NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Πέτρος Κόνσουλας: Η Ψυχή της Κρήτης που πέτυχε στην Ιρλανδία!

Πέτρος Κόνσουλας: Η Ψυχή της Κρήτης που πέτυχε στην Ιρλανδία!

Ο Πέτρος Κόνσουλας είναι "ερωτικός μετανάστης" στην Ιρλανδία. Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, μεγαλωμένος στην Δράμα, άρχισε να δουλεύει στην Μύκονο σαν σερβιτόρος και μετά βρέθηκε στην Κρήτη όπου ερωτεύτηκε τρελά το νησί και γνώρισε την Ιρλανδέζα σύζυγο του Catherine. Το 2005 για χάρη της γυναίκας του μετακόμισε στην Ιρλανδία στο Carlow, δούλεψε 9 χρόνια σαν fitness instructor και personal trainer, έκανε δυο παιδιά και ένα ηλιόλουστο απόγευμα του 2013 στο Δουβλίνο - κάνοντας μπάρμπεκιου και πίνοντας ρακί με φίλους απο την Κρήτη - σκαρφίστηκε το “The Soul of Crete”.

Ο Πέτρος και οι φίλοι του αναρωτήθηκαν εκείνο το απόγευμα "γιατί δεν υπάρχουν Ελληνικά προϊόντα στην Ιρλανδία και ιδιαίτερα ελαιόλαδο;" Η απάντηση ήταν απλή, “σε οτι αφορά τα Μεσογειακά προϊόντα στην Ιρλανδία οι Ιταλοί μονοπωλούν σχεδόν παντού”. Ας ακούσουμε όμως τον Πέτρο.   

Πως ξεκίνησε η εταιρία “The Soul of Crete”;

Με την μεγάλη βοήθεια της Catherine και με το περιορισμένο κεφάλαιο που διέθετα άρχισα να εισάγω μια παλέτα λάδι και μερικές κούτες με ρίγανη και μείγματα μυρωδικών για ψάρι, αρνί και κοτόπουλο. Αγόρασα μια τέντα και κάθε Σάββατο πρωί άρχισα να πηγαίνω στην λαική αγορά στο Carlow. Επίσης άρχισα να συμμετέχω σε αρκετά food festivals, όπου σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις άλλες εταιρίες και να μεγαλώσεις το πελατολόγιο σου. Κάπως έτσι το όνομα μου άρχισε να γίνεται γνωστό. Επίσης τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία υπάρχει κάτι σαν food revolution, έτσι τώρα πια η υγιεινή διατροφή έχει γίνει απόλυτο must. Εδώ ακριβώς ποντάρω και εγώ: Στην υγιεινή Κρητική (Ελληνική) διατροφή την οποία προσπαθώ να προωθώ με τα προϊόντα μου.

The_Soul_of_Crete_Petros_Konsoulas__Catherine_Konsoulas-4317-2.jpg?mtime=20180228131557#asset:79041

Πως διάλεξες τα προϊόντα σου;

Αφού έψαξα πάρα πολύ για διάφορους παραγωγούς, κατέληξα στα αδέλφια Κυδωνάκη από το Ηράκλειο, για ποιοτικό λάδι με εξαιρετική συσκευασία. Τα αδέρφια Κυδωνάκη έχουν πάρει πάνω από 20 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ αυτών χρυσό βραβείο στο IOOC (International Olive Oil Council) στη Νεα Υόρκη και στο Great Taste στο Λονδίνο. Για την ρίγανη και τα άλλα μείγματα μυρωδικών απευθύνθηκα στην Cretan Life Style, η οποία έχει έδρα στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Για μένα δεν είχε σημασία μόνο η ποιότητα των προϊοντών αλλά και η συσκευασία τους. Και φυσικά έπρεπε να εξετάσω εάν οι παραγωγοί θα είχαν την διάθεση να εξελίξουν τα προϊόντα τους. Στην συνέχεια άρχισα να εισάγω βαλσαμικό ξύδι, πάστα ελιάς, ελιές, θαλασσινό αλάτι και τώρα σχεδιάζω να φέρω μέλι, μπακλαβά και Ελληνικό καφέ. Πριν λίγους μήνες έφερα και κάποια προϊόντα της Simply Greek (προχωρημένες γεύσεις με υλικά από μικρούς βραβευμένους παραγωγούς), όπως τα πατέ Μoussaka in a jar και Spanakopita in a jar. Το κόστος βέβαια για τα μεταφορικά από Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό, οπότε ανεβαίνει αρκετά η τελική τιμή όλων των προϊόντων μας.

Τώρα πια θα βρείτε στο e-shop μας τα περισσότερα προϊόντα μας, με τα μεταφορικά δωρεάν για παραγγελίες άνω των 45 ευρω σε όλο το νησί της Ιρλανδίας. Ενώ προϊόντα όπως λάδι, βαλσαμικό ξύδι και πάστα ελιάς θα διανέμονται πολύ σύντομα σε πολλά μαγαζιά σε ολόκληρο το νησί. Η Catherine ασχολείται κυρίως με τα social media, την προώθηση και την διαφήμιση της εταιρίας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα με το ταχίνι με σοκολάτα;

Μετά την εισαγωγή Ελληνικών προϊόντων αποφάσισα να γίνω και παραγωγός.

Και επειδή οι παιδικές αναμνήσεις δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν γλυκιά γεύση γεννήθηκε το ταχίνι με κακάο, εμπνευσμένο από τα παιδικά μου χρόνια όταν η μητέρα μου άλεθε φουντούκι και το έβαζε στο ταχίνι με κακάο και μέλι. 

Πήγα λοιπόν στο Food Academy, ένα course που οργανώνεται από τον μεγαλύτερο παίχτη λιανικού εμπορίου στην Ιρλανδία (Μushgrave) σε συνεργασία με το τοπικό enterprise office. Εκεί σου δίνουν όλες τις πληροφορίες που θέλεις ώστε το προϊόν σου να πάρει σάρκα και οστά και στο τέλος - αν τους αρέσει το αποτέλεσμα - προωθούν το προϊόν στην μεγαλύτερη τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ (Supervalu).

Κάπως έτσι γεννήθηκε το ταχίνι με φουντούκι και κακάο, το οποίο περιέχει μόνο ένα κουταλάκι καστανής ζάχαρης, και στην συνέχεια μετά από πολλές παρακλήσεις άρχισα να παράγω και απλό ταχίνι. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται πια στο Supervalu, σε πολλά μαγαζιά υγιεινής διατροφής και στο ebay αλλά και στο amazon μέσω της Minoan taste η οποία εδρεύει στην Αγγλία.

File-18-02-2018-22-23-39.jpg?mtime=20180228131442#asset:79040

Συμπεράσματα από αυτήν την περιπέτεια μέχρι τώρα;

Πιστεύω οτι τα Ελληνικά προϊόντα μπορούν να πάρουν την θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά, απλά οι παραγωγοί μας πρέπει να προσέξουν την συσκευασία και την προώθηση. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια άλματα προόδου. Σαν παραγωγός στην Ιρλανδία συνειδητοποίησα οτι πέρα από την οικονομική βοήθεια που μπορεί να σου δώσει ένα κράτος εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η “τεχνική βοήθεια” και η καθοδήγηση, δηλαδή εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαγωνισμοί και η προώθηση προϊόντων. 

Και βέβαια η αλήθεια είναι οτι μέχρι τώρα εκατό φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω και εκατό φορές έγινε κάποιο θαύμα και δεν τα παράτησα!

Η επιτυχία του Πέτρου και της Catherine μας δείχνει τελικά οτι όταν τα Ελληνικά προϊόντα φορέσουν τα “γιορτινά τους ρούχα” κατακτούν καρδιές! Βέβαια χρειάστηκε πρώτα ένας ρομαντικός και γλυκύτατος Έλληνας και μια αποφασιστική Ιρλανδέζα με πανέμορφα μάτια να αγαπηθούν, φέρνοντας έτσι πιο κοντά δυο λαούς με αρκετά διαφορετική νοοτροπία.                 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr