NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

Η επιστήμη το έψαξε και κατέληξε σε αυτούς που δεν ήλπιζαν ποτέ να τους κάτσει το Τζόκερ!

Μια απλή ερώτηση με μια τρομερά δύσκολη απάντηση: Ποιος είχε περισσότερα χρήματα; Ο John D. Rockefeller ή ο Genghis Khan;

Οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και ιστορικοί ξόδεψαν αμέτρητες ώρες έρευνας και τελικά κατέληξαν στη λίστα με τους 10 πιο πλούσιος ανθρώπους όλων των εποχών. Δες ποιοι είναι παρακάτω.

10. Genghis Khan

Ο ηγέτης της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων, πέρα του ότι ήταν ένας ικανότατος και άκρως επιτυχημένος στρατηγός, διέθετε και τεράστια πλούτη, τα οποία ως επί το πλείστον μοιραζόταν με τους στρατιώτες του.

Η περιουσία του είχε να κάνει κυρίως με τεράστιες εκτάσεις γης (στην ακμή της, η αυτοκρατορία του, εκτεινόταν από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη), με τους ακαδημαϊκούς να υποστηρίζουν πως παρά τη μεγάλη του δύναμη δεν συσσώρευε ποτέ τα πλούτη του.

9. Bill Gates

Ένας από τους πλουσιότερους εν ζωή. Στα 62 του χρόνια, ο Bill Gates είναι πια ο δεύτερος πιο πλούσιος τύπος του πλανήτη, πίσω από τον Jeff Bezos της Amazon. Bέβαια, ο Gates θα ήταν πλουσιότερος από τον Bezos εάν δεν ασχολούνταν με τη φιλανθρωπία σε τόσο μεγάλο βαθμό μέσω του ιδρύματός του Bill & Melinda Gates Foundation. Συγκεκριμένα, έχει δωρίσει περίπου 700 εκατομμύρια μετοχές της Microsoft μέσα από τα χρόνια καθώς και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

8. Alan Rufus

Ο λόρδος του Ρίτσμοντ και ανιψιός του Γουλιέλμου του Πρώτου (Αγγλία, 1040 - 1093), γνωστός και ως Alan ο κόκκινος (Alan the Red), σύμφωνα με στοιχεία είχε περιουσία 11.000 λιρών όταν πέθανε.

Σε περίπτωση που το ποσό αυτό σου φαίνεται μικρό, μάθε πως αντιστοιχούσε εκείνη την περίοδο στο 7% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ με αναγωγή σε σημερινά χρήματα μιλάμε για περίπου $194.000.000.000.

7. John D. Rockefeller

Βιομήχανος και επονομαζόμενος «βασιλιάς του πετρελαίου», ξεκίνησε τι επενδύσεις του στη συγκεκριμένη βιομηχανία before it was cool, από το 1863 δηλαδή, και μέχρι το 1880, η εταιρεία του Standard Oil είχε τον έλεγχο της αμερικανικής παραγωγής σε ποσοστό 90%.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η περιουσία του ισοδυναμούσε με το 2% του αμερικανικού ΑΕΠ το 1918, δηλαδή κυμαινόταν κάπου στα $341.000.000.000.

6. Andrew Carnegie

Αν ο Rockefeller που είδες προηγουμένως ήταν οι Boston Celtics της εποχής, τότε ο Carnegie ήταν οι Los Angeles Lakers. Το γράφουμε αυτό καθώς ο Σκοτσέζος μετανάστης έζησε την ίδια εποχή με τον «βασιλιά του πετρελαίου» και μοιραία υπήρχε μια άτυπη κόντρα για το ποιος ήταν πλουσιότερος.

Ο Carnegie κατάφερε να πουλήσει τη μεγαλύτερη χαλυβουργική εταιρεία των ΗΠΑ, την U.S. Steel, στην J.P. Morgan για 480 εκατομμύρια δολάρια, το 1901. Ποσό που σήμερα θα ήταν ίσο με $390.000.000.000. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Carnegie θεωρείται ο πιο πλούσιος Αμερικάνος όλων των εποχών.

5. Joseph Stalin

Μην σε ξεγελά το σοβιετικό υπόβαθρο και το κομμουνιστικό προφίλ του πατερούλη. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης είχε υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την οικονομία της χώρας του.

Σε περίπτωση που δεν αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, σκέψου πως το 1950 (3 χρόνια πριν το θάνατό του) η Σοβιετική Ένωση αντιπροσώπευσε το 9,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κάτι που σήμερα θα μεταφραζόταν σε 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ρε τον πατερούλη...

4. Akbar I

Να και κάτι που σίγουρα δεν περίμενες: Και δεύτερος Μογγόλος στη λίστα των πιο ευκατάστατων ανθρώπων που έζησαν ποτέ στον μάταιο τούτο κόσμο. Ο Abu'l-Fath Jalal-ud-din Muhammad Akbar όπως ήταν ο πλήρες όνομά του έζησε μεταξύ 1542 και 1605.

Ο ηγέτης της μογγολικής δυναστείας στην Ινδία είχε υπό τον έλεγχό του τον απόλυτο έλεγχο μίας αυτοκρατορίας που αντιπροσώπευε το 25% της παγκόσμιας οικονομίας εκείνη την εποχή, που σύμφωνα με τον ιστορικό Angus Maddison το ΑΕΠ της Ινδίας υπό τον Akbar τον Μέγα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό της Αγγλίας της ελισαβετιανής περιόδου.

3. Ο Shenzong

Αρκεί να σου πούμε πως ο Shenzong (1048 - 1085), ως αυτοκράτορας της Κίνας, είχε τον έλεγχο περίπου του 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή Ronald A. Edwards.

Τα πλούτη της κινέζικης αυτοκρατορίας πήγαζαν μεταξύ άλλων λόγω της τεχνολογικής της προόδου αλλά και από την φοροεισπρακτική της ικανότητα, που όπως αναφέρει ο Edwards ήταν εκατοντάδες χρόνια πιο μπροστά από αυτή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

2. Aύγουστος Καίσαρας

Μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε παρά να έχει και έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα. Δεν ήταν μόνο ηγέτης μίας αχανούς αυτοκρατορίας που ήλεγχε το 30% του παγκόσμιου πλούτου της εποχής αλλά όπως αναφέρει και ο καθηγητής ιστορίας Ian Morris, κάποια στιγμή ο Καίσαρας έφτασε να έχει προσωπική περιουσία ίση με το 1/5 της οικονομίας της αυτοκρατορίας.

Με σημερινή δεδομένα, μιλάμε για σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Morris «για μια μικρή περίοδο είχε στην κατοχή του ολόκληρη την Αίγυπτο».

1. Mansa Musa

Σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Smith, αλλά και πολλούς ακόμη ακαδημαϊκούς και ερευνητές ο βασιλιάς του Τιμπουκτού (1280 - 1337) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Το βασίλειό του ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, σε μια εποχή μάλιστα που υπήρχε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση και η τιμή είχε εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

«Αυτός είναι ο πλουσιότερος άντρας που έχει δει ποτέ κανείς. Ψάχνουν λέξεις για να το εξηγήσουν. Υπάρχουν εικόνες του να κρατά ένα σκήπτρο χρυσού, σε ένα θρόνο χρυσού, έχοντας ένα χρυσό ποτήρι και φορώντας μια χρυσή κορώνα στο κεφάλι» αναφέρει ο ιστορικός Rudolph Ware.

Πηγή: askmen.com

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr