NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Overachievers: Οι Άνθρωποι Που Ζουν τη Ζωή στα «Κόκκινα»

Overachievers: Οι Άνθρωποι Που Ζουν τη Ζωή στα «Κόκκινα»

Το 2016 το είχα αφιερώσει στην άρνηση της δυστυχίας της μετριότητας και στο «άφημα» στο άγνωστο.

Το 2017 ήταν αφιερωμένο στην ταχύτητα και στην αξία που εμπεριέχει προς την κατεύθυνση της αειφορικής μετα-καινοτομίας. Παρότρυνα τους ανθρώπους να γίνουν αποτελεσματικά speed junkies.

Το 2018 το αφιερώνω στους overachievers.

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους που ξέρουν να ξεφεύγουν από την παγίδα της μετριότητας και ως γνήσια speed junkies πετυχαίνουν με ανέλπιστο τρόπο, πολλά περισσότερα από το συνηθισμένο και από το μέσο όρο, επιδεικνύοντας συνέπεια και αυτο-πειθαρχία, και μάλιστα όχι μόνο μία φορά, αλλά επαναλαμβανόμενα και σε βάθος χρόνου.

Το αφιερώνω σ’ αυτούς τους ανθρώπους που θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε και high performers. Σ’ αυτούς που ξεπερνούν κάθε προσδοκία και κάθε αναμενόμενο αποτέλεσμα, διευρύνοντας συνεχώς τον εαυτό τους, αλλά προσφέροντας παράλληλα αξία, μέσα από τη διαρκή ενοποίηση, και στον κόσμο-γιατί αυτό είναι αληθινή επιτυχία-γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αφιερώνω το 2018 στους υπερ-αποτελεσματικούς ανθρώπους γιατί εν δυνάμει όλοι είμαστε overachievers και φυσικά γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι που πουσάρουν τη θετική εξέλιξη και βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανθρωπότητα και ο πλανήτης που τη φιλοξενεί.

Το αφιερώνω στους overachievers γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ζουν για να πετυχαίνουν απλά περισσότερα. Ζουν για να ζήσουν τη ζωή που θέλουν πραγματικά να ζήσουν. Τη ζωή που είναι γεμάτη με συνοδοιπόρους, με well-being (ευεξία), με παραγωγή αληθινής αξίας. Τη ζωή που είναι γεμάτη πληρότητα αλλά και ικανοποίηση από το ανικανοποίητο. Τη ζωή που είναι γεμάτη με εξέλιξη αλλά και θετική επίδραση. Τη ζωή που αξίζει να τη ζεις!

Το Mindset ενός Overachiever

Και ποιος είναι ο τρόπος που υπάρχουν οι overachievers;

Ζουν στα «κόκκινα!»

Ζουν σαν υπερ-αποδοτικές μηχανές turbo που όμως έχουν ψυχή. Υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα «συμπίεσης», τα οποία προκαλούν μία αλυσιδωτή αντίδραση, που έχει ως αποτέλεσμα ο «κινητήρας» τους να είναι πιο αποδοτικός και να τους δίνει περισσότερα άλογα, περισσότερη επιτάχυνση και τελικά υψηλότερες ταχύτητες. Η αύξηση της πίεσης τους κάνει να μπαίνουν στο χορό και να χορεύουν, χρησιμοποιώντας τόσο τα soft όσο και τα hard skills τους (ήπιες και σκληρές δεξιότητες και ικανότητες) με έναν εξαιρετικό τρόπο, ενώ παράλληλα βρίσκονται στη ροή! Δεν καταλαβαίνουν πώς περνάει ο χρόνος. Τότε είναι που μία turbo «μηχανή» εμφανίζει μία εξαιρετική ροπή, που δίνει τη δυνατότητα για μία δυναμική εκκίνηση, αλλά και μία υψηλή ισχύ, για να υπάρχει διάρκεια και αντοχή μέχρι το τέρμα. «Δουλεύουν» στα όρια, αλλά παρέχουν και τη μέγιστη δύναμή τους με αποτελεσματικό τρόπο!

Είναι άνθρωποι «φωτιά!»

Δεν κάνουν απλά πολλά πράγματα και μάλιστα επιτυχημένα κάθε μέρα όλη μέρα. Γιατί, άλλο οι πολυάσχολοι άνθρωποι, άλλο οι δυναμικοί άνθρωποι και άλλο οι overachievers. Οι overachievers είναι πολλά σε ένα!

Ζουν σε μία κατάσταση όπου τα επίπεδα ενέργειάς τους είναι πολύ υψηλά. Αισθάνονται μία φλόγα να καίει συνέχεια μέσα τους, ασταμάτητα, που φωτίζει την καρδιά τους και το νου τους. Μία φλόγα που σπινθηρίζει άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Αλλά πάντα σπινθηρίζει και τους κρατάει ανήσυχους, μέσα στη δράση, ζωντανούς! Τους ωθεί σε επόμενα βήματα, πατώντας γκάζι, πάντα βασιζόμενοι στη βιωματική γνώση αλλά και στη διαίσθηση. Τους κάνει να κάνουν στροφές, να αλλάζουν μονοπάτια, να κοιτάζουν με την περιφερειακή όραση ψηλά και με την κανονική ευθεία.

Είναι οι άνθρωποι που έχουν βρει το Vantage Angle τους, τη δική τους ιδανική οπτική γωνία δράσης, που δεν μοιάζει με κανενός άλλου. Δεν μιμούνται κανέναν, παρά μόνο κινούνται με βάση την αρχή της ενοποίησης που διέπει τη Φύση και τη φύση τους. Νιώθουν πλήρεις και ζουν πολλές στιγμές ευτυχίας.

Οι overachievers είναι οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν πράξη αυτό που λέει ο John Eliot στο βιβλίο του Overachievement: Dont hear! Find your own lens and believe in that with all your inner self.

Και πώς λειτουργούν τελικά αυτοί οι άνθρωποι;

  • Αγαπούν τις προκλήσεις και είναι σίγουροι ότι θα πετύχουν τους στόχους τους, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που μπορεί να εμφανιστούν στο διάβα τους. Μπορεί να νιώθουν φόβο και να έχουν αμφιβολίες, όμως δεν επιτρέπουν σε τίποτα απ’ αυτά να σταθεί εμπόδιο στο να δοκιμάζουν νέα πράγματα, πιστεύοντας στις ικανότητές τους και φυσικά βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσής τους. Οι προκλήσεις είναι αυτές που τους βοηθούν να εξελιχθούν και που τους επιτρέπουν να εμπνέουν και τους γύρω τους. Βλέπουν κάθε στιγμή την ευκαιρία να επενδύσουν σε μία νέα, αξιόλογη προσπάθεια.
  • Πιστεύουν στο «μη-ρεαλιστικό», γιατί γι’ αυτούς το ρεαλιστικό αντιπροσωπεύει το μέσο όρο και τη μετριότητα. Πιστεύουν σ’ αυτό που οι πολλοί ονομάζουν τρελό ή/και ακατόρθωτο, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ζούμε σε ένα κβαντικό Σύμπαν, όπου η λέξη «ρεαλισμός» είναι άγνωστη. Δεν ταιριάζει στη Φύση και στη φύση μας. Το αναπάντεχο είναι αυτό που κινεί τα νήματα της εξέλιξής τους, αρκεί να εδράζεται σ’ αυτό που τους παθιάζει.
  • Δεν νοιάζονται απλά να πετύχουν και να κατακτήσουν τους στόχους που τους θέτει το σύστημα, η κοινωνία. Επιλέγουν να διαπρέπουν σε πεδία που τους νοιάζουν, που έχουν νόημα γι’ αυτούς, που ταιριάζουν με το «why» τους, παράγοντας ποιότητα και υλοποιώντας τα projects των ιδεών εκείνων που προσφέρουν αξία. Είναι applied δημιουργοί, που χαίρονται την κάθε στιγμή του «ταξιδιού» τους, αρκεί να νιώθουν και να βλέπουν στην πράξη ότι συμβάλλουν σε κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Αυτό που ξέρουν πολύ καλά οι overachievers είναι το ότι μπορείς να καταφέρεις κάτι δεν σημαίνει ότι είναι και σημαντικό.
  • Δεν επαναπαύονται ποτέ και δεν ψάχνουν την ασφάλεια και τη σιγουριά (δηλαδή δεν έχουν δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία!) Είναι φράκταλ δομές που αποδέχονται ότι είναι αυτοοργανούμενα κρίσιμα συστήματα. Και τι σημαίνει αυτό; Γνωρίζουν ότι η ανατροπή περιμένει στη γωνία και λειτουργώντας προδραστικά, δυναμικά, αποφασιστικά,  με σθένος, ακόμα και σε περιπτώσεις με hard deadlines (εκεί απογειώνονται!) κάνουν ό,τι κάνουν παθιασμένα, ανεξάρτητα από την ανταμοιβή. Δηλαδή, οι εσωτερικοί τους παρακινητές δουλεύουν ρολόι!
  • Δεν κάνουν ποτέ SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunity and Threats) Analysis του εαυτού τους. Δεν επικεντρώνονται δηλαδή στα δυνατά τους σημεία και ούτε προσπαθούν, αναγνωρίζοντας τα αδύναμα να γίνουν απλά καλύτεροι. Αυτό που κάνουν είναι να αναρωτιούνται συνεχώς τι πρέπει να μάθουν, σε τι πρέπει να βελτιωθούν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που τους ενδιαφέρουν. Ζουν δηλαδή στο Τώρα, στοχευμένα και με επικέντρωση στο σκοπό τους και στα projects που θα οδηγήσουν τόσο αυτούς όσο και τους συνανθρώπους τους σε ένα επόμενο σκαλοπάτι (έχουν το μάτι τους στο μέλλον), προσαρμοζόμενοι εύκολα και γρήγορα σε όποια νέα απαίτηση προκύπτει. Κι αυτό γι’ αυτούς δεν έχει τελειωμό! Είναι dedicated, agile lifelong learners!
  • Δημιουργούν αξιοποιώντας πλήρως όλα τα dots τους αλλά και ενοποιώντας τα με τα dots των άλλων ανθρώπων. Τα projects υλοποιούνται με επιτυχία όχι γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν τα πάντα (αυτό είναι αδύνατον!), αλλά γιατί επηρεάζουν θετικά τους συνοδοιπόρους τους να δουλέψουν κι εκείνοι αποτελεσματικά. Αναπτύσσονται οι ίδιοι, όμως το σπουδαίο είναι ότι υποστηρίζουν με κάθε τρόπο και την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των ανθρώπων με τους οποίους υπάρχουν μαζί.  Από κάθε task ή project δε που αναλαμβάνουν, προσπαθούν να δημιουργήσουν όχι μόνο το αναμενόμενο αποτέλεσμα, όχι μόνο να καλύψουν τον αναμενόμενο στόχο, αλλά να βγάλουν κι άλλο «κέρδος», να παράξουν περισσότερη αξία για όλους.

Η προτροπή μου για το 2018 και όχι μόνο!

Πραγματικά ο κόσμος μας έχει ανάγκη από ταχύτατη θετική αλλαγή και λύσεις που θα κάνουν την κάθετη και άμεση διαφορά.

Οι επαναστάσεις που ξεκινούν από πάνω προς τα κάτω έχουν πεθάνει. Δεν χρειαζόμαστε έναν ηγέτη και ακολούθους. Χρειαζόμαστε πολλούς «οριζόντιους» ηγέτες, που θα λειτουργούν ταυτόχρονα και αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε ανθρώπους δημιουργικούς, με όραμα, με πηγαία πρωτοβουλία, θετική επιμονή, απίστευτη ικανότητα και doers.

Δηλαδή…

Χρειαζόμαστε πολλούς overachievers για να επανεφεύρουμε την κοινωνία μας και τον τρόπο που ζούμε. Χρειαζόμαστε δράση από τη βάση.

Γι’ αυτό…

Βρείτε τον Overachiever μέσα σας, φωτίστε τον,  αφήστε τον ελεύθερο να λάμψει και… ζήστε στα «κόκκινα»! 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr