NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Γιώργος Παρτσακουλάκης: Αναζητούμε συνεργάτες-συνοδοιπόρους ώστε να αφήσουμε πίσω μας μέλλον

Γιώργος Παρτσακουλάκης: Αναζητούμε συνεργάτες-συνοδοιπόρους ώστε να αφήσουμε πίσω μας μέλλον

Ο Γιώργος Παρτσακουλάκης, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Ελλάδας, Βουλγαρία & Ρουμανίας της Παπαστράτος, μίλησε στο epixeiro.gr.

Ο Γιώργος Παρτσακουλάκης, ο οποίος και μίλησε στο epixeiro.gr, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική και είναι κάτοχος ΜΒΑ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο της Πληροφορικής όπου τo 1992 μεταπήδησε στην Παπαστράτος και μέσα από διάφορους ρόλους αυξημένης ευθύνης ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Πληροφοριακών Υπηρεσιών το 1997.

Τον Ιούνιο του 2010 πραγματοποίησε μία επιτυχημένη διατμηματική μετακίνηση στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού ως Manager HR Operations Ελλάδος. Από το ρόλο αυτό, υποστήριξε σημαντικά όλους τους οργανωτικούς τομείς του εργοστασίου της Παπαστράτος, όπως την ανάπτυξη ταλέντων, τις εργασιακές σχέσεις, τη δέσμευση των εργαζομένων και τη διευθυντική αποτελεσματικότητα.

Το 2013, μετατέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Philip Morris International (PMI) στην Ελβετία ως Manager Management Organization Development υποστηρίζοντας τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της διαχείρισης της απόδοσης, ανάπτυξης ταλέντων και εκπαίδευσης ενώ το 2014 ανέλαβε παράλληλα και την υποστήριξη της διοικητικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά το διάστημα αυτό ηγήθηκε σημαντικών οργανωτικών έργων, συμπεριλαμβανομένων: Της ενσωμάτωσης νέων εταιρειών, της ανάπτυξης των Βασικών Δεικτών Απόδοσης (KPIs) και του σχεδιασμού εργαλείων Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού για την νέα μονάδα καινοτόμων προϊόντων της PMI.

Το Μάιο του 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Παπαστράτος, ενώ από τον Ιούνιο του 2016 ανέλαβε παράλληλα και την ευθύνη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Δεν ψάχνουμε για σούπερ ήρωες, αλλά για συνεργάτες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις της δουλειάς και του περιβάλλοντος - Γιώργος Παρτσακουλάκης-

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;

Η Παπαστράτος είναι ένας μεγάλος οργανισμός, με παραγωγική μονάδα, μεγάλο τμήμα πωλήσεων, και πλήθος ειδικών τμημάτων λόγω της φύσης των προϊόντων. Συνεπώς, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες απαιτούν εξίσου μεγάλο αριθμό διαφορετικών δεξιοτήτων. Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάποιες κοινές για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων μας, αυτές είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας, η ικανότητα συνεργασίας και η ομαδικότητα αλλά και το πνεύμα επιχειρηματικότητας στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα: Αναζητούμε ανθρώπους που δεν περιγράφουν απλά το εκάστοτε πρόβλημα αλλά αναζητούν και προτείνουν τη λύση του.

Δεν ψάχνουμε, βεβαίως, για σούπερ ήρωες, αλλά για συνεργάτες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις της δουλειάς και του περιβάλλοντος.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι  υποψήφιοι;

Πιστεύω ότι 3 είναι τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να αποφεύγουν οι υποψήφιοι: Στο βιογραφικό τους αναφέρουν πολλά περιγράφοντας επιφανειακά τη θέση που κατείχαν χωρίς να είναι συγκεκριμένοι για τα δικά τους επιτεύγματα και τις εμπειρίες τους, ιδιαίτερα στις πιο πρόσφατες θέσεις.

Στη συνέντευξη δεν απαντούν συγκεκριμένα αλλά γενικόλογα ως προς το τι έκαναν οι ίδιοι στις προηγούμενες θέσεις τους μιλώντας για τις πολιτικές ή το γενικότερο πλαίσιο της εταιρίας στην οποία εργάζονταν, και, τέλος, κάποιοι υπερβάλουν ως προς την εμπειρία και τα επιτεύγματά τους.

Ποιες είναι οι τάσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στο περιβάλλον εργασίας;

Οι μεγαλύτερες αλλαγές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού και οι οποίες επηρεάζουν πλέον άμεσα όχι μόνο την εργασία αλλά και τη ζωή μας συνολικά.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε:

  • Τις νέες δυνατότητες διασύνδεσης και πληροφόρησης με αποτέλεσμα την άμεση και διαρκή πρόσβαση στο περιβάλλον εργασίας,
  • Την πληθώρα των καναλιών παροχής και της ποσότητας των πληροφοριών που λαμβάνουμε.
  • Την αυξανόμενη τάση για εξ αποστάσεως εργασία.

Τα οφέλη από την τεχνολογική εξέλιξη και οι νέες δυνατότητες στο περιβάλλον εργασίας, είναι σημαντικά αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά και προς όφελός των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ώστε να μην αφηνόμαστε «έρμαιο» τις δυναμικής τους.

Χρειάζεται προσοχή ώστε να διατηρείται η ισορροπία προσωπικού και εργασιακού χρόνου, να φιλτράρονται οι πληροφορίες και να διατηρείται η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων.

Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Η εμπειρία μου στην Παπαστράτος δείχνει ότι projects που ενέχουν το στοιχείο της πρόκλησης και είναι ενδιαφέροντα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για τον εργαζόμενο για μάθηση και ανάπτυξη.

Ένας άλλος τρόπος παρακίνησης είναι βέβαια η εξωστρέφεια και η αναγνώριση που λαμβάνει ο εργαζόμενος όταν του δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζει τη δουλειά του όχι μόνο μέσα στην εταιρία αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό εκτός εταιρίας.

Επίσης, στην Παπαστράτος που αποτελεί μέλος ενός πολυεθνικού οργανισμού, επιπλέον κίνητρο αποτελεί η εξέλιξη των εργαζομένων εντός και εκτός Ελλάδας.

Άφησα για το τέλος το πλέον προφανές κίνητρο, το οποίο δεν είναι άλλο από τη δίκαιη αξιολόγηση και επιβράβευση.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του HR σε 5-10 χρόνια από τώρα; Πρόκειται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό;

Ναι, θα αλλάξει πάρα πολύ. Η κουλτούρα των οργανισμών είναι αυτή που στο μέλλον όλο και περισσότερο θα αποτελεί το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Άρα ο ρόλος του HR θα είναι – πέρα από τις διαδικασίες, τις προσλήψεις, τη μισθοδοσία, κλπ – επικεντρωμένος στη διατήρηση και ανάπτυξη αυτής της κουλτούρας, στη διαρκή παρακίνηση των εργαζομένων, στη διατήρηση της υψηλής εμπλοκής τους στον σκοπό και το όραμα της εταιρίας.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πάρει την δουλειά που θέλει;

Να ξεκινήσουμε από τα προφανή: Να έχουν πραγματικά τα τυπικά προσόντα για τη θέση που θέλουν και να μην κάνουν στο βιογραφικό και στη συνέντευξη τα λάθη που προανέφερα. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να έχουν κάνει μια προεργασία, να ξέρουν σε ποια εταιρία πηγαίνουν και ποια είναι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που προσφέρει, να ξέρουν για τι μιλάνε. Να δείχνουν ειλικρινή ενθουσιασμό και πραγματικό ενδιαφέρον για τη θέση. Στη νέα εποχή, αυτό που αναζητούμε στην Παπαστράτος – αλλά πιστεύω και στις περισσότερες εταιρίες – είναι συνεργάτες, οι οποίοι θα μοιράζονται το όραμά μας και τον ενθουσιασμό μας και θα είναι συνοδοιπόροι μας ώστε να αφήσουμε πίσω μας μέλλον. Για όλους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr