NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Σακουλίτσα θα πάρετε;

Σακουλίτσα θα πάρετε;

Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2018 μπήκε στη ζωή μας το νέο περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες, μετά την υπερψήφιση της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά της πλαστικής σακούλας. Έκτοτε λοιπόν γίνεται της «σακούλας το κάγκελο»!

Έντρομοι οι Έλληνες καταναλωτές τσακώνονται με τους ταμίες και τους καταστηματάρχες γιατί πρέπει να πληρώσουν 0,04 ευρώ για τη μέχρι πρότινος δωρεάν πλαστική σακουλίτσα τους! Εκτός από τους καταναλωτές και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες μικρών κυρίως επιχειρήσεων της γειτονιάς, βρίσκονται επίσης σε πανικό, γιατί δεν ξέρουν τι πρέπει να χρεώσουν, πόσο θα πληρώσουν και δεν καταλαβαίνουν και το λόγο αυτού του τέλους. Να πούμε εδώ ότι το τέλος αποδίδεται από τους εμπόρους στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), μέσω του μηχανισμού είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αγαπητοί όλοι, ψαχτείτε λίγο, διαβάστε! Δεν είναι ένα ακόμα άχρηστο και επιβαρυντικό τέλος, ο λόγος που καλούμαστε να το πληρώνουμε είναι απλά για να προστατευτεί  το πολύπαθο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη και ανεγκέφαλη δράση μας!

Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το 2010 στην ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιήθηκαν περίπου κατά άτομο 200 πλαστικές σακούλες, εκ των οποίων 8 δισεκατομμύρια κατέληξαν στα σκουπίδια. Πάνω από το 30% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα είναι πλαστικές σακούλες, θέτοντας σε κίνδυνο το θαλάσσιο οικοσύστημα και όχι μόνο.

Άραγε καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό ή να εξακολουθήσουμε να γκρινιάζουμε για τα 4 λεπτά; Δεν γνωρίζω αν είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα να ακούει τα μισά από αυτά που του λένε, αλλά το περιβάλλον δεν είναι κάτι ξένο είναι δικό μας και για να εξακολουθήσουμε να ζούμε σε αυτό εμείς και οι απόγονοί μας πρέπει να το προσέχουμε.

Ανακύκλωση λοιπόν! Στον μπλε κάδο κάτω από το σπίτι μας μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μας, τα μπουκάλια μας και ό,τι άλλο ανακυκλώσιμο έχουμε. Επίσης στο super market ή όπου αλλού θέλουμε, μπορούμε να πηγαίνουμε με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, όπου χωράνε όλα αυτά που χρειαζόμαστε χωρίς να πρέπει κάθε φορά να παίρνουμε (αγοράζουμε) τουλάχιστον δέκα σακούλες.

Στη λαϊκή και στα περίπτερα μπορούμε ακόμα να χαιρόμαστε τις αγαπημένες μας σακουλίτσες, μιας και εξαιρούνται από τη νομοθεσία.

Στόχος είναι η μέση ετήσια κατανάλωση ανά πολίτη να μην υπερβαίνει τις 90 σακούλες μέχρι το τέλος του 2019 και τις 40 μέχρι το 2025. Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και σύνεση είναι το μυστικό. Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr