NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Necova: Το μέλλον των φωτοβολταϊκών είναι εδώ

Necova: Το μέλλον των φωτοβολταϊκών είναι εδώ

Ο CEO & Co-Founder της Necova, Βασίλης Σούλιος, μίλησε στο epixeiro.gr για την προσπάθειά του να φέρει μια αλλαγή στην ενεργειακή υποδομή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η Necova και ποιος ο σκοπός της;

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες δεν μπορούσαν να προβλέψουν πόσο σημαντική θα ήταν η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην ενεργειακή υποδομή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, έχοντας ήδη ασχοληθεί με θέματα ενέργειας στο μεταπτυχιακό μου και στη συνέχεια με θέματα φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρακολουθούσα την αγορά και είχα την ιδέα της Necova από το 2010. Είχα βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πλαίσια του επαγγέλματος μου σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, έτσι μελετούσα τη νομοθεσία που προβλεπόταν να έρθει και στην Ελλάδα, εντοπίζοντας ανάγκες που μπορεί να γεννηθούν στο μέλλον.

Η Ευρώπη απαιτούσε κτίρια μηδενικής κατανάλωσης μετά το 2018. Έτσι εντοπίστηκε η ανάγκη να περιοριστεί οποιαδήποτε σπατάλη ενέργειας σε ένα σπίτι. Στη συνέχεια έβλεπα ότι η αγορά των φωτοβολταϊκών θα αναπτυχθεί. Το συζήτησα με τη Νατάσσα Ραπτοπούλου, Μηχανικό Βιομηχανικού Σχεδιασμού που έχει σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό προϊόντων. Αρχίσαμε από κοινού να διερευνούμε ιδέες καταλήγοντας τελικά στο hp-necovery, ένα καινοτόμο προϊόν που απευθύνεται σε ένα ήδη εγκατεστημένο οικιακό φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει ως στόχο την αύξηση της ηλεκτρικής παραγωγής του με τη μέθοδο της ανάκτησης θερμότητας και μαζί την εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού για καθημερινή χρήση ή για τις ανάγκες της θέρμανσης της κατοικίας.

Γνωρίζαμε καλά από την επαγγελματική μας διαδρομή τη διαδικασία ανάπτυξης ενός προϊόντος. Δεν απευθυνόμαστε σε μια καινούργια αγορά αλλά στην ήδη υπάρχουσα. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά την ήδη εγκατεστημένη οικιακή μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Καταθέσαμε για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με στόχο την εξωστρέφεια της εταιρείας μας με ένα προϊόν που θα παράγεται στην Ελλάδα και θα απευθύνεται σε όλη την Ευρώπη.

Παρουσιάσαμε την πρότασή μας στο EGG, την κυψέλη δημιουργίας Εnter-Grow-Go, ένα πρόγραμμα που στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα, και διακριθήκαμε κερδίζοντας σε πρώτη φάση όχι τα χρήματα αλλά την καθοδήγηση στον επιχειρηματικό σχεδιασμό του τολμηρού εγχειρήματος και τον μέντορα.

Έτσι γεννήθηκε η Necova η οποία είναι μια νεοφυής εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Ξεκίνησε τη λειτουργία της στα πλαίσια του προγράμματος Egg το οποίο είναι μία πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank και του Corallia.

Η Necova προσπαθεί να κάνει την είσοδο της στη Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά λανσάροντας το hp-necovery ένα νέο καινοτόμο προϊόν το οποίο έχει κατατεθεί για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μια λύση που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας και πετρελαίου για την παραγωγή ζεστού νερού.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η κρίση σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί μια καλά καμουφλαρισμένη ευκαιρία! -Βασίλης Σούλιος-

Ποιο κενό στην αγορά καλύπτει η Necova, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη; Ποια ακριβώς προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρει η Necova;

Η επιχείρηση μας απευθύνεται όχι μόνο σε οικιακούς καταναλωτές αλλά και σε ξενοδοχεία και γενικά σε κτίρια με ανάγκες ζήτησης Ζεστού Νερού τα οποία έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών όπου έχουμε υψηλή ηλιοφάνεια δυστυχώς τα φωτοβολταϊκά πανέλα λειτουργούν με το χαμηλότερο βαθμό απόδοσης τους λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται σε αυτά. Η θερμότητα που αναπτύσσεται στη συνέχεια χάνεται στο περιβάλλον, ενώ την ίδια χρονική στιγμή το κτίριο έχει ενεργειακές ανάγκες για τη παραγωγή Ζεστού Νερού.

Το νέο καινοτόμο προϊόν μας που έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δίνει λύση στο παραπάνω πρόβλημα, διότι εκμεταλλεύεται τη χαμένη θερμότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων για τη παραγωγή Ζεστού Νερού. Με άμεσο αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η αύξηση της θερμοκρασίας του φωτοβολταϊκού πανέλου όπου θα εφαρμόζεται το προϊόν μας.

Τα οφέλη για τον πελάτη είναι πολλά, αρχικά θα εξοικονομεί θερμική ενέργεια για την παραγωγή Ζεστού Νερού χωρίς να χρειάζεται επιπλέον χώρο (ταράτσα) και επιπρόσθετα θα αυξάνεται η Διάρκεια Ζωής και η Αποδοτικότητα του φωτοβολταϊκού πανέλου όπου θα εφαρμόζεται το προϊόν μας.

Εκτιμάμε ότι η επένδυση θα είναι Αποδεκτή και Βιώσιμη διότι θα έχει σύντομο χρόνο απόσβεσης με υψηλό λόγο Κέρδους/Κόστους (B/C ή PI) και υψηλό Εσωτερικό Ρυθμό Απόδοσης (IRR). Τέλος ο κάτοχος του κτιριακού φωτοβολταϊκού συστήματος θα μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και θα παραλληλιστεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το προϊόν της Necova μειώνει τις εκπομπές CO2 και μεγαλώνει την αποδοτικότητα των ήδη εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών πανέλων.

Η Necova, μάλιστα, αποδεικνύει την περιβαλλοντική εταιρική της κουλτούρα, "ευθυγραμμίζοντας" το hp-necovery με τις επιταγές του ενεργειακού πακέτου "20-20-20" της ΕΕ, η υλοποίηση του οποίου έχει τρεις βασικούς στόχους με ορίζοντα το 2020:

  • Τη μείωση των εκλυόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 20% σε σχέση με το 1990.
  • Την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές του 20% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται.
  • Τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της Ε.Ε. κατά 20%.

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

Οι ομάδα μας αποτελείται από δύο (2) άτομα. Έχουμε όμως αναπτύξει συνέργειες και συνεργασίες με διάφορες εταιρείες εγχώριες και μη οι οποίες μας έχουν υποστηρίξει αρκετά στα λειτουργικά μας πρωτότυπα και στις ενεργειακές μας μετρήσεις με σκοπό στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί από κοινού η βιομηχανοποίηση με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας;

Η Ελλάδα προσφέρει υψηλού επιπέδου και έντασης γνώσης ανθρώπινο δυναμικό το οποίο λειτουργεί με ιδιαίτερα ευέλικτο τρόπο σε σχέση με άλλες χώρες στην ΕΕ. Επίσης γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις χρηματικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης νεοφυών εταιρειών από διάφορους φορείς. Τα δύο παραπάνω στοιχεία τα θεωρώ ιδιαίτερα ουσιαστικά στα πρώτα βήματα μίας νεοφυούς εταιρείας. Χωρίς όμως να θέλω να εκφράσω αρνητικά μηνύματα τα οποία είναι αντίθετα στο τρόπο σκέψης μου είναι πάρα πολύ δύσκολο μια μικρή Ελληνική επιχείρηση να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να χρηματοδοτηθεί, ιδιαίτερα από μη εγχώριους φορείς, και είναι πάρα πολύ δύσκολη η λειτουργία της έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει το λειτουργικό πάγιο κόστος του επιχειρείν στην Ελλάδα. Οποιοδήποτε πάγιο κόστος που δεν συσχετίζεται με την πώληση ή την παροχή υπηρεσίας της νεοφυούς επιχείρησης όσο μικρό και εάν είναι αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την επιχείρηση ιδιαίτερα στα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την εταιρία σας;

Απολαμβάνω ιδιαίτερα οποιεσδήποτε εμπειρίες συσχετίζονται με ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος και γενικά εμπειρίες από την επαφή μου με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων αναπτύσσοντας διαπροσωπικές σχέσεις. Σε γενικές γραμμές επίσης γυμνάζομαι αρκετά και προσπαθώ να διαβάζω διάφορα βιβλία οι οποίες δραστηριότητες με βοηθούν να διατηρώ μία ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής μου, της σωματικής μου, και της ψυχικής μου αυτοβελτίωσης.

Τι θέλετε να δείτε η Necova να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον η Necova θα πετύχει να αναδείξει την καινοτομία της ιδέας, την επιχειρηματική της εξωστρέφεια και την συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος και θα υπάρξει Στρατηγικός Επενδυτής με άμεσο αποτέλεσμα τη βιομηχανοποίηση του προϊόντος της και της διεύρυνσης του δικτύου της που έχει αναπτύξει η Necova εντός και εκτός Ελλάδας μέσω της πολύτιμης βοήθειας που έχει ήδη λάβει με τις αντίστοιχες διακρίσεις της.

Οι μεγάλες εταιρείες άλλωστε Παγκόσμια κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση όχι μόνο για λόγους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και γιατί επιβάλλεται σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και ασταθές περιβάλλον από το διεθνές επιχειρηματικό ρεύμα, η συνεργασία δηλαδή με μικρές νεοφυείς καινοτόμες εταιρείες. Διότι το κόστος ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων σε μία μεγάλη εταιρεία είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος δανεισμού επιβάλει να κινείται όσο το δυνατόν ποιο ευέλικτα, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο το επιχειρηματικό ρίσκο.

Οπότε τόσο Παγκόσμια όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι μεγάλες εταιρείες γίνονται πιο ευέλικτες με την υιοθέτηση όσο το δυνατόν του Lean τρόπου ανάπτυξης των νέων προϊόντων, όπως λειτουργούν άλλωστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Μάλιστα στη πληθώρα των περιπτώσεων επιδιώκονται συνέργειες και συνεργασίες με αυτές κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους διότι έχουμε αναγνωριστεί Εγχώρια και Πανευρωπαϊκά έχοντας ένα καινοτόμο εξωστρεφές με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προϊόν και έχοντας ακολουθήσει τη Lean μεθοδολογία.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Επειδή γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις χρηματικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης νεοφυών εταιρειών από διάφορους φορείς μπορεί μια ομάδα να ξεκινήσει μια start-up χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές. Συμβουλή μου όμως είναι η ομάδα να έχει προεκτιμήσει τουλάχιστον τα πάγια κόστη λειτουργίας τους για τους πρώτους 18 με 24 μήνες και να έχει τα απαιτούμενα χρήματα από ιδία κεφάλαια. Οπότε θα πρέπει να έχει υπόψη της στα πρώτα βήματα της ότι καλό θα είναι όλα τα σταθερά κόστη της να περιοριστούν στο ελάχιστο με σκοπό όσο το δυνατόν την αποφυγή τους ή και την μετατροπή τους σε μεταβλητά κόστη, κόστη δηλαδή που συσχετίζονται με το προϊόν της ή με την υπηρεσία της.

Έχετε συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς, όπως τα Hellinic Enterpreneurship Award και στο Διαγωνισμό Incubo. Πόσο σημαντικό είναι για μια startup να συμμετάσχει σε τέτοιους διαγωνισμούς;

Κατά τη γνώμη μου είναι τεράστιας σημασίας η συμμετοχή της start-up σε τέτοιους διαγωνισμούς. Μέσα από τη διαδικασία αυτή η ομάδα αναπτύσσει δεξιότητες σε σχέση με την ικανότητα ανάδειξης της ιδέας της και εάν τα καταφέρει να κερδίσει κάποιο διαγωνισμό τότε απολαμβάνει σημαντική τεχνοοικονομική βοήθεια που τη βοηθάει όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος αλλά και στην υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και στη περεταίρω δικτύωση. Με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εξεύρεσης πελατών και πιθανών επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση όμως και η αποτυχία του να μην κερδίσει η ομάδα της start-up την εμπιστοσύνη των υπευθύνων έκαστου διαγωνισμού δεν αποτελεί πρόβλημα. Διότι η κριτική που θα της ασκηθεί βοηθάει την ομάδα στην απόκτηση σημαντικής εμπειρίας. Εμπειρίας χρήσιμης για την νίκη της σε κάποιον άλλο διαγωνισμό και το σημαντικότερο στην εξεύρεση πελατών και πιθανού επενδυτή.

Η εταιρεία μας έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας αποκτώντας πολύτιμη βοήθεια στη δικτύωση της με την αγορά και με εταιρείες που μπορούν να αποτελέσουν βασικούς συνεργάτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ως σημαντικότερους από αυτούς τους διαγωνισμούς το Make Innovation Work που οργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας που οργανώνεται από τον όμιλο Libra του κυρίου Λογοθέτη και το EkinisiLab που οργανώνεται από τον ΣΕΒ. Επιπρόσθετα η Necova έχει διακριθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αποδεικνύοντας τον εξωστρεφή της χαρακτήρα όπου παρουσίασε την ιδέα της στο Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική καινοτομία.

Στόχος του Climate-KIC είναι η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και η προώθηση, μέσα από αυτές, της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και ταυτόχρονα και της επιχειρηματικότητας.

Η Necova πέτυχε να αναδείξει την καινοτομία της ιδέας, την επιχειρηματική της εξωστρέφεια και την συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Climate-KIC στη Ολλανδία στο Yes!Delft, το οποίο δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα ανάπτυξης και προώθησης της ιδέας της στην Ευρωπαϊκή αγορά και περιλαμβάνει 18μηνη επιχειρηματική εκπαίδευση.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Να μην εγκαταλείψουν τα όνειρα τους και να επιχειρήσουν υπολογίζοντας τα ρίσκα. Ρίσκο άλλωστε δεν σημαίνει μόνο κίνδυνο αλλά σημαίνει και ευκαιρία. Γενικότερα η κρίση σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί μια καλά καμουφλαρισμένη ευκαιρία. Οπότε προτρέπω να επιχειρήσουν λαμβάνοντας υπόψη όμως τον περιορισμό του σταθερού λειτουργικού κόστους. Το οφείλουν στο παρελθόν τους, στο παρόν τους και στη νέα γένια που έρχεται που είναι ιδιαίτερα καταρτισμένη και πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα για να προσφέρει τις υπηρεσίες της που τις έχουμε όλοι μας τόσο ανάγκη.

Αν ήσασταν κλεισμένος σε ένα ασανσέρ με έναν επενδυτή και είχατε 60 δευτερόλεπτα στην διάθεσή σας, τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να επενδύσει στην startup σας;

Το να κερδίσει κάποιος την εμπιστοσύνη κάποιου άλλου είναι κάτι δύσκολο το οποίο θέλει χρόνο και προσπάθεια. Ενώ σε αντίθετη περίπτωση δυστυχώς η εμπιστοσύνη είναι κάτι που εύκολα μπορεί να χαθεί. Οι σχέσεις εταιρείας με επενδυτές και με πελάτες είναι σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη οι οποίες δεν είναι άπαξ αλλά συντηρούνται σε βάθος χρόνου.

Κάθε επενδυτής ενδιαφέρεται για τη δυναμική της εταιρείας ή της ιδέας σε σχέση με τους πελάτες. Οπότε αυτό που θα ανέφερα θα ήταν το τι προσφέρει η εταιρεία, ποιο είναι δηλαδή το deal και τον αριθμό των πελατών που έχουν εμπιστευθεί την εταιρεία ή των αριθμό των επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχω ήδη στη κατοχή μου σε σχέση με την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρει η εταιρεία.

Οπότε στη δικιά μας περίπτωση θα ανέφερα ότι η Necova αναπτύσσει ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο έχει κατατεθεί για δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας και επιτρέπει τα ήδη εγκατεστημένα κτιριακά φωτοβολταϊκά συστήματα να παράγουν δωρεάν ζεστό νερό και περισσότερο ηλεκτρισμό και απευθύνεται σε κτίρια που έχουν ανάγκη να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό κόστος παραγωγής ζεστού νερού. Υποδεικνύοντας παράλληλα το μέγεθος της αγοράς και τις επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχω για την αγορά του προϊόντος της Necova από σημαντικές ξενοδοχειακές και βιομηχανικές μονάδες εντός και εκτός Ελλάδος.

Και αν αντίστοιχα είχατε 30 δευτερόλεπτα με έναν πιθανό μεγάλο πελάτη, τι θα λέγατε σε εκείνον;

Ο πελάτης αυτό που θέλει είναι να απαλλαγεί από κάποιο πρόβλημα το οποίο ουσιαστικά έρχεται το προϊόν της νεοφυούς επιχείρησης να λύσει.

Οπότε στη δικιά μας περίπτωση θα ανέφερα ότι το προϊόν της Necova θα του προσφέρει δωρεάν ζεστό νερό αναβαθμίζοντας ενεργειακά το ήδη εγκατεστημένο οικιακό φωτοβολταϊκό πάρκο χωρίς να χρειάζεται επιπλέον επιφάνεια οροφής. Οπότε έχοντας επενδύσει αρχικά σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο θα μπορεί να απολαμβάνει ζεστό νερό χωρίς το κόστος του πετρελαίου ή της ενέργειας παραγωγής του με 11% παράλληλη αύξηση της απόδοσης έκαστου φωτοβολταϊκού πανέλου όπου εφαρμόζεται το σύστημα της Necova και παράλληλη αύξηση της διάρκειας ζωής του. Κάνοντας μια επένδυση της οποίας η απόσβεση θα είναι σε λιγότερο από 3 χρόνια. Οπότε ο πελάτης θα απολαμβάνει με το προϊόν της Necova 7 φορές καλύτερη εμπειρία.

  • Δωρεάν ζεστό νερό (2,6 φορές περισσότερο από τον ηλιακό).
  • Χωρίς να χρειάζεται επιπλέον επιφάνεια οροφής.
  • Εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας (3,5 άτομα ανά φωτοβολταϊκό πανέλο).
  • Αύξηση της διάρκειας ζωής του φωτοβολταϊκού πανέλου.
  • Αύξηση της ηλεκτρικής απόδοσης του φωτοβολταϊκού πανέλου (11%).
  • Απόσβεση σε λιγότερο από 3 χρόνια.
  • Μείωση των εκπομπών CO2 (περίπου αντίστοιχα με 7 δένδρα ανά φωτοβολταϊκό πανέλο).
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr