NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Pegneon: Εκπαίδευση προσωπικού μέσα από…βιντεοπαιχνίδια

Pegneon: Εκπαίδευση προσωπικού μέσα από…βιντεοπαιχνίδια

Η Δανάη Αντωνοπούλου, μίλησε στο epixeiro.gr για την Pegneon, η οποία εκπαιδεύει το προσωπικό μίας εταιρίας μέσα από βιντεοπαιχνίδια!

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η Pegneon και ποιος  ο σκοπός της;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία και δούλεψα στην INDRA μια μεγάλη πολυεθνική, 30.000 στελεχών,  όπου ήμουνα υπεύθυνη για την πρόσληψη στελεχών που δουλεύανε απευθείας με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της εταιρείας.

Η Pegneon ιδρύθηκε γιατί πιστεύω ότι η επιτυχία μιας εταιρείας έγκειται στη σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση των ανθρώπινων πόρων της. Συνεπώς όταν ο τρόπος εκπαίδευσης δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες των νέων γενεών που παίρνουν τα ηνία τότε η σωστή κατάρτιση γίνεται δυσκολότερη. Η παραμονή ενός εργαζομένου για εύλογο χρονικό διάστημα (δλδ πάνω από 2 χρόνια) επηρεάζεται σε μεγάλο ποσοστό από τις ευκαιρίες που του δίνονται να εξελίσσεται επαγγελματικά μέσω απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων σε καίρια θέματα. Η Pegneon δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τρόπο εκπαίδευσης ο οποίος δεν συμβάδιζε με τις δυνατότητες που επέτρεπαν οι νέες τεχνολογίες.

Παράθεση - epixeiro.gr

Στα δύσκολα δημιουργείς ευκαιρίες που σε εποχές ευημερίας μπορεί και να προσπερνούσες για να μην χάσεις την βολή σου! - Δανάη Αντωνοπούλου –

Ποιο κενό στην αγορά καλύπτει η Pegneon, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;

Ως νέα εταιρεία το πρόβλημα που καλούμαστε να δώσουμε λύση είναι αυτό της εύκολης, γρήγορης και συνεχούς εκπαίδευσης με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο που επίσης επιτρέπει τόσο στον εκπαιδευόμενο όσο και στην εταιρεία να βλέπει άμεσα και σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, η Pegneon αναπτύσσει σοβαρά παιχνίδια που καλύπτουν τις εκάστοτε εκπαιδευτικές ανάγκες εταιρειών έχοντας πάντα υπόψιν ότι κάθε οργανισμός έχει μοναδικό τρόπο μετάδοσης των αξιών και των στόχων του.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Με αφορμή την εμπειρία μου στο εξωτερικό όπου χρησιμοποιούσαμε παιχνίδια για το recruiting και σε συνέχεια μιας συζήτησης που είχα με έναν πελάτη μου αναφορικά με την εκπαίδευση, αποφάσισα να κάνω πραγματικότητα την Pegneon. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ η συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα όπου αναπτύξαμε το πρώτο σοβαρό εκπαιδευτικό παιχνίδι για την Πυρασφάλεια, το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα για την μετέπειτα εξέλιξη της Pegneon. 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πειστεί μια επιχείρηση ότι μπορεί να εκπαιδεύσει το ανθρώπινο δυναμικό της μέσα από βιντεοπαιχνίδια; Τι αντιμετώπιση έχετε από τις εταιρίες όταν επικοινωνείτε μαζί τους;

Όπως κάθε νέα ιδέα είτε την ονομάσεις Apple, είτε AIrbnb έχει πάντα δυσκολία στο να πείσεις τους πρώτους που θα εμπιστευτούν την ιδέα. Όταν όμως βρεις τον πρώτο, οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν. Προφανώς δεν μας βάζω στην ίδια κατηγορία με τις εταιρείες που προανέφερα μιας και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να τις φτάσουμε αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Η αντιμετώπιση που είχαμε ήταν πάντα θετική γιατί προσφέρουμε κάτι καινοτόμο, προσαρμοσμένο αποκλειστικά στις ανάγκες του πελάτη. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι να μας διαχωρίσουνε από τις εταιρείες που κάνουν ‘’gamification’’ και χρησιμοποιούν απλά ωραίες εικόνες ή σηματάκια επιβράβευσης (badges) για να ομορφύνουν ένα στατικό εκπαιδευτικό υλικό από τα serious games τα οποία είναι παιχνίδια δράσης (action based games). Σε δεύτερο επίπεδο μια ακόμα πρόκληση για εμάς είναι να συμβαδίζουμε χρονικά με τις  ανάγκες των εταιρειών καθώς σχεδιάζουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, να πετύχουμε με άλλα λόγια το σωστό timing. 

pegneon_m1.jpg?mtime=20180124141619#asset:75270

Επειδή κάθε εταιρία διαφέρει η μία από την άλλη, ως προς τις αξίες που πρεσβεύει, τους στόχους, την κουλτούρα κλπ., είναι τα βιντεοπαιχνίδια που δημιουργείτε προσαρμοσμένα στην εκάστοτε ανάγκη μιας επιχείρησης;

Ναι το να κατανοείς τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα κάθε οργανισμού είναι πολύ σημαντικό και για αυτό το λόγο η Pegneon έχει επιτυχία. Ως επαγγελματίας με χρόνια εμπειρίας στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού κατανοώ και επικροτώ τη διαφορετικότητα του κάθε πελάτη μας. Το one size fits all δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα ως προς τους όλους, διότι κάθε πελάτης θέλει να αφηγηθεί μέσα από τα παιχνίδια μας τη δική τους ιστορία με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. 

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

Η ομάδα μας αποτελείται από 5 μέλη. 

Έχετε σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό. Τι σας οδήγησε στην απόφαση να γυρίσετε στην Ελλάδα και να ξεκινήσετε την Pegneon;

Από που να ξεκινήσω.. οι λόγοι ήταν πολλοί αλλά ίσως αυτός με μεγαλύτερη βαρύτητα ήταν προσωπικός. Επαγγελματικά ένιωθα ότι μπορώ να κάνω περισσότερα. Το ότι η κρίση είχε ήδη ξεκινήσει δεν αποτέλεσε εμπόδιο και δεν με αποθάρρυνε μιας και έχω μάθει από το περιβάλλον μου ότι στα δύσκολα δημιουργείς ευκαιρίες που σε εποχές ευημερίας μπορεί και να προσπερνούσες για να μην χάσεις την βολή σου.

pegneon_m2.jpg?mtime=20180124141651#asset:75271

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Οι δυσκολίες ήταν πολλές πριν ακόμα καν φτιάξω το προϊόν. Μεγάλη πρόκληση ήταν να βρω συνεργάτες που θα πίστευαν στην ιδέα, στη συνέχεια να ανακάμψουμε από τεχνικά λάθη που κόστισαν μήνες δουλειάς λόγω απειρίας, καθώς και να τεθούνε οι σωστές διαδικασίες εσωτερικά ώστε να γίνουμε αποτελεσματικοί. Τέλος η μεγαλύτερη πρόκληση όλων ήταν η καθυστέρηση στην διαφήμιση της ιδέας, κερδίζοντας πολύτιμό χρόνο στην παρουσίασή της στους πελάτες και στην επεξήγηση του τι είναι το serious gaming. 

Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την εταιρία σας;

Στο ελεύθερο μου χρόνο ο οποίος πλέον είναι πολύ λίγος τρέχω κυριολεκτικά. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό έτρεξα στον αγώνα Δαφνίου 10χλμ. Μέσω του τρεξίματος συνδυάζω την άθληση με μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλλω σε τάξη τις σκέψεις μου για οποιοδήποτε θέμα με προβληματίζει. Παράλληλα, όντας μαμά πλέον ενός παιδιού διαβάζω βιβλία που θα με κάνουν να είμαι πιο ολοκληρωμένη στον νέο μου ρόλο. 

Τι θέλετε να δείτε η Pegneon να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Σε πέντε χρόνια από σήμερα θα ήθελα η Pegneon να υφίσταται με την υπάρχουσα ομάδα αλλά και φυσικά με νέα μέλη που θα προστεθούν στη συνέχεια λόγω ανάπτυξης, καθώς και το όνομά μας να εξακολουθήσει να είναι συνώνυμο με την σωστή επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και με τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά τη δια βίου μάθηση. Ιδανικά εκτός από το Πακιστάν που έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα συνεργασίας, η εταιρεία μας επιδιώκουμε να επεκταθεί περεταίρω στο εξωτερικό κάνοντας τις υπηρεσίες της Pegneon πολυπολιτισμικές δεδομένου ότι ήδη και στην Ελλάδα οι πολυεθνικές εταιρείες αποτελούνται πλέον από ετερογενείς πολιτισμικά ομάδες.

pegneon_m3.jpg?mtime=20180124141707#asset:75272

Η Pegneon ξεκίνησε με δικούς σας πόρους ή είχατε από αλλού κάποια χρηματοδότηση; 

Ξεκίνησε με ίδιους πόρους και συνεχίζουμε να λειτουργούμε από έσοδα που προκύπτουν από συνεργασίες αλλά είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με επενδυτικούς φορείς. 

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Να βρει συνιδρυτή εξαρχής. Η ζωή ενός ιδρυτή έχει πολλές δυσκολίες που καλύτερα να αντιμετωπίζονται ως ομάδα κατά τη γνώμη μου. Να μην περιμένει την τελειότητα στο προϊόν ή στην υπηρεσία πριν κάνει το πρώτο βήμα προσέγγισης με πιθανούς πελάτες.  Να έχει κάνει διεξοδική έρευνα αγοράς. Να είναι σίγουροι ότι δεν ξεκινούν την επιχείρησή τους επειδή τώρα η επιχειρηματικότητα είναι της μόδας αλλά επειδή πιστεύουν στην ιδέα τους ανεξάρτητα από το εάν είναι εύκολο ή δύσκολο να το επιτύχουν. 

Αν ήσασταν κλεισμένη σε ένα ασανσέρ με έναν επενδυτή και είχατε 60 δευτερόλεπτα στην διάθεσή σας, τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να επενδύσει στην startup σας;

Ότι είμαστε μια αφοσιωμένη δυναμική ομάδα με πρωτοποριακή υπηρεσία για την εκπαίδευση του προσωπικού εταιρειών μέσω διαδραστικών online παιχνιδιών προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ανάγκες των πελατών μας.

Και αν αντίστοιχα είχατε 30 δευτερόλεπτα με έναν πιθανό μεγάλο πελάτη, τι θα λέγατε σε εκείνον;

Ότι από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη ο εκπαιδευόμενος και η εταιρεία  έχουν άμεσο feedback για την επίδοση και την επίτευξη των μαθησιακών στόχων, προσαρμόζοντας έτσι δυναμικά τα επόμενα εκπαιδευτικά τους βήματα. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr