NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του 2018 - Ποιοι Έλληνες είναι μέσα

Η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του 2018 - Ποιοι Έλληνες είναι μέσα
08_03_2018 | 13:30
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Το χάσμα μεταξύ των πραγματικά πλούσιων και των απλώς πλούσιων συνεχίζει να διευρύνεται, καθώς οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων φτάνουν σε νέα ύψη. Ο αριθμός των ανθρώπων που κατάφεραν να μπουν στη φετινή 32η ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes, έσπασε νέα επίπεδα ρεκόρ κι έφτασε τους 2.208 δισεκατομμυριούχους.

Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία-ρεκόρ ύψους 9,1 τρισ. δολ., αυξημένη κατά 18% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Η περιουσία των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη αγγίζει το εκπληκτικό ποσό ύψους 1,2 τρισ. δολ., ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια οικονομική παραγωγή του Μεξικού. Συνολικά, ίσως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, αλλά τα πλούτη τους ανέρχονται στο 13% της συνολικής περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Ο Jeff Bezos είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και στην κορυφή της ετήσιας λίστας, χάρη στην ενίσχυση της τιμής των μετοχών της Amazon κατά 59% τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που πρόσθεσε 39,2 δισ. δολ. στην περιουσία του. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη που κατάφερε σε ένα χρόνο, από τότε που το Forbes ξεκίνησε να συντάσσει τη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 1987. Ο Jeff Bezos ξεπέρασε εύκολα τον συνιδρυτή της Microsoft  Bill Gates, ο οποίος δεν "φιγουράρει" στην πρώτη θέση για έκτη φορά από το 1995. Η περιουσία του Bill Gates ανέρχεται στα 90 δισ. δολ. φέτος.

Gates

Ο Γάλλος Bernard Arnault είχε το δεύτερο καλύτερο έτος μετά τον Bezos. Τα αποτελέσματα ρεκόρ στην αυτοκρατορία των ειδών πολυτελείας LVMH και μια συμφωνία για την εξαγορά σχεδόν ολόκληρης της Christian Dior βοήθησαν στην αύξηση της περιουσίας του Arnault κατά 30,5 δισ. δολ.. Είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος για πρώτη φορά από το 2012 και ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο.

Δύο επιχειρηματίες του κλάδου της τεχνολογίας,  από την ηπειρωτική Κίνα βρέθηκαν για πρώτη φορά στο top 20. Ο Ma Huateng (γνωστός και ως Pony Ma) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ενώ καταλαμβάνει τη 17η θέση στον κόσμο, εν μέρει χάρη στην εταιρεία WeChat της Tencent, της κοινωνικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων με σχεδόν 1 δισ. ενεργούς χρήστες. Η Tencent έχει επίσης μερίδιο στηνTesla, τη μητρική της Snapchat Snap και την εταιρεία μουσικών υπηρεσιών Spotify. Ο Jack Ma,ο 20ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, είναι επικεφαλής του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, των οποίων οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 76% σε ένα χρόνο.

warren buffett

Ο επιχειρηματίας Warren Buffett, CEO της Berkshire Hathaway, διατήρησε την τρίτη θέση, με περιουσία ύψους 84 δισ. δολ., ενώ στην 5η θέση βρίσκεται ο συνιδρυτής της Facebook Mark Zuckerberg με καθαρή αξία ύψους 71 δισ. δολ.

Την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν ο Amancio Ortega της Zara με περιουσία 70 δισ. δολ., ο Μεξικανός μεγιστάνας Carlos Slim Helu με περιουσία 67,1 δισ. δολ., ο Charles Koch (Koch Industries) με 60 δισ. δολ. και ο ιδρυτής της Orange Larry Ellison με περιουσία 58,5 δισ. δολ.

Από τους μεγαλύτερους "χαμένους" αυτής της χρονιάς είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump. Ο Αμερικανός Πρόεδρος "βυθίστηκε" από την 544η θέση στη λίστα, στη 766η θέση των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως με την περιουσία του να εκτιμάται στα 3,1 δισ. δολ., ήτοι 400 εκατ. μικρότερη σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, μόλις είχε ξεκινήσει η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Η λίστα του Forbes περιλαμβάνει 259 νεοφερμένους, που οφείλουν τις περιουσίες τους σε διάφορους τομείς, από την τεχνολογία και την αεροδιαστημική μέχρι την αεροπορία και τα νυφικά. Τα περισσότερα νεοφερμένα πρόσωπα προέρχονται από την Κίνα (89), ενώ από τις Η.Π.Α. προέρχονται 18 πρόσωπα. Αυτό βοηθά στη μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο χωρών. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους δισεκατομμυριούχους από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο με 585 "αμερικανικές" θέσεις, ενώ η ευρύτερη Κίνα (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν) έχει 476 θέσεις.

Οι 10 πλουσιότεροι:

list

Οι τέσσερις Έλληνες της λίστας

latsi

Στη θέση 729 βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 3,2 δισ. δολ., ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία. Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας του μετά το θάνατο του πατέρα του Γιάννη Λάτση το 2003, αναφέρει το Forbes. 

Η οικογένεια συνεχίζει να ασχολείται με τη ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping, ενώ έχει επίσης επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, στην αγορά ακινήτων και στο πετρέλαιο. Ειδικότερα, η οικογένεια κατέχει μερίδια στην πετρελαϊκή εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Lamda Development. Κατέχουν επίσης ποσοστό στην EFG International, έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα την Ζυρίχη. 

niarchos

Στη θέση 859 βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολ., ως συλλέκτης τέχνης. Ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου, κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Η συλλογή αγοράστηκε το 1957 έναντι $3 εκατ. από τον ηθοποιό Edward G. Robinson και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του πλανήτη. 

Λέγεται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, με αυτοπροσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου, ενώ περιλαμβάνει και το εμβληματικό έργο "Yo, Picasso" του Pablo Picasso. Από την εποχή που κληρονόμησε την συλλογή ο Φίλιππος έχει προσθέσει μεταπολεμικά και σύγχρονα έργα, μεταξύ των οποίων έργα των Andy Warhol και Maurizio Cattelan.

mistakidis
 
Στη θέση 965 είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. δολ., με δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα. O Αριστοτέλης Μυστακίδης, γνωστός ως "Τέλης", είναι ο διευθυντής των επιχειρήσεων χαλκού της Glencore και διατηρεί μερίδιο 3% στον γίγαντα εμπορευμάτων και μεταλλουργίας.

Ο Α. Μυστακίδης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα εμπορεύματα στην Cargill και ξεκίνησε να εργάζεται στη Marc Rich & Co. το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore. Είναι απόφοιτος του LSU κι εργάστηκε στους κλάδους του ψευδαργύρου, του χαλκού και του μολύβδου, μέχρι που έγινε υποδιευθυντής το 2000. Είναι υπήκοος τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της πατρίδας του, κι έγινε ο δισεκατομμυριούχος το 2011, όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο.

vardinogiannis

Τέλος, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολ., χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η οικογένεια του συνιδρυτή της Motor Oil Hellas έχει επίσης επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως αναφέρει το Forbes.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

Πηγή: capital.gr/forbesj

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr