NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Πλήρης οδηγός

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Πλήρης οδηγός

Η Ιρλανδία (Éire) ή αλλιώς Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ώστε να διαχωρίζεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει πρωτεύουσα το Δουβλίνο. Το 1949, η Ιρλανδία κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, αλλά η διάσπαση με τη Βόρεια Ιρλανδία είχε προκύψει αρκετά πιο πριν (η Βόρεια Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1921), λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών. Καίριο αίτημα των Καθολικών εξακολουθεί να είναι η ενοποίηση της Ιρλανδίας, ακόμα και μετά την ανακωχή του 1998. Παρά τα προβλήματα που πέρασε, όμως, η Ιρλανδία θεωρείται από τα ασφαλέστερα κράτη, ενώ σιγά-σιγά ανακάμπτει από την οικονομική κρίση.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Γιατί να σπουδάσω στην Ιρλανδία;

Πρώτα από όλα παρέχει πολύ υψηλό επίπεδο σπουδώνμε πέντε Πανεπιστημιακά ιδρύματα να βρίσκονται υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη (το Trinity College Dublin κατατάσσεται στην 88η θέση του QS)Τα δίδακτρα είναι σχετικά προσιτά (κατά μέσο όρο 5000€-8400€ για τις ανθρωπιστικές σπουδές), με πολλές υποτροφίες να συμβάλλουν στην κάλυψή τους και με ιδιαίτερη πρόνοια για τα άτομα ειδικών ικανοτήτων. Για τους καλλιτεχνικά ευαίσθητους, η Ιρλανδία παρέχει πολλές δυνατότητες για επαφή με τη μουσική και τη λογοτεχνία. Δεν είναι τυχαίο ότι λογοτέχνες σαν τον Oscar Wilde και τον James Joyce γεννήθηκαν εκεί και ότι η άρπα αποτελεί εθνικό σύμβολο, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στα νομίσματα. Εκτός από τα Αγγλικά, που είναι η βασική γλώσσα, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε και Γαελικά (ιρλ.Gaelige), την τοπική γλώσσα της Ιρλανδίας, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην καθημερινή ομιλία των ντόπιων παρά τον παραγκωνισμό της από τους Άγγλους και την επαναφορά της στην εκπαίδευση μόλις τη δεκαετία του ’70.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να σπουδάσω στην Ιρλανδία;

Το βασικότερο είναι να έχετε ποσοστό 6.5 στο IELTS, με όλες τις ενότητες να είναι οπωσδήποτε πάνω από 6.0 ή να έχετε τουλάχιστον C στο Cambridge Proficiency. Αν και δεν αναφέρεται σαφώς ο περιορισμός ότι πρέπει να έχετε την πιστοποίηση το νωρίτερο 2 χρόνια πριν το ξεκίνημα των σπουδών σας, καλό είναι να έχετε δώσει πρόσφατα το IELTS, TOEFL ή Proficiency.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Χρειάζεται να βγάλω visa;

Αν είστε υπήκοος κράτους της ΕΕ, δεν είναι απαραίτητη η έκδοση visa, αλλά διασφαλίζεστε άνετα για όλη τη διάρκεια των σπουδών σας και έχετε τη δυνατότητα για ελεύθερη μετακίνηση και εργασία. Καλό είναι να έχετε και τα απαραίτητα στοιχεία (ταυτότητα ή/και διαβατήριο) που να αποδεικνύουν τη διαμονή σας στην ΕΕ τουλάχιστον τα τελευταία 3-5 χρόνια πριν το ξεκίνημα των σπουδών σαςΑν δεν είστε υπήκοος κράτους ΕΕ, πρέπει να απευθυνθείτε στην Πρεσβεία και να αποδείξετε ότι ήρθατε για σπουδές και ότι έχετε τουλάχιστον 7000€ για να περάσετε το πρώτο στάδιο των σπουδών σας. Μετά την έκδοση της visa, πρέπει να την ανανεώνετε τακτικά. Αν είστε υπήκοος μίας από αυτές τις χώρες (αναφέρονται και οι χώρες της ΕΕ:http://www.inis.gov.ie/en/INIS/(List%20of%20Countries)%20S.I.%20417%20of%202012%20Schedule%201.pdf/Files/(List%20of%20Countries)%20S.I.%20417%20of%202012%20Schedule%201.pdf), τότε δε χρειάζεται να βγάλετε visa.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Σχολείο-Προπτυχιακά

Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ιρλανδία καλύπτει τις ηλικίες 6-16 χρονών, αλλά στην πραγματικότητα τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν τη σχολική τους πορεία το Σεπτέμβριο που ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας τους. Τα σχολεία, κυρίως τα καθολικά, χρηματοδοτούνται από το κράτος ή και από την τοπική κοινότητα. Από 4 εώς 12 ετών τα παιδιά φοιτούν σε primary schools, ενώ από τα 12 και μέχρι τα 18 μπαίνουν στο στάδιο της post-primary education, η οποία χωρίζεται σε δύο κύκλους: Junior Cycle (ηλικίες 12-15) και Senior Cycle (ηλικίες 15-18). Μεταξύ των δύο αυτών κύκλων, υπάρχει και μία προαιρετική Transitional Year, όπου οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν τους τομείς που τους ενδιαφέρουν και να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία. Σε αυτό δεν γίνονται οι καθιερωμένες ετήσιες προαγωγικές εξετάσεις.

Στα δύο τελευταία χρόνια του Senior Cycle οι μαθητές μπαίνουν σε προγράμματα που οδηγούν σε απολυτήριες εξετάσεις: Leaving Certificate (εξετάσεις σε ευρύτητα μαθημάτων, από τα οποία ο μαθητής πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον πέντε και τα Ιρλανδικά είναι υποχρεωτικά), Leaving Certificate Vocational Program(παρόμοιο με το Leaving Certificate,αλλά με εστίαση σε τεχνολογικά μαθήματα και μαθήματα του επαγγελματικού κλάδου για τον οποίο ενδιαφέρεται ο μαθητής), και Leaving Certificate Applied Program, το οποίο καλύπτει τις ατομικές ανάγκες μαθητών που δεν καλύπτονται από τα άλλα προγράμματα και παρέχει ποικίλα μαθήματα.

Μετά το σχολείο, πολλοί μαθητές επιλέγουν το δρόμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι προπτυχιακοί φοιτητές λέγονται undergraduates και το πτυχίο λέγεται Bachelor’s Degree, το οποίο αποκτάται μετά από τρία χρόνια σπουδών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: education.ie

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά

Καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιρλανδία ακολουθεί κατά βάση το βρετανικό σύστημα, έχετε υπ’ όψιν ότι όσον αφορά τα μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία γίνεται διάκριση μεταξύ των taught degrees και των research degrees. Tα taught degrees (π.χ. MA, MSc) προκύπτουν από μεταπτυχιακά προγράμματα διάρκειας 2-4 εξαμήνων (πλήρους φοίτησης) όπου γίνεται παρακολούθηση σεμιναρίων και εκπόνηση εργασιώνΤα research degrees (π.χ. MRes,MPhil) διαρκούν περίπου 4-6 εξάμηνα και δεν περιλαμβάνουν σεμινάρια, αλλά ερευνητικές εργασίες.

Το επόμενο στάδιο είναι το διδακτορικό (PhD doctorate), όπου υπάρχουν πολλά studentships από τα οποία μπορείτε να αποκομίσετε χρήματα αν ακολουθήσετε κάποιες θεματικές, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο της επιλογής σας, ενώ προκηρύσσονται θέσεις με πλήρη υποτροφία. Επειδή, όμως, αυτές οι θέσεις είναι λίγες και ανταγωνιστικές, καλό είναι να ενημερώνεστε τακτικά από το Πανεπιστήμιο όπου σκοπεύετε να πάτε, και φυσικά σας ευχόμαστε καλή τύχη!

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Διαδικασία αίτησης εγγραφής στα Ιρλανδικά Πανεπιστήμια

Ενώ η διαδικασία αίτησης για τα Πανεπιστήμια της Ιρλανδίας είναι πιο απλή από αυτήν που αφορά τα αγγλικά Πανεπιστήμια, εν τούτοις είναι καλό να απευθυνθείτε στη σελίδα του Πανεπιστημίου της επιλογής σας, καθώς κάποια από αυτά απαιτούν να γίνει η αίτηση εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου, ενώ σε άλλα κρίνεται απαραίτητο να σταλούν τα δικαιολογητικά μέσω ταχυδρομείου. Για να γίνει η εξέταση της αίτησής σας πρέπει να πληρώσετε ένα application fee, που κυμαίνεται γύρω στα 30€-55€.

Πρώτα από όλα είναι καλό να έχετε βεβαιωθεί για την εθνικότητά σας ως υπήκοος κράτους εντός ή εκτός ΕΕ και να δημιουργήσετε ηλεκτρονικό λογαριασμό στο σύστημα αιτήσεων του Πανεπιστημίου επιλογής σας. Κατ’ εξαίρεση, αν σκοπεύετε να πάρετε μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση ή τη νοσηλευτική και τη μαιευτική, καλύτερα να κάνετε τη διαδικασία μέσα από το Postgraduate Application Centre, το οποίο θα σας φέρει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο.

Τα πιο βασικά έγγραφα που πρέπει να έχετε είναι το αντίγραφο του πτυχίου, η αναλυτική βαθμολογία (όπου πρέπει να φαίνεται ο βαθμός του πτυχίου και να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς») και το πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας. Γενικά υπάρχει ευελιξία ως προς τις προθεσμίες, αλλά είναι καλό να κάνετε την αίτησή σας το νωρίτερο δυνατό επειδή η επεξεργασία της παίρνει αρκετές εβδομάδες. Το σύστημα μέσα από το οποίο κάνετε την αίτηση σας παρέχει τη δυνατότητα να δείτε αν έφτασαν τα δικαιολογητικά σας και την κατάσταση της αίτησής σας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:tcd.ie.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Φοιτητική στέγαση

Τα Πανεπιστήμια περιλαμβάνουν φοιτητικές εστίες. Αν δεν προλάβετε να εξασφαλίσετε δωμάτιο, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ίδιο το Πανεπιστήμιο ώστε να σας βοηθήσει με την αναζήτηση στέγασης. Το κόστος του ενοικίου στις εστίες κυμαίνεται γύρω στα 1000€-5000€/έτος (εξαρτάται από τη διάρκεια της ενοικίασης, η οποία κυμαίνεται από 37-51 εβδομάδες, ενώ το κόστος χαμηλώνει αν είναι πολλά τα υπνοδωμάτια). Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσετε και ένα διόλου ευκαταφρόνητο application fee (μπορεί να ανέρχεται και γύρω στα 250€!). Όσον αφορά τη στέγαση εκτός εστιών, το κόστος του ενοικίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η απόσταση από το κέντρο της πόλης ή η ύπαρξη πολλών υπνοδωματίων.

Περισσότερες ενδεικτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

tcd.ie

studentliving.ul.ie.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Δίδακτρα και χρηματοδότηση

Όπως γίνεται φανερό από όσα προαναφέρθηκαν, η ζωή στην Ιρλανδία δεν είναι και ιδιαίτερα φτηνή, κυρίως λόγω των διδάκτρων. Για άλλη μια φορά αποφάσισα να πειραματιστώ, συγκρίνοντας το κόστος ζωής σε δύο πρωτεύουσες: Δουβλίνο vs Αθήνα. Τα συμπεράσματα δικά σας: numbeo.com. Η πιο ακριβή πόλη στην Ιρλανδία φέρεται να είναι το Limerick.

Αν συμμετέχετε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους μπορείτε να ζητήσετε οικονομική βοήθεια από προγράμματα συμβεβλημένα με το Πανεπιστήμιο της επιλογής σας (περισσότερες πληροφορίες εδώ:studentfinance.ie). Επίσης υπάρχουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες για φοιτητές από χώρες της ΕΕ εδώ:research.ie. Εν τούτοις, οι περισσότερες υποτροφίες παρέχονται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, οπότε είναι καλό να έχετε εναλλακτικές όχι μόνο ως προς τις υποτροφίες, αλλά και τα Πανεπιστήμια καθαυτά.

Εδώ θα βρείτε αναλυτική παρουσίαση των διαθέσιμων υποτροφιών:

educationinireland.com.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Κορυφαία Ιρλανδικά Πανεπιστήμια

Trinity College Dublin

Ένα από τα αρχαιότερα κολλέγια του αγγλόφωνου κόσμου και το αρχαιότερο της Ιρλανδίας(ιδρύθηκε το 1592) μπήκε 88ο στην παγκόσμια κατάταξη. Ιδρύθηκε με τα πρότυπα της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Περιλαμβάνει τρεις τομείς: Arts, Humanities & Social Sciences, Engineering, Mathematics & Sciences, και Health Sciences. Η φοιτητική ζωή είναι ιδιαίτερα έντονη, με πολλούς φοιτητικούς συλλόγους και αθλητικές ομάδες, ενώ η βιβλιοθήκη περιέχει σπάνια αντίτυπα παλιών κειμένων σημαντικών για τον ιρλανδικό πολιτισμό.

https://www.tcd.ie/

University College Dublin

Το κολλέγιο από το οποίο προέκυψαν σημαντικές φυσιογνωμίες, όπως ο James Joyce, βρίσκεται στην 168η θέση παγκοσμίως. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ιρλανδία, ιδρυθέν μόλις το 1854, και ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία της, καθώς πολλοί καθηγητές και φοιτητές συνέβαλαν στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ πολλοί πολιτικοί είναι απόφοιτοι του ίδιου Πανεπιστημίου. Περιλαμβάνει 5 κολλέγια, 34 σχολές ενώ συμβάλλει και στην έρευνα με 18 ερευνητικά κέντρα!

http://www.ucd.ie/

University College Cork

Άλλο ένα Ιρλανδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα μπήκε στην παγκόσμια κατάταξη, και μάλιστα στη 283η θέση. Αν και ιδρύθηκε το 1854 ως National University of Ireland, Cork, μόλις το 1998 πήρε το όνομα που έχει έως σήμερα. Έχει κριθεί με 5 αστέρια για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, ενώ έχει διεθνείς φοιτητές που απαρτίζονται από τουλάχιστον 100 εθνικότητες. Ανήκει στο κορυφαίο 3% σε ποιότητα έρευνας.

http://www.ucc.ie/en/

National University of Ireland, Galway

Καλά καταλάβατε, έχουμε και τέταρτο Ιρλανδικό Πανεπιστήμιο στην παγκόσμια κατάταξη (για την ακρίβεια στη 244η θέση)! Και μάλιστα, έχει και αυτό 5 αστέρια! Ιδρύθηκε το 1845 και παρέχει ακόμα και μεταπτυχιακά προγράμματα που δεν συνηθίζονται σε άλλα Πανεπιστήμια, οπότε αν αναζητείτε κάτι ιδιαίτερο μπορείτε να βρείτε εδώ αυτό που σας ταιριάζει. Αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο περνάει διαδικασία αναμόρφωσης, ώστε να γίνει πιο μοντέρνο.

http://www.nuigalway.ie/

Dublin City University

Άλλο ένα δείγμα της … «ιρλανδικής εισβολής» στο QS, καθώς βρίσκεται στην 391η θέση, παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε μόλις το 1975 και αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστήμιο μόλις το 1989!Περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό χώρο ονόματι Helix, όπου γίνονται πολλές συναυλίες, ενώ υπάρχει μεγάλη συλλογή έργων φιλοτεχνημένων από σπουδαίους ζωγράφους. Αν θέλετε να μάθετε για την Ιρλανδική ιστορία και γλώσσα, υπάρχει φοιτητικός σύλλογος στο Πανεπιστήμιο αυτό για να σας βοηθήσει.

https://www.dcu.ie/

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Φοιτητικές πόλεις

Δουβλίνο

Δεν είναι απλά η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, αλλά και η 15η καλύτερη φοιτητούπολη στον κόσμο για το 2013. Η πόλη αυτή είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της, την μπύραGuinness και τους λογοτέχνες της. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα Πανεπιστήμια, και γενικά η πολιτιστική ζωή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Γκάλγουεϊ

Στην αντίθετη πλευρά από το Δουβλίνο βρίσκεται το Γκάλγουεϊ. Είναι κέντρο για πολλά φεστιβάλ, pubs και καλλιτεχνικά δρώμενα. Χαρακτηριστικό της είναι ότι τα σπίτια είναι βαμμένα σε έντονα χρώματα. Παρά το σχετικά ήπιο κλίμα, η περιοχή αυτή ταράζεται απόανεμοθύελλες, ενώ παρατηρούνται ακρότητες ως προς τη διάρκεια της μέρας: τουλάχιστον 19 ώρες το καλοκαίρι και λιγότερο από 8 ώρες το χειμώνα!

Κορκ

Είναι παραποτάμια περιοχή με πλούσια πολιτιστική ζωή, δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες. Έχει έντονες πολιτιστικές επιρροές από λαούς που μετανάστευσαν εκεί μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η προφορά της Αγγλικής και της Ιρλανδικής γλώσσας διαφέρει από το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Ιρλανδίας, με έντονο το φαινόμενο του ρωτακισμού.

Λίμερικ

Πρόκειται για παραποτάμια περιοχή (βρίσκεται κοντά στον πόταμο Shannon), όπου εδρεύει το University of Limerick. Από εκεί προέκυψαν τα χιουμοριστικά πεντάστιχα ποιήματα, τα λεγόμενα limericks, στα οποία ο 1ος στίχος ομοιοκαταληκτεί με τον 2ο και τον 5ο και ο 3ος με τον 4ο (οι δύο αυτοί στίχοι είναι πιο σύντομοι μετρικά από τους υπόλοιπους). Αυτά τα ποιήματα απαγγέλλονται συχνά την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, προστάτη αγίου της Ιρλανδίας (17 Μαρτίου) και είναι χαρακτηριστικά του ιρλανδικού πνεύματος.

Δείτε τον πλήρη οδηγό των αναγνωρισμένων ιρλανδικών πανεπιστημίων: Πανεπιστήμια της Ιρλανδίας που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ

Να σας μάθω μερικά Γαελικά;

Τα Γαελικά (ιρλ. Gaeilge) είναι η Ιρλανδική γλώσσα, επίσημη γλώσσα μαζί με την Αγγλική. Οι Ιρλανδοί συνήθως χρησιμοποιούν Αγγλικά για να έρχονται σε επαφή με τους ξένους, αλλά έστω ένας χαιρετισμός στα Γαελικά μπορεί να κάνει κάθε Ιρλανδό να φουσκώσει από εθνική υπερηφάνεια. Προσοχή: η προφορά είναι αρκετά δύσκολη!

  • Dia dhuit (ντίε γκουίτ) = Γεια σου! (κυριολεκτικά: ο Χριστός και η Παναγία μαζί σου)
  • Dia is muire dhuit (ντίε ες μωρ γκούιτ) = Γεια και σε σένα!
  • Dia daoibh (ντιε γκουίβ) = Γεια σας! (σε επίσημο ύφος ή όταν χαιρετάτε παραπάνω από ένα άτομα)
  • Maidin mhaith (μάτζεν μουά) = Καλημέρα
  • Oíche mhaith (ίε ουά) = Καληνύχτα
  • Slàn (σλαν) = Αντίο
  • Cén t-ainm atá ort? (κεν ταίνιμ ε τορτ) = Πώς σε λένε;
  • Cén t-ainm atá oraibh? (κεν ταίνιμ α τορβ) = Πώς σας λένε;
  • Is mise… (ίς μίσε…) = Με λένε…
  • Cá as duit? (κα ας τουτ) = Από πού είσαι;
  • Is as… dom (ις ας … ντομ) = Είμαι από…
  • Go raibh maith agat (γκο ρεβ μάχγκουτ) = Ευχαριστώ
  • Tá fáilte romhat (τα φόλτε ρόε) = Παρακαλώ (ως απάντηση στο ευχαριστώ)
  • Fáilte (φόλτε) = Καλώς ήρθατε!
  • Conas átá tú? (κόνας ατά του;) = Πώς είσαι;
  • Táim go maith, go raibh maith agat, agus tú fein? (ταμ γκο μα, γκο ρεβ μάχαγκουτ, άγκους του φέι;) = Είμαι καλά, ευχαριστώ. Εσύ πώς είσαι;
  • Tá mé go maith, go raibh maith agaibh, agus sibh fein? (ταμε γκο μα, γκο ρεβ μάγκουιτ, άγκους σι φέιν;) = Είμαι καλά, ευχαριστώ. Εσείς πώς είστε;
  • Le do thoil (λε ντο χολ) = παρακαλώ (π.χ. μία μπύρα παρακαλώ).
  • Tá brón orm (τα μπρον ορμ) = συγγνώμη.
  • Ollscoil (όλσκολ) = Πανεπιστήμιο.
  • An Ghréig (αν Γκρέιγκ) = Ελλάδα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://www.greekirishsociety.gr/

http://www.topuniversities.com/where-to-study/europe/ireland/guide#tab=1

http://postgradireland.com/advice-and-funding/funding/funding-postgraduate-study-ireland

Σας ευχόμαστε να πετύχετε στο Πανεπιστήμιο που θέλετε. Comhghairdeas (Συγχαρητήρια) αν τα καταφέρετε και ετοιμαστείτε να ντυθείτε στα πράσινα!

Πηγή: citycampus.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr