NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Γνωρίστε την 16χρονη Ελληνίδα που βοηθάει τα παιδιά των προσφύγων

Γνωρίστε την 16χρονη Ελληνίδα που βοηθάει τα παιδιά των προσφύγων

Η Μαρία Αγγέλικα-Νικήτα είναι μόλις 16 χρονών, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να προσπαθεί με τον τρόπο της να συνεισφέρει τα μέγιστα στον κοινωνικό περίγυρο. Πώς το κάνει αυτό; Η απάντηση είναι μέσω της πλατφόρμας XENIUSnet, η οποία έχει στόχο να υποστηρίξει τους νέους πρόσφυγες μέσω της ομαλής τους ένταξης στην παιδεία και την κοινωνία. Η Μαρία μίλησε στο epixeiro.gr για το πρότζεκτ της και μας διηγείται την ιστορία της και τους στόχους της.

Πώς εμπνεύστηκες την ιδέα σου;

Ως μέλος του ομίλου UNESCO του σχολείου μου, είχα την ευκαιρία, πριν ενάμιση χρόνο, να συμμετάσχω σε ένα μαθητικό συνέδριο του δικτύου σχολείων ASP-net της UNESCO, με θέμα το ταξίδι της προσφυγικής οικογένειας στη Μεσόγειο. Η προετοιμασία μου για το συνέδριο και το ίδιο το συνέδριο με έφερε αντιμέτωπη με πληροφορία που με συγκλόνισε και με ευαισθητοποίησε: O παγκόσμιος πληθυσμός προσφύγων σχολικής ηλικίας αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 600.000 παιδιά και εφήβους ετησίως από το 2011, ενώ μόνο το 2014, ο πληθυσμός αυτός αυξήθηκε κατά 30%. Με αυτόν τον ρυθμό, κάθε χρόνο χρειάζονται τουλάχιστον 12.000 επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας και 20.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί. Στη χώρα μας, έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, περίπου 62.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από τους μισούς είναι κάτω των 18 ετών. Παρακολουθώντας με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της τύχης των παιδιών της ηλικίας μου, που έφτασαν στην Ελλάδα μετά από ένα οδυνηρό και γεμάτο κινδύνους ταξίδι, συνειδητοποίησα ότι τα παιδιά αυτά έχουν μείνει εκτός σχολείου για περισότερα από 2-3 χρόνια. Επιπλέον, μη γνωρίζοντας την ελληνικη γλώσσα, ακόμη και αν αρχίσουν να φοιτούν στο σχολείο, χρειάζονται αυξημένη υποστήριξη για να τα καταφέρουν. Παράλληλα, γνωρίζω ότι πολλοί συμμαθητές μου έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν τους συνομηλίκους μας, των οποίων η μετάβαση στην ενηλικίωση διαταράχθηκε από την αστάθεια και τη βία, να μάθουν ελληνικά ή να κερδίσουν το χαμένο χρόνο στην εκπαίδευσή τους σε μαθήματα όπως οι φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά. Ο χρόνος, όμως, όλων των μαθητών είναι περιορισμένος. Ο στόχος μου είναι η πλατφόρμα XENIUSnet να αποτελέσει ένα μέσο που θα υποστηρίξει την πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους, μέσω της διαδικτυακής συνεργασίας με συνομηλίκους τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, πιστεύω ότι η πλατφόρμα μπορεί να κινητοποιήσει και να προσφέρει τη δυνατότητα σε Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συνεισφέρουν εθελοντικά, αλλά δεν μπορούν να πάνε φυσικά και να εργαστούν με πρόσφυγες.

Maria-1600x900_v2.jpg?mtime=20180215164755#asset:77874

Δώσε μας μια περιγραφή της XENIUSnet. Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης XENIUSnet επιχειρεί τη δημιουργία μιας κοινότητας μαθητών για την υποστήριξη της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης νεο-εισερχόμενων προσφύγων στην Ελλάδα και την επιτάχυνση και βελτίωση της διαδικασίας ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία. Η πλατφόρμα παρέχει ένα συνεργατικό περιβάλλον, όπου νεαροί πρόσφυγες ή μετανάστες μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις/απορίες σε αντικείμενα της εκπαίδευσής τους. Εθελοντές Έλληνες μαθητές απαντούν ή / και προτείνουν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Εθελοντές εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να συμμετέχουν παρέχοντας ακαδημαϊκή καθοδήγηση, όταν χρειάζεται. Η πλατφόρμα φιλοδοξεί να προσφέρει εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη σε νεαρούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Παρότι η ιδέα ξεκίνησε από την Ελλάδα, η πλατφόρμα XENIUSnet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τη δημιουργία αντίστοιχων κοινοτήτων συνεργαζόμενων μαθητών σε όλο των κόσμο και να βοηθήσει τη διαδικασία ένταξης νεο-εισερχόμενων προσφύγων σε οποιαδήποτε χώρα.

Η πλατφόρμα Xeniusnet προβλέπει τρεις κύριους ρόλους χρηστών: Του εκπαιδευόμενου (mentee), του συμβούλου (mentor) και του συντονιστή (moderator). Νεαροί πρόσφυγες μπορούν να εγγραφούν ως εκπαιδευόμενοι και στη συνέχεια να υποβάλλουν ερωτήματα, επιλέγοντας ένα από τα θεματικά πεδία στα οποία παρέχεται βοήθεια: Γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, ιστορία/ελληνικός πολιτισμός. Έλληνες μαθητές μπορούν να εγγραφούν στο Xeniusnet ως σύμβουλοι, ορίζοντας ένα ή περισσότερα θεματικά πεδία στα οποία αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να προσφέρουν βοήθεια στους συνομηλίκους τους. Εθελοντές εκπαιδευτικοί εγγράφονται κατόπιν πρόσκλησης στο σύστημα και αναλαμβάνουν το ρόλο του συντονιστή, παρέχοντας ακαδημαϊκή καθοδήγηση και ελέγχοντας την επικοινωνία μεταξύ συμβούλων και εκπαιδευόμενων, όσον αφορά την ακρίβεια και την ορθότητα.

Η κινητήρια δύναμη όλων των λειτουργιών του Xeniusnet είναι τα ερωτήματα που υποβάλλονται από τους εκπαιδευόμενους (πρόσφυγες). Τα ερωτήματα δρομολογούνται από το σύστημα στους καταλληλότερους συμβούλους, σύμφωνα με κριτήρια όπως δεξιότητες, διαθεσιμότητα, ποιότητα προηγούμενων απαντήσεων κ.λπ.. Ο φόρτος των ερωτημάτων που προωθούνται σε κάθε σύμβουλο ρυθμίζεται αυτόματα από την πλατφορμα Xeniusnet, ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπημένη κατανομή του φόρτου μεταξύ των ενεργών συμβούλων. Αν κάποιο ερώτημα αποδειχτεί δύσκολο στην απάντησή του, ο σύμβουλος μπορεί να ζητήσει βοήθεια ή επικύρωση της απάντησης που έχει συντάξει από τον υπεύθυνο συντονιστή (εκπαιδευτικό). Σε όλα τα στάδια της αλληλεπίδρασης, οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιούν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για να ενισχύουν τις απαντήσεις τους. Η πλατφόρμα παρέχει ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου με τη μορφή γενικής βιβλιοθήκης διαθέσιμης σε όλους τους χρηστες και προσωπικής βιβλιοθήκης που δημιουργείται από κάθε χρήστη στον προσωπικό του ψηφιακό χώρο εργασίας.

Οι απαντήσεις των συμβούλων (Ελλήνων μαθητών) αξιολογούνται από τους εκπαιδευόμενους ως προς τη χρησιμότητα και το χρόνο απόκρισης. Οι σύμβουλοι με τις υψηλότερες βαθμολογίες, το μικρότερο χρόνο απόκρισης και το μεγαλύτερο πλήθος απαντήσεων αναγνωρίζονται.

Η πλατφόρμα παρέχει διάφορα εργαλεία για την επιτάχυνση της επεξεργασίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών, όπως βιβλιοθήκες αρχείων / διευθύνσεων URL με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, δυνατότητα παρουσίασης προηγούμενων μηνυμάτων με βάση διάφορα κριτήρια, δυνατότητα επέκτασης / επεξεργασίας του αρχικού ερωτήματος, δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του περιεχομένου που εχει σταλεί ως απάντηση σε προηγούμενο παρόμοιο ερώτημα.

Τι έχει πετύχει το XENIUSnet ως τώρα;

Μετά από σειρά παρουσιάσεων σε σχολεία και μη-κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, το XENIUSnet έχει χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή εκατοντάδων μηνυμάτων στο πλαίσιο συνεργασιών μεταξύ μαθητών σε θέματα γλώσσας, μαθηματικών, ιστορίας και φυσικών επιστημών. Κύριο μέλημά μας είναι να δημιουργηθεί ένα σταθερό υπόβαθρο συνεργασίας, να οικοδομηθούν και να διατηρηθούν δεσμοί και να καλλιεργηθεί μια αίσθηση κοινότητας μεταξύ των χρηστών.

Πρόσφατα, το XENIUSnet επελέγη μεταξύ των 22 φιναλίστ από περισσότερες απο 500 προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό World Summit Award Youth 2017. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που απευθύνεται σε νέους προγραμματιστές και επιχειρηματίες του διαδικτύου - κάτω των 30 ετών- οι οποίοι χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να συνεισφέρουν σε σημαντικούς στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ, όπως η καταπολέμηση της πείνας, η εκπαίδευση για όλους, η προστασία του περιβάλλοντος, κ.λπ.. Αυτή η επιτυχία σε έναν διεθνή διαγωνισμό μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία και μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά την προσπάθεια.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την σύνεντευξή της Μαρίας και στην Ιωάννα Φωτοπούλου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr