NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ελληνίδες startuppers μιλούν για τη γιορτή της Γυναίκας

Ελληνίδες startuppers μιλούν για τη γιορτή της Γυναίκας

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα δημιουργώντας μάλιστα δικές τους καινοτόμες startups. Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε και άλλες γυναίκες να τολμήσουν να βγουν μπροστά, να πάρουν ρίσκα και να επιχειρήσουν. Έτσι, με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Γυναίκας, ήρθα σε επαφή με Ελληνίδες startupers που δε δίστασαν να εμπλακούν στον κόσμο του επιχειρείν, και τις ρώτησα να μου πουν την γνώμη τους για τη σημερινή ημέρα. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους.

Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου, Co-founder Parky

Όταν κάποιοι machine learning αλγόριθμοι έγιναν trained στο να αναγνωρίζουν επιστήμονες μέσα από φωτογραφίες, το πρόσωπο της Marie Curie δεν κατάφερε ποτέ να αναγνωριστεί επιτυχώς. Ο λόγος απλούστατος, τα δεδομένα του αλγορίθμου ήταν εξολοκλήρου φωτογραφίες με άντρες. Το 2018, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται και στον τομέα των startups με μόνο 17% να έχει female founder. Πιστεύω πως η αλλαγή θα έρθει από τις γυναίκες που υιοθετούν τον πιο ισχυρό ρόλο, αυτόν της γυναίκας founder, της γυναίκας που πετυχαίνει και από το μηδέν δημιουργεί, της γυναίκας που έτσι γίνεται role model για περισσότερες γυναίκες. Θέλω να πιστεύω πως ένας αντίστοιχος αλγόριθμος στο μέλλον δεν θα μαντεύει επιτυχώς μόνο άντρες startuppers.

Χριστιάνα Ζούπα, Co-Founder Oceanus Foundation

Η 8η Μαρτίου είναι η μέρα που υπενθυμίζουμε σε όλες τι γυναίκες να ασκήσουμε τα δικαιώματα μας, να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες μας και να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας, για να μας ακούσουν όσοι δεν κατανοούν το αυτονόητο. Είναι η μέρα που υπενθυμίζουμε στις γυναίκες, πως υπάρχει ανάγκη για ενδυνάμωση και υποστήριξη του φύλου μας. Υπενθυμίζουμε πως πρέπει να μιλήσουμε για όσες γυναίκες έχασαν την φωνή τους. Γυναίκες οι οποίες έχουν μάθει να σέβονται περισσότερο το φόβο, από ότι τον ίδιο τους τον εαυτό. Παλεύουμε συνεχώς για έναν κόσμο που θα χαρακτηρίζεται από την λέξη “ενότητα”. Η αλήθεια δυστυχώς είναι πως δεν το έχουμε καταφέρει, ακόμα. Το καλό νέο όμως είναι πως έχουμε δημιουργήσει ένα “ενωμένο” κίνημα, που δεν αποτελεί άλλο από αυτό της 8ης Μαρτίου. Ένα παγκόσμιο “κίνημα” το οποίο έχει καταφέρει να ενώσει άντρες και γυναίκες, με σκοπό την εξέλιξη της κοινωνίας και της ανθρωπότητας.

Αναστασία Μπερμπέρογλου, Co-Founder Vemagnet

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα τιμής στους πολλαπλούς ρόλους που έχει να επιτελέσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, ενεργό μέλος της κοινωνίας και ταυτόχρονα μια μέρα υπενθύμισης των αγώνων αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Η φωνή των γυναικών αυτών ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς προκαταλήψεις και κοινωνικό ρατσισμό. Αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε θέματα ισότητας, δυστυχώς εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και ανισότητες εις βάρος των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η γυναίκα έχει πολυδιάστατη υπόσταση, είναι το κράμα της ευαισθησίας και της δυναμικότητας, είναι πρωτίστως το θεμέλιο της ζωής. Εύχομαι όλες οι γυναίκες, μέσα στην δυσκολία των ρόλων, να μην ξεχνάνε να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, να στηρίζουν τις επιλογές τους και να αγαπούν τον εαυτό τους.

Βάσω Καλαϊτζίδου, Growth Master Growthrocks

Μέχρι την στιγμή που με ρώτησες δεν είχα ιδέα τι γιορτή είναι στις 8 Μαρτίου. Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που συχνά ξεχνάνε γενέθλια, οι αργίες με βρίσκουν απροετοίμαστη και μου αρέσουν περισσότερο οι συνεχείς αυθόρμητες εκδηλώσεις σεβασμού από τις περιστασιακές οργανωμένες. Με το συμβολισμό της ημέρας συμφωνώ, έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουμε.

Άννα-Χλιούρα, Co-Founder Elektronio

Η ημέρα της Γυναίκας είναι μια αφορμή για εμάς να γιορτάσουμε τις προσωπικές μας κατακτήσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Προσωπικά λειτουργεί και ως μία μέρα απολογισμού, στοχοθεσίας νέων προκλήσεων για το μέλλον. Αυτό που θαυμάζω στη γυναικεία φύση είναι το χαρακτηριστικό ότι μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλούς ρόλους και αρμοδιότητες. Βλέπω καθημερινά τέτοια παραδείγματα γυναικών-πολυεργαλειών, από τις οποίες παίρνω έμπνευση και δύναμη προκειμένου να αναλάβω νέες πρωτοβουλίες και να ακολουθήσω καινούργια μονοπάτια στη ζωή μου, τα οποία παλαιότερα με μία πρώτη ματιά με φόβιζαν. Πλέον έχω αλλάξει νοοτροπία και νομίζω ότι μου βγαίνει σε καλό!

Δανάη Αντωνοπούλου, Managing Director Pegneon

Θα ήθελα να μην υπήρχε μόνο μια ημέρα για να μιλήσουμε για τις γυναίκες επιχειρηματίες αλλά κάθε ημέρα να βλέπουμε πως όλες οι γυναίκες είμαστε ικανές να φέρουμε εις πέρας οποιοδήποτε στόχο θέσουμε. Φυσικά για να γίνει αυτό, όλοι μας πρέπει να ξεκινήσουμε από την οικογένεια μας, εκεί που καλλιεργείται το πνεύμα, η ισότητα και οι ευκαιρίες να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. 

Eυτυχία Παπαχρήστου, Business Development Manager Pegneon

H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έρχεται κάθε χρόνο να μας θυμίσει ότι όσα έχουμε καταφέρει δεν είναι παρά τα πρώτα σημαντικά βήματα μιας αέναης προσπάθειας για ισότητα, ίσες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Ακόμα και σήμερα σε πολλές γωνιές του πλανήτη η θέση της γυναίκας ως ενεργό μέλος της κοινωνίας είναι εξαιρετικά δυσχερής αλλά και στο δυτικό κόσμο, παρά τα επιτεύγματα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μικρό ποσοστό γυναικών καταλαμβάνει ηγετικούς ρόλους και θέσεις ευθύνης. Κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, οι γυναίκες πρέπει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τις δυνατότητές μας, να στηρίζουμε η μια την άλλη χωρίς προκαταλήψεις αλλά και να μάθουμε να συνεργαζόμαστε περισσότερο μεταξύ μας οικοδομώντας έτσι ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο. 

Μαρία Παπαθανασίου, CEO Green Pharm-I (Sustainable Modelling Solutions)

Η γιορτή της 8ης Μαρτίου είναι για μένα ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Μία ευκαρία να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες που διαρκώς μάχονται για να είναι άξιες μητέρες, επαγγελματίες, φίλες, σύζυγοι... Μία ευκαιρία να ακουστούν όλες εκείνες οι αμαζόνες που καθημερινά προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους σε μία κοινωνία που παρόλη την τυπική ισότητα των 2 φύλων, εξακολουθεί να τις αντιμετωπίζει ως το αδύναμο κομμάτι της. Χρόνια πολλά σε όλες αυτές τις αμαζόνες!

Μαρία Τσιάνα, Co-Founder & CEO 3asyR

H γιορτή της γυναίκας μας υπενθυμίζει να υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας σε οποιοδήποτε χώρο και αν κινούμαστε. Εν έτη 2018 και σε μια εποχή που το me too, το time is up και το Inclusion rider (πρόσφατα το ακούσαμε στην τελετή απονομής των Όσκαρ από τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) έγιναν παγκόσμια trends, είναι η κατάλληλη στιγμή να σταθούμε απέναντι στον σεξισμό και να τον αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει, με θάρρος.

Κατερίνα Ματαράγκα, Co-Founder Traptics

Η ημέρα της γιορτής της 8ης Μαρτίου αυτή καθ’ εαυτή δε σημαίνει κάτι για εμένα. Αυτό που σημαίνει πολλά είναι η χειραφέτηση της γυναίκας τον τελευταίο αιώνα, η κοινωνική και οικονομική της ανεξαρτησία, τα επιτεύγματά της. Σαν μέλος μιας startup εταιρίας μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι πολλά και θετικά τα οφέλη μιας γυναίκας που εργάζεται (αυτοπεποίθηση, κοινωνική συνεργασία και αποδοχή, οικονομική ανεξαρτησία και ασφάλεια) αλλά όλα αυτά απορρέουν από μεγάλο μόχθο σε πολλαπλά επίπεδα. Η γυναίκα στις μέρες μας έχει επωμιστεί πολλούς και σύνθετους ρόλους αλλά αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν της λείπει ο δυναμισμός και το μυαλό για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση με αξιοπρέπεια.

Κατερίνα Εξακουστίδου, Co-Founder Vitabroad 

Η σημερινή ημέρα είναι μία καθαρά ιστορική ημέρα για εμένα. Μία ημέρα που πρέπει να υπενθυμίζει την ανισότητα που συνεχίζει να μαστίζει την κοινωνία μας - ακόμα και εν έτει 2018. Σπουδαίες γυναίκες σε πείσμα όλων, με καμία υποστήριξη και με άπειρα εμπόδια, έχουν ανατρέψει δεδομένα και έχουν αλλάξει στερεότυπα. Δε χρειάζονται φανφάρες και εορτασμοί. Χρειάζονται μικρές καθημερινές πράξεις από όλους μας. Κι αν η επιχειρηματικότητα είναι ένα μικρό λιθαράκι που θα συμβάλλει στην πρόοδο και την κατάκτηση περισσότερων δικαιωμάτων, περισσότερων γυναικών, τότε θα συνεχίσω να εμπλέκομαι έχοντας στο μυαλό μου άλλον έναν σκοπό. Ίσως και τον πιο σημαντικό.

Αθηνά Πολίνα Ντόβα, Co-Founder & COO Owiwi

Η 8η Μαρτίου του 1857 δεν ήταν γιορτή. Ήταν ημέρα αγώνα. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.Όταν πρωτοθεσμήθηκε η ημέρα αυτή λίγο αργότερα, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου. Εν έτει 2018,Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει πως το παγκόσμιο γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά μεγάλο ποσοστό έχουν τα προνόμια που είχαν οι άντρες το 2006. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά υπάρχει ακόμα τεράστιο πεδίο δράσης. Αυτό λοιπόν που σημαίνει για μένα αυτή η μέρα είναι πως η διεκδίκηση του αυτονόητου είναι καθημερινή υπόθεση προσωπική και κοινωνική σε όλα τα επίπεδα.

Ροζ-Μαρί Μέλλου, Founder Pitchstor

Αν και πιστεύω ακράδαντα στην ισότητα των δύο φύλων και στις ισάξιες ικανότητες γυναικών με τους άντρες, πιστεύω ότι η σημερινή μέρα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση στο γυναικείο φύλο για την αμέτρητη ικανότητα τους να επιτύχουν οτιδήποτε επιθυμούν. Εύχομαι ολοένα και περισσότερο οι γυναίκες να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τα σπουδαία πράγματα που μπορούν να καταφέρουν είτε ως σπουδαίες επαγγελματίες, μητέρες, επιχειρηματίες, ερευνήτριες  και οτιδήποτε άλλο επιθυμούν, βλέποντας τον εαυτό τους ως ισάξιο πυλώνα της καθημερινής ζωής που η συμμετοχή τους μπορεί πραγματικά να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Ως ιδρύτρια μιας startup εταιρείας που έχει την τύχη να αποτελείται από γυναίκες, συνειδητοποίησα τελικά πόσο αξιόλογο και αποτελεσματικό είναι το γυναικείο φύλο να φέρει εις πέρας οτιδήποτε βάλει στόχο και μάλιστα εμπράκτως!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr