NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Seatrac: Η συσκευή που διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα

Seatrac: Η συσκευή που διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα

Με αφορμή την συμμετοχή της ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ στον διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture στην Ελλάδα, ο Ιγνάτιος Φωτίου μίλησε στο epixeiro.gr.

Φέτος είστε ανάμεσα στις 5 εταιρείες - φιναλίστ του διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη συμμετοχή σας στον ελληνικό τελικό;

Είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά μας με όλο το κόσμο και να  κάνουμε το προϊόν μας το SEATRAC, την συσκευή για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, γνωστό σε όλους  όσους προσπαθούν να εξαλείψουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Θα θέλαμε να έχουμε πελάτες σε όλο τον κόσμο ώστε να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα.

Αν είστε ο Έλληνας που θα βρεθεί στον παγκόσμιο τελικό και καταφέρετε να κερδίσετε μέρος της χρηματοδότησης, πώς θα αξιοποιήσετε τα χρήματα;

Θα θέλαμε να επενδύσουμε  στην περαιτέρω εξέλιξη. Εξέλιξη για να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες ατόμων με αναπηρία και για τη βιομηχανοποίηση του SEATRAC ώστε να μπορέσουμε να  παράγουμε περισσότερα μηχανήματα σε χαμηλότερη τιμή.

Τι είναι λοιπόν η ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, από ποιους δημιουργήθηκε και ποιος  ο σκοπός της;

Μαζί με τον Γιώργο Σωτηριάδη, και με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του καθηγητή  Βασίλη Κωστόπουλου δημιούργησαμε την ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, εταιρία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών, το 2012. Σκοπός της εταιρίας είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η προώθηση μηχανολογικών εφαρμογών που έχουν ως στόχο την βελτίωση της ζωής ανθρώπων με αναπηρία. 

Τι είναι το SEATRAC και πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Η ομάδα έφτιαξε έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, ο χρήστης πατώντας ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριο του, μεταφέρεται από την παραλία μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Μόλις τελειώσει το μπάνιο του επιβιβάζεται στην καρέκλα και πάλι πατώντας ένα κουμπί επιστρέφει στη στεριά.

Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.

Σε ποιες περιοχές έχει εγκατασταθεί ως τώρα το SEATRAC και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

SEATRAC έχουν εγκατασταθεί κυρίως στην  Ελλάδα αλλά και σε Κύπρο και Ιταλία. Το 2017 εγκαταστάθηκαν συνολικά 61 μηχανήματα. Το SEATRAC έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο και η ανταπόκριση κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερη. Ενδεικτικές είναι οι συνολικές χρήσεις, το 2016 είχαμε περίπου 8.000 χρήσεις , ενώ το 2017 ανήλθαν στις 12.000 χρήσεις, μία αύξηση 45%! Αξίζει να σημειωθεί πως όπου τοποθετείται το SEATRAC αγκαλιάζεται από ολόκληρη την κοινωνία και οι άνθρωποι εξοικειώνονται με τη διαφορετικότητα.

tobea.JPG?mtime=20180110170408#asset:74024

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης SEATRAC σε μία παραλία; Φαντάζομαι πρέπει πρώτα να πάρετε σχετικές άδειες από τον εκάστοτε Δήμο. Είχατε κάποιες δυσκολίες συνεργασίας με τους Δήμους;

Η τοποθέτηση του Seatrac γίνεται μετά από σχετικό αίτημα δήμου, φορέα ή ιδιώτη. Η ομάδα της Tobea είναι εκείνη που κρίνει την καταλληλότητα ή μη της παραλίας που θα φιλοξενήσει τη συσκευή. Αρχικά πρέπει να επιλεγεί το σημείο και να γίνουν μετρήσεις, στην συνέχεια, κατασκευάζεται η συσκευή, τοποθετείται στην αρχή του καλοκαιριού μέσα σε μια μέρα. Στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου απεγκαθίσταται κα αποθηκεύεται το χειμώνα. Την επόμενη θερινή περίοδο ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία. Στην αρχή υπήρχαν μεμονωμένα περιστατικά όταν οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν το αντικείμενο. Πλέον δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η ιδέα ξεκίνησε το 2009 όταν συναντηθήκαμε με τον Γεράσιμο Φεσσιάν, τότε αντινομάρχη στην Πάτρα και χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει κάτι που θα του δώσει πρόσβαση στη θάλασσα. Σε αυτή τη συνάντηση είχα στο μυαλό μου ότι θα γυρίσω στο γραφείο, θα ψάξω στο Internet, θα βρω κάτι που έχει γίνει κάπου και θα το προσαρμόσουμε στις παραλίες της Αχαΐας. Ήταν έκπληξη το ότι δεν βρήκα απολύτως τίποτα. Έτσι το συζητήσαμε με τον Γ.Σωτηριάδη και τον Β.Κωστόπουλου και αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε.

Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την εταιρία σας;

Αρκετός ελεύθερος χρόνος δαπανάται στην start-up κοινότητα της Πάτρας είτε υποστηρίζοντας την ως μέντορας στο Orange Grove Πάτρας είτε δουλεύοντας σε μια νέα ιδέα. Θα ήθελα να έχω ακόμα περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με το αγαπημένο μου χόμπι, την βελτίωση και οδήγηση του αυτοκινήτου μου.

Που εδρεύει η ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ; Υπάρχει σκοπός επέκτασης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και ίσως και εξωτερικό;

Η ΤOBEA έχει έδρα στην Πάτρα. Η εταιρεία αναπτύσσει ένα δίκτυο συνεργατών σε ολόκληρη την Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το δίκτυο αυτό σε όλο τον κόσμο.

Η ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ ξεκίνησε με δικό σας κεφάλαιο ή μήπως είχατε κάποιου είδους χρηματοδότηση;

Ξεκίνησε με ιδία κεφάλαια.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα και θέλουν να προβούν σε παρόμοια εγχειρήματα;

Να είναι δημιουργικοί. Να μοιράζονται ιδέες και να συνεργάζονται.

Αν ήσασταν κλεισμένος σε ένα ασανσέρ με έναν επενδυτή και είχατε 60 δευτερόλεπτα στην διάθεσή σας, τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να επενδύσει στην δράση σας;

Υπάρχουν 89 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που θέλουν να πάνε για μπάνιο στη θάλασσα και δεν έχουν τρόπο. Έχω την λύση, σας ενδιαφέρει;

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr