NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

SEW Crete 2018: Η Κρήτη καινοτομεί για 3η συνεχή χρονιά!

SEW Crete 2018: Η Κρήτη καινοτομεί για 3η συνεχή χρονιά!

Το Startup Europe Week Crete 2018 ξεκινάει σήμερα και ο Θάνος Παράσχος μας προετοιμάζει για το Συνέδριο, το οποίο τελειώνει στις 10 Μαρτίου, και μας δίνει την εικόνα για το startup οικοσύστημα της Κρήτης.

Σήμερα λοιπόν Θάνο, Παρασκευή 2 Μαρτίου, ξεκινάει για 3η συνεχή χρονιά το Startup Europe Week Crete 2018. Πες μας δυο λόγια για αυτό, γιατί είναι τόσο ξεχωριστό αυτό το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο;

Είναι το μεγαλύτερο συνέδριο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της Ευρώπης και γίνεται και στην Κρήτη! Ευκαιρία για έμπνευση, κινητοποίηση και ατελείωτο networking.

Φέτος, το συνέδριο έχει την θεματική “Αναπτύσσοντας το επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Κρήτη”. Πες μας δυο λόγια για το startup οικοσύστημα λοιπόν της Κρήτης. Ποια είναι τα δυνατά του σημεία που βοηθούν τις τοπικές startup να αναπτυχθούν και ποιες ελλείψεις χρειάζεται να καλυφθούν;

Έντονο χαρακτηριστικό της κρητικής κουλτούρας αποτελεί η επιμονή και το πάθος, στοιχεία απαραίτητα για το προφίλ ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Η τοπική κοινότητα στηρίζει έντονα τις τοπικές δράσεις και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Δυστυχώς η κοινωνία είναι αρκετά κλειστή, επομένως δεν δέχεται εύκολα αλλαγές και δραστικές καινοτομίες, εκεί προσπαθούμε να βοηθήσουμε εμείς!

Παράθεση - epixeiro.gr

Έντονο χαρακτηριστικό της κρητικής κουλτούρας αποτελεί η επιμονή και το πάθος, στοιχεία απαραίτητα για το προφίλ ενός επιτυχημένου επιχειρηματία -Θάνος Παράσχος-

Πες μας μερικά παραδείγματα πετυχημένων startup που ξεκίνησαν από την Κρήτη.

Είναι πολλά! Κάποια από αυτά ξεκίνησαν στην Κρήτη, με το πιο παλιό και γνωστό startup-spinnoff FORTHNET.. Ενώ, κάποια άλλα είναι από Κρητικούς, όπως το ‘πιο επιτυχημένο ελληνικό startup’ το TaxiBeat (Δρανδάκης). Επιτυχημένα επίσης είναι και τα Workable(Μωραιτάκης), BESTPRICE (Παπαδάκης),  Quizdom (Ξυλούρης), AbZorba (Μοσχούς).

Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί και ο Απόστολος Αποστολάκης (eshop, efood, κτλ.) από τους πιο επιτυχημένους startupper - σήμερα Investor.

Τέλος πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι προσπάθειες: OPENICHNOS, LEARNWORLDS, SlotApp, Butlair.

Τι θα ζήσει το κοινό στο φετινό Συνέδριο;

Θα ξεκινήσουμε με σύντομους χαιρετισμούς από τοπικούς φορείς. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους ομιλητές, το προφίλ των οποίων είναι κυρίως επιτυχημένοι επιχειρηματίες ή άνθρωποι που καινοτόμησαν και έκαναν τη διαφορά.  Έπειτα θα ακολουθήσουν ερωτήσεις στους ομιλητές, από το κοινό, μέσω της πλατφόρμας conferience. Το πάνελ και οι ερωτήσεις προς τους ομιλητές θα συντονίζονται από έναν δημοσιογράφο. Μετά τις ομιλίες θα πραγματοποιηθεί ένα workshop βασισμένο στην τεχνική του design thinking με θεματικό άξονα “Ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Κρήτη”. Τέλος το συνέδριο θα κλείσει με ένα networking party στο οποίο το κοινό και οι ομιλητές θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να δικτυωθούν.

15633352359_c966b75c5f_z.jpg?mtime=20180302104631#asset:79313

Σε ποιους απευθύνεται το Startup Europe Week Crete 2018; Πώς μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει;

Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα, είτε νέοι, είτε καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου. Όσοι έχουν ιδέες που θέλουν να τις αναπτύξουν και θέλουν να εμπνευστούν και να συναντήσουν ανθρώπους με παρόμοιες ανησυχίες. Μπορεί να κλείσει κάποιος τη θέση του εδώ ηλεκτρονικά δωρεάν.

Πιστεύεις ότι το startup οικοσύστημα στην Ελλάδα μπορεί να είναι η απάντηση στο θέμα του Brain Drain των νέων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Προσωπικά πιστεύω η δημιουργία & ανάπτυξη του startup οικοσύστηματος είναι η μόνη ελπίδα για τους Έλληνες. Το brain drain είναι σοβαρή πληγή που έχει αντίκτυπο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Έχοντας και ο ίδιος μεγάλη εμπειρία από τις startup, τι συμβουλές θα έδινες σε νέους επιχειρηματίες; Τι λάθη να αποφύγουν;

Σίγουρα μέσα από τα λάθη μαθαίνεις και μέσα από τις αποτυχίες, έρχονται οι επιτυχίες. Είναι σημαντικό να έχεις ως στόχο, πώς θα υλοποιήσεις την ιδέα σου και να μην παραμένεις απλώς στην ιδέα. Έπειτα, το πιο δύσκολο κομμάτι ίσως είναι, αν δεν λειτουργεί κάτι, να έχεις την δύναμη να το παραδεχθείς και να αλλάξεις πορεία, να προσαρμοστείς.

Πως βλέπεις το startup οικοσύστημα στην Κρήτη;

Τα τελευταία τρία χρόνια, ως Youth Entrepreneurship Club, δουλεύουμε μεθοδικά με σκοπό να δημιουργήσουμε τις ‘βάσεις’, για την ανάπτυξη του startup οικοσυστήματος σε κάθε πόλη της Κρήτης. Τρέχουμε, μια σειρά από δράσεις για την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την υποστήριξη-ανάπτυξη των τοπικών startups. Αποτελώντας, το μόνο φορέα που πραγματοποιεί δράσεις συστηματικά με σημαντικό αντίκτυπο και με συγκεκριμένο πλάνο, συνεργαζόμενοι τόσο με τοπικούς όσο και διεθνής οργανισμούς φορείς. Προσπαθούμε, με τις συνεργασίες να χτίσουμε κάτι πολύ ισχυρό που θα δημιουργεί αξία για την Κρήτη, βασιζόμενοι στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Πιστεύω, ότι με τη στήριξη όλων, με τις υποδομές που υπάρχουν και με τη σκληρή δουλειά, η Κρήτη μπορεί να κάνει και εδώ τη διαφορά, να είναι πρωτοπόρος και στις startup επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Startup Europe Week Crete 2018 μπορείτε να βρείτε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr