NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Θανόπουλος: 140 χρόνια παράδοσης & επιτυχίας στην ελληνική αγορά

Θανόπουλος: 140 χρόνια παράδοσης & επιτυχίας στην ελληνική αγορά

Ο Περικλής Θανόπουλος μίλησε στο epixeiro.gr για την αλυσίδα Θανόπουλος, η οποία φέτος γιορτάζει 140 χρόνια γεμάτα επιτυχίας και ιστορικών στιγμών!

Η αλυσίδα Θανόπουλος γιορτάζει φέτος 140 χρόνια πορείας στην ελληνική αγορά του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Πόσο δύσκολο ήταν να μην αλλάξει χέρια η εταιρία; Υπάρχουν κάποια γεγονότα που ξεχωρίζετε σε όλη αυτήν την πορεία μέχρι σήμερα;

H οικογενειακή μας επιχείρηση άντεξε σε εποχές και συγκυρίες εξαιρετικά δύσκολες, με πολέμους, πυρκαγιές, και οικονομικά αδιέξοδα, κυρίως χάριν του πείσματος και της νοικοκυροσύνης της οικογενείας μας. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την καταστροφική πυρκαγιά του 1902 όπου ο προπάππους μου είχε την ψυχραιμία να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο του, και παράλληλα να πάρει το λογιστικό βιβλίο πριν καταστραφεί ολοσχερώς το κατάστημα του, για να μπορέσει λίγες βδομάδες αργότερα να ανοίξει νέο κατάστημα ακριβώς απέναντι και να κρατήσει την πελατεία του. Η απάντηση στο γιατί δεν έχει αλλάξει χέρια η εταιρεία μπορώ να σας απαντήσω με την διαπίστωση ότι για την οικογένεια μας η διατήρηση της οικογενειακής παράδοσης είναι σημαντικότερη από τα χρήματα. Και όσο προστίθενται γενιές στο δέντρο της διοίκησης, η ευθύνη αυτής της διατήρησης γίνεται βαρύτερη.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Από τα Εδώδιμα-Αποικιακά στα Σούπερ Μάρκετ - Η πορεία 140 ετών μιας ελληνικής εταιρείας τροφίμων». Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο αυτό. Πώς προέκυψε και τι γνώμη έχετε για το τελικό αποτέλεσμα;

Το βιβλίο σαν ιδέα υπήρχε πολλά χρόνια στο μυαλό των δύο συγγραφέων, έγινε όμως πράξη μετά από πρόταση τους προς την οικογένεια μας. Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Έχει εξαιρετικές φωτογραφίες από την ιστορία της επιχείρησης αλλά και τον κλάδο των τροφίμων γενικότερα. Επίσης είναι τεκμηριωμένο από σημαντική βιβλιογραφία, αλλά πάνω από όλα περνάει πολύ όμορφα στον αναγνώστη όλα τα στοιχεία που μας κάνουν περήφανους για τους προγόνους μας. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Ποιότητα, Ποικιλία, Προσωπική Εξυπηρέτηση: Η βασική γραμμή της επιχείρησης από το έτος ίδρυσης της, το 1877 - Περικλής Θανόπουλος -

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά πως εργάζεστε στην εταιρία από μικρή ηλικία. Μιλήστε μας για την πορεία σας στην αλυσίδα.

Από τα χρόνια του γυμνασίου για μένα και τον αδερφό μου, Τέλη, ο πατέρας μας είχε ως όνειρο να συνεχίσουμε την πορεία του στην οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι μας πέρασε με τον τρόπο του την αγάπη του για την μπακαλική και πήραμε καλές βάσεις καθώς εργαστήκαμε σε διάφορα πόστα όπως το οπωροπωλείο, τα τυριά-αλλαντικά, το κρεοπωλείο, την αποθήκη και τις παραλαβές, το ταμείο, τα ράφια, αλλά και το λογιστήριο.  Μετά το στρατό και τις σπουδές που κάναμε στο εξωτερικό, επιστρέψαμε στην επιχείρηση και σταδιακά αναλάβαμε την διοίκηση. Ήμασταν τυχεροί που ο πατέρας μας συνειδητά έκανε πίσω για να μπορέσουν να εξελιχθούν τα παιδιά του. Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Βάσει ποιας φιλοσοφίας λειτουργεί η Θανόπουλος;

Τα 3 Π όπως ανέφερε η συγγραφέας του βιβλίου, Λίντα Δρακάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου. Ποιότητα, Ποικιλία, Προσωπική Εξυπηρέτηση. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό υπήρξε η βασική γραμμή της επιχείρησης από το έτος ίδρυσης της, το 1877, μέχρι και σήμερα. Πλέον θεωρώ ότι είμαστε στην καλύτερη φάση μας ως προς την υλοποίηση των βασικών και διαχρονικών μας στόχων, και της επιθυμητής εικόνας μας απέναντι στον πελάτη. Έχουμε την μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων στην Ελλάδα, και την υψηλότερη ποιότητα. Και επιπλέον αυτού, είμαστε εδώ και πολλά χρόνια άκρως ανταγωνιστικοί στις τιμές μας, και ο πελάτης αυτό το διαπιστώνει καθημερινά, και μας το ανταποδίδει με την εμπιστοσύνη του.

thanopoulos_k1.png?mtime=20171116153605#asset:69051

Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν οδηγήσει την εταιρία σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία;

Πέραν αυτών που ανέφερα προηγουμένως, θα ήθελα να τονίσω την συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Οι εργαζόμενοί μας και τα στελέχη μας  λειτουργούν και εργάζονται σκληρά σαν να είναι η επιχείρηση δική τους. Εξυπηρετούν τον πελάτη με χαμόγελο και τον κάνουν να νιώθει ότι βρίσκεται στο «δικό του κατάστημα». Αντίστοιχα η διοίκηση είναι δίπλα στους εργαζόμενους και τους στηρίζει. Είναι μια αμοιβαία ζεστή ανταπόδοση ευγνωμοσύνης.

Τα καταστήματά σας διαθέτουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Τι δυσκολίες υπάρχουν ως προς την εξασφάλισή τους στα ράφια;

Μεγάλος αριθμός προϊόντων σημαίνει δυσκολία στην παρακολούθηση του στοκ, και στην αποφυγή στοκ άουτ. Επειδή η εταιρεία μας, κόντρα στο ρεύμα της εποχής,  βασίζεται σε γεμάτες αποθήκες καταστημάτων για να εξυπηρετεί καλύτερα τον πελάτη, τα περισσότερα προβλήματα στα αποθέματα προκύπτουν από ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των προμηθευτών μας. Εν μέρει το πρόβλημα λύνεται με απευθείας εισαγωγές από το εξωτερικό.

Πώς σας επηρέασε η κρίση και πώς την αντιμετωπίζετε;

Από το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα κρατήσαμε θετικό πρόσημο στους τζίρους μας σχεδόν σε όλες τις χρονιές μέχρι σήμερα. Ήμασταν τυχεροί και μυαλωμένοι που δεν είχαμε ανοίγματα και έτσι παραμείναμε υγιείς. Στα capital controls είχαμε προνοήσει για να μην ξεμείνουμε από εμπορεύματα. Σήμερα, σχεδόν χωρίς καθόλου διαφήμιση, με ανταγωνιστές πολυεθνικές αλυσίδες, είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε όρθιοι και δυνατοί, γιατί σεβόμαστε τον πελάτη μας.

Ποιο πιστεύετε θα είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του λιανικού εμπορίου τροφίμων και ειδικότερα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ;

Θεωρώ ότι οι μεγάλες συγχωνεύσεις έχουν γίνει. Μένει τώρα να αποδώσουν καρπούς και να είναι η αγορά σε μια κατάσταση υγιούς ανταγωνισμού. Θεωρώ ότι υπάρχει χώρος για όλους.

Αυτό που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή ραγδαία είναι τα ηλεκτρονικά super market. Η εταιρεία μας είναι σχεδόν έτοιμη να εγκαινιάσει το νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο θα προσφέρει την μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στην Ελλάδα και όχι μόνο. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr