NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Επίκεντρο Actionaid: Εδώ προσφέρονται προγράμματα για όλη την οικογένεια

Επίκεντρο Actionaid: Εδώ προσφέρονται προγράμματα για όλη την οικογένεια
Ελένη Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Επίκεντρου

Οι Ελένη Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Επίκεντρου και η Στέλλα Αργυρούδη, Σύμβουλος Εργασίας στο Επίκεντρο, μίλησαν στο epixeiro.gr για τις δράσεις και τα προγράμματα του οργανισμού.

Το Επίκεντρο είναι ένα χώρος ενδυνάμωσης που άνοιξε τον Μάιο. Ο στόχος του είναι να στηριχτούν άνθρωποι που που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνοντα, προσφέροντας δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ενήλικες και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα μικρότερα παιδιά και εφήβους.

Τα προσφερόμενα προγράμματα κι υπηρεσίες του Επίκεντρου δημιουργήθηκαν κι επιλέχθηκαν με στόχο να δώσουν στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια, για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα βασικά προβλήματα που έχει επιφέρει η κρίση στη ζωή τους.

Πολλά από τα προγράμματα που προσφέρονται στο Επίκεντρο, τα οποία καλύπτουν ολιστικά τις ανάγκες μίας οικογένειας, βασίζονται σε συνεργασίες με εξειδικευμένες οργανώσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

epikentro_k.jpg?mtime=20171116172038#asset:69069

«Η φιλοσοφία του Επίκεντρου δεν είναι μια προσωρινή προσφορά. Ο στόχος είναι οι άνθρωποι που έρχονται στο Επίκεντρο να μάθουν να στέκονται από μόνοι τους στα πόδια τους» Ελένη Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Επίκεντρου.

Μεταξύ των πολλών συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχονται στο Επίκεντρο, είναι η συμβουλευτική εργασίας, για την οποία μας μίλησε η Στέλλα Αργυρούδη, Σύμβουλος Εργασίας του κέντρου.

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα και ποια είναι η διαδικασία;

Κάποιος απευθύνεται σε εμάς επειδή είναι χρόνια άνεργος, είτε γιατί πρόσφατα έχασε την εργασία του, ή μπορεί να έχει μια υποαπασχόληση αλλά να μην είναι ικανοποιημένος με τον μισθό κλπ.

Αρχικά λοιπόν, υπάρχει μια πρώτη αναγνωριστική γνωριμία, στην οποία βλέπουμε από κοινού τι είναι αυτό που χρειάζεται το άτομο που θέλει να συμμετάσχει στα προγράμματά μας. Χρειάζεται συμβουλευτική πάνω στις τεχνικές αναζήτησης; Χρειάζεται μια βελτίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που τον κρατάνε μακριά από μια ενδεχόμενη θέση εργασίας; Θέλει να δει τι άλλες επιλογές μπορεί να έχει τις οποίες δεν μπορεί να σκεφτεί από μόνος του;

Εμείς είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε όποια και αν είναι η επιλογή τους. Αν για παράδειγμα κάποιος επιθυμεί να δημιουργήσει μια δικιά του απασχόληση είμαστε εδώ να του προτείνουμε συνεργασία με την AFI, της οποίας είναι συνιδρύτρια  η Actionaid, και να ζητήσει δάνεια για να ανοίξει την επιχείρησή του, να συμμετάσχει σε προγράμματα incubator, να μελετήσουμε από κοινού το business plan κλπ. Υπάρχουν βέβαια γενικότερα και άλλες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με το Solidarity Mission. Με άλλα λόγια, κάποιος που δεν έχει τα βασικά θεμέλια να δημιουργήσει μια επιχείρηση, μπορεί να δανειστεί ένα αρχικό ποσό έως και δέκα χιλιάδες ευρώ για να δώσει ζωή στην επιχειρηματική του ιδέα. Εκτός όμως της οικονομικής στήριξης υπάρχουν και προγράμματα mentoring, γιατί σκοπός είναι η βιωσιμότητα και όχι μια απλή προσωρινή βοήθεια.

Όσον αφορά μια εργασία μισθωτή τώρα, εκεί μαθαίνουμε στους συμμετέχοντες πώς να προσεγγίζουν τους εργοδότες, πώς να φτιάξουν τα εργαλεία επικοινωνίας, τι να προσέξουν σε ένα βιογραφικό, σε μια συστατική επιστολή κλπ. Δεν μένουμε στο γραπτό κομμάτι όμως, καθώς κάνουμε εκπαίδευση και στην προφορική επικοινωνία, πώς θα μιλήσουν σε μια συνέντευξη, πώς θα παρουσιάσουν τον εαυτό τους, κλπ. Δεν τελειώνει το έργο μας όμως όταν ο υποψήφιος βρει εργασία, καθώς κάνουμε και follow up coaching, είμαστε εδώ να τους βοηθήσουμε συμβουλευτικά για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο.

Οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα στα προγράμματά μας να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να μάθουν μια ποικιλία ξένων γλωσσών και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια διατήρησης άγχους, εργασιακών συγκρούσεων κ.ά.

Αξίζει να αναφέρω εδώ πως έχουμε κάνει συνεργασίες με εργοδότες από διάφορους χώρους και έτσι έχουμε ενημέρωση από τους ίδιους για το πότε ανοίγουν κάποιες θέσεις εργασίας και εμείς με την σειρά μας τους προωθούμε τα προφίλ που πιστεύουμε ταιριάζουν στις εκάστοτε θέσεις.

epikentro_m1_171116_172403.jpg?mtime=20171116172402#asset:69073

Στέλλα Αργυρούδη, Σύμβουλος Εργασίας στο Επίκεντρο


Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους;

Η λέξη κλειδί είναι η προετοιμασία. Να επεξεργαστούν καλά το προφίλ τους. Να βρίσκονται σε επαφή με αυτό, να θυμούνται τι έχουν καταφέρει, τις εμπειρίες τους, να δουν οι ίδιοι τι μπορούν να προσφέρουν στην αγορά εργασίας για να το δει και ο εργοδότης μετά. Η εύρεση εργασίας είναι από μόνη της μια εργασία. Απαιτείται συστηματική ενασχόληση. Να βρουν χρόνο και χώρο να ασχοληθούν με αυτό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr