πολλά υπέροχα και ενδιαφέροντα πράγματα αλλά ένιωθα πολύ εγωιστικό και άδικο να κρατήσω όλη αυτή τη γνώση για μένα. Έτσι ήθελα να δημιουργήσω ένα μέρος όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανεβάσει τον πήχη σε αυτά που τρώει και να ξεχωρίσει την ποιοτική τροφή. 

Έτσι άρχισα να σχεδιάζω έναν χώρο στον οποίο θα καταφθάνουν τρόφιμα από όλον τον κόσμο, ώστε να τα γνωρίσουν όλοι, με χώρους αποθήκευσης, επεξεργασίας και συσκευασίας. Ένας χώρος στον οποίο θα μπορούν να μάθουν μικροί και μεγάλοι, κάνοντας τη βόλτα τους και παρατηρώντας όλες τις διαδικασίες μέχρι ένα τρόφιμο να φτάσει στα χέρια τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις κάτι πριν το βάλεις στο στόμα σου. Κι αυτό γιατί το φαγητό μπορεί να εξημερώσει τα θηρία αλλά να μετατρέψει σε θηρία αυτούς που έχουν άγνοια της ποιότητας.

Κι επειδή το αίμα νερό δε γίνεται μέσα στις εγκαταστάσεις δημιούργησα ένα εστιατόριο. Είναι η καρδιά του κτιρίου μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς όταν κάποιος ολοκληρώσει τη βόλτα του και δει όλα τα στάδια μπορεί να ανακαλύψει με όλες τις αισθήσεις του νέες εμπειρίες που θα τον αλλάξουν για πάντα!

dnfood_m1.jpg?mtime=20171113134949#asset:68509

Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Πέρα από τα ίδια τα προϊόντα μας, είμαστε από τους ελάχιστους σε αυτή την κατηγορία που λειτουργούμε e-shop. Ο κόσμος στις μέρες μας έχει ελάχιστο χρόνο και το εκτιμά ιδιαίτερα όταν έχει πρόσβαση σε μια gastroboutique μέσα από τον υπολογιστή του. Ειδικά όταν τα προϊόντα του, τα παραλαμβάνει στην πόρτα του σε πολύ καλές τιμές.

Μετά είναι και οι εγκαταστάσεις μας. Τα προϊόντα μέχρι να φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή βρίσκονται σε ιδανικές συνθήκες τόσο από άποψη υγιεινής όσο και θερμοκρασίας.

Και το βασικότερο όλων οι άνθρωποι μας. Όλοι όσοι εργάζονται στην Dn Food είναι αυθεντίες στον τομέα τους φροντίζοντας για τον κάθε πελάτη ξεχωριστά.

Τι είναι το gastroboutique;

Gastroboutique είναι η εξέλιξη του μπακάλικου ή αν θες delicatessen.

Είναι μια boutique στην οποία θα βρεις εξαιρετικά σπάνια κομμάτια και προϊόντα, θα ενημερωθείς για όλα όσα θέλεις να μάθεις  όπως για την ιστορία των προϊόντων, γεύσεις που μπορούν να τα συνοδεύσουν, ακόμη και συνταγές είτε γνωρίζει κάποιος τη γκουρμέ κουζίνα είτε επιθυμεί να τη γνωρίσει.

Μπορεί το ίντερνετ στις μέρες μας να κάνει τον κόσμο μια γειτονιά όμως ο πλανήτης σε θέμα γεύσεων και προϊόντων είναι και θα είναι πάντα τεράστιος.  

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα για τα οποία νιώθετε περισσότερο υπερήφανος;

Η επιτυχία είναι αυτό που μου θυμίζει ότι πρέπει να είμαι σε εγρήγορση. Όλοι μπορούν να κάνουν μία επιτυχία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το θέμα είναι να παραμείνεις ψηλά και ταυτόχρονα να μελετάς συνεχώς ώστε να εντοπίζεις τρόπους να προσφέρεις ακόμα περισσότερα, νέα και ωφέλιμα πράγματα στον κόσμο. Αλλιώς θα είσαι για πάντα ένας επιτυχημένος αποτυχημένος.  Αυτό για το οποίο νιώθω περισσότερο υπερήφανος είναι η οικογένειά μου. Αν δεν υπήρχε, ίσως η θέλησή μου να μην ήταν τόσο δυνατή κι η έμπνευσή μου μπορεί να ήταν λιγότερη. Χαίρομαι που κατάφερα με τη γυναίκα μου να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας διδάσκοντάς τους τη σημασία της γεύσης, με την κυριολεκτική σημασία στην καθημερινότητα.

dnfood_m3_171113_143543.jpg?mtime=20171113143542#asset:68521

Βάση ποιας φιλοσοφίας λειτουργεί η εταιρεία σας;

Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν οικογενειακή επιχείρηση. Ομολογώ ότι παρότι έχουμε πολύ περισσότερους συνεργάτες από τότε εξακολουθούμε να λειτουργούμε στην ίδια φιλοσοφία. Όλοι είμαστε μια οικογένεια που προσπαθούμε για το καλύτερο. Μου αρέσει να ακούω ιδέες από τους συνεργάτες μου. Άλλωστε αυτοί είναι που έρχονται σε αμεσότερη επαφή με τους πελάτες μας. Θεωρώ ότι κάθε ΄΄έξυπνη επιχείρηση΄΄ πρέπει να λειτουργεί με προσέγγιση down to top.

Ποια ιδιότητα προηγείται πρώτα; Αυτή του επιχειρηματία ή του σεφ;

Δεν προηγείται κάτι. Συνδυάζω τα πάντα αρμονικά. Δε γίνεται αλλιώς.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε νέους σεφ που θέλουν να γίνουν και εξίσου πετυχημένοι επιχειρηματίες;

Να ρωτήσουν τον εαυτό τους γιατί θέλουν να κάνουν αυτό που κάνουν. Η επιτυχία έρχεται όταν τα κίνητρα είναι αγνά, σωστά πες το όπως θες. Πιστεύω ότι τα πάντα είναι ενέργεια. Αν το μόνο που σε νοιάζει είναι το κέρδος σου και συμπεριφέρεσαι άπληστα, αργά ή γρήγορα θα χάσεις τους ανθρώπους σου.

Και το σημαντικότερο όλων που δύσκολα το συναντά κανείς πλέον. Ομαδικό παιχνίδι. Όταν είσαι ομαδικός παίκτης σε έναν κοινό στόχο όλα έρχονται γρήγορα από μόνα τους, και το κυριότερο έχουν διάρκεια!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr