NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

PGENius: Αποτελεσματικότερη θεραπεία μέσω online υπηρεσίας «μετάφρασης» του γενετικού προφίλ ασθενούς

PGENius: Αποτελεσματικότερη θεραπεία μέσω online υπηρεσίας «μετάφρασης» του γενετικού προφίλ ασθενούς

Από μικρή ήταν φανερό το ενδιαφέρον της για τις επιστήμες υγείας, τις οποίες δεν δίστασε να ακολουθήσει στην μετέπειτα πορεία της. Μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της είναι η συνεισφορά της στην ανάπτυξη και βελτίωση της εξατομικευμένης θεραπείας στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Η Στέλλα Παπαδάκη, είναι co-founder του PGENius, της startup που έλαβε 2η θέση στον πρόσφατο διαγωνισμό The Squeez του Orange Grove, αποσπώντας το έπαθλο των 10.000 ευρώ.

Πες μας λίγα λόγια για εσάς Στέλλα, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε το PGENius και ποιος  ο σκοπός της;

Ονομάζομαι Στέλλα Παπαδάκη, είμαι φαρμακοποιός και είμαι η business development manager του PGENius. Το PGENius δημιουργήθηκε συλλογικά από τα 4 μέλη που το απαρτίζουν σήμερα. Ο καθένας από εμάς ειδικεύεται σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα, όπως είναι η φαρμακολογία, η φαρμακογονιδιωματική, η βιοπληροφορική και το software development. Όλοι μαζί συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός τέτοιου προϊόντος. Το motto μας «Right medicine, Right dose, Right patient» συνοψίζει λίγο πολύ το σκοπό μας. Το PGENius λοιπόν, αποτελεί ένα web-service, το οποίο μεταφράζει το γενετικό προφίλ ενός ασθενή σε μία κατανοητή μορφή για τους κλινικούς ιατρούς. Συγκεκριμένα, μεταφράζει τα γονίδια τα οποία εμπλέκονται στον μεταβολισμό και τη μεταφορά των φαρμάκων σε εξατομικευμένες συστάσεις δοσολογίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα γονίδια ενός ασθενή, δείχνει εάν αυτός πρόκειται να παρουσιάσει διαφορετική (ή και καθόλου) ανταπόκριση σε μια προκαθορισμένη δόση φαρμάκου, δίνοντας στον κλινικό τη δυνατότητα τροποποίησης και προσαρμογής της δόσης για την καλύτερη δυνατή θεραπεία του ασθενούς.

Σε ποιους απευθύνεται το PGENius και ποια τα οφέλη;

Το PGENius απευθύνεται σε διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρούς(ιδιώτες και κλινικούς) και πιο συγκεκριμένα σε παθολόγους, ογκολόγους, καρδιολόγους, νευρολόγους, ανοσολόγους, ψυχίατρους και αιματολόγους. Όπως προανέφερα, δίνει στον ιατρό την δυνατότητα εξορθολογισμού τις φαρμακοθεραπείας που πρόκειται να συνταγογραφήσει στον εκάστοτε ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής αποφεύγει την έκθεση σε αναποτελεσματικές ή ακόμα και τοξικές θεραπείες, άρα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του. Παράλληλα μειώνεται  το κόστος των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Παράθεση - epixeiro.gr

Εάν είσαι επιτυχημένος και έχεις ένα προϊόν το οποίο γεφυρώνει τον πελάτη με το μέλλον, κανείς δεν νοιάζεται αν είσαι άνδρας ή γυναίκα! -Στέλλα Παπαδάκη-

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η ιδέα αυτή υπήρχε σαν ακαδημαϊκό πρότζεκτ από πολύ παλιά, δεν ήταν όμως ώριμη, ώστε να υλοποιηθεί. Σαν ομάδα δουλεύουμε περίπου ενάμιση χρόνο πάνω σε αυτήν την ιδέα. Έχοντας σαν οδηγό το όραμα μας, το οποίο είναι η  βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η μείωση των συνολικών δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης, καταλήξαμε στο σήμερα, όπου και είδαμε την ιδέα μας να παίρνει μορφή και να γίνεται πραγματικότητα .

Συγχαρητήρια και για την 2η θέση στον Διαγωνισμό The Squeeze του Orange Grove και το έπαθλο των 10.000€. Πες μας δυο λόγια για την συμμετοχή στον διαγωνισμό, τι σημαίνει αυτή η βράβευση για σένα και ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο εκμετάλλευσης αυτού του ποσού;

Η συμμετοχή μου σε αυτόν τον διαγωνισμό ήταν πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία για εμένα. Πρακτικά κέρδισα πάρα πολλά εφόδια και σαν άτομο, αλλά περισσότερο σαν ομάδα, αφού μέσα από αυτό κάναμε γνωστή την ιδέα μας και μοιραστήκαμε το όραμα μας. Η βράβευση αυτή μας έδωσε πολύ μεγάλη ικανοποίηση και συνάμα δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε σαν ομάδα να ακολουθούμε τον στόχο μας.  Το χρηματικό έπαθλο θα χρησιμοποιηθεί για την αίτηση διεθνούς πνευματικής ιδιοκτησίας για το PGENius.

PGENius2.jpg?mtime=20180411143421#asset:83234

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας; Πόσο σημαντικό είναι το χτίσιμο μιας ομάδας για σένα;

Η ομάδα μας αποτελείται από 4 άτομα. Το χτίσιμο μίας ομάδας είναι το σημαντικότερο στάδιο, κι αυτό γιατί το αποτέλεσμα του, ωθεί στην πιο γρήγορη και πιο αποδοτική κατάκτηση του στόχου. Κατά το χτίσιμο μίας ομάδας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες. Για εμένα, ο πιο σημαντικός είναι τα άτομα να μοιράζονται το ίδιο πάθος για την ιδέα, να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα το οποίο θα τους κατευθύνει σε όλη την πορεία τους μέχρι την επίτευξη του στόχου. Επιπρόσθετα, τα άτομα τα οποία επιλέγονται κατά το χτίσιμο μίας ομάδας πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους οι οποίοι να βασίζονται στο επιστημονικό background του καθενός. Όλα τα μέλη μαζί θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για την δημιουργία του εκάστοτε προϊόντος.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι φιλόδοξες γυναίκες startupers στην Ελλάδα;

Οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι φιλόδοξες startupers τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ο σκληρός ανταγωνισμός που υπάρχει σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο χώρο. Για παράδειγμα είναι δυσκολότερο για μία γυναίκα να κερδίσει τον σεβασμό μιας ομάδας ανδρών και δυστυχώς αυτό μπορεί ακόμα και να την εμποδίσει από το να αποδώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων της. Μια ακόμα πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι ότι δυσκολεύονται να εκφράσουν την αξία τους σαν ηγέτες. Αποφεύγουν να μιλήσουν για τα επιτεύγματά τους, από φόβο μήπως φανούν στομφώδεις ή αλαζονικές. Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι χρειάζεται να συρρικνωθούν για να φαίνονται μη εκφοβιστικές. Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ στην δυσκολία που αφορά την πρόσβαση σε επενδυτικά funds η οποία στην χώρα μας είναι αρκετά περιορισμένη. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από ελληνικά αλλά και από ξένα venture capitals τα οποία βρίσκουν μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα και γενικότερα κυριαρχεί η ιδέα ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, θεωρώ ότι μια τέτοια πρόκληση είναι ανεξάρτητη του φύλου, καθότι εάν είσαι επιτυχημένος και έχεις ένα προϊόν το οποίο γεφυρώνει τον πελάτη με το μέλλον, κανείς δεν νοιάζεται αν είσαι άνδρας ή γυναίκα!

Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου όταν δεν ασχολείσαι με την εταιρία;

Δυστυχώς, ο ελεύθερος μου χρόνος είναι πολύ περιορισμένος διότι εκτός από τις υποχρεώσεις μου στην εταιρία, έχω επιπλέον υποχρεώσεις στο μεταπτυχιακό μου πρόγραμμα σπουδών. Όσο μου επιτρέπει το πρόγραμμα μου, ασχολούμαι με τον αθλητισμό και με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, δύο δραστηριότητες που εξυγιαίνουν σώμα και πνεύμα.

MG_7253.jpg?mtime=20180411143531#asset:83235

Τι θέλεις να δεις το PGENius να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Κάθε φορά που μου κάνουν αυτήν την ερώτηση, ένα πράγμα μου έρχεται στο μυαλό: «Να κατακτήσει τον κόσμο!» . Ναι, ίσως είμαι πολύ φιλόδοξη αλλά αυτό είναι που θέλω να συμβεί. Με υπομονή, μεθοδικότητα, αργά και σταθερά βήματα στο χώρο πιστεύω ότι το PGENius έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ευρεία κλινική εφαρμογή τόσο σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο. 

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Μια νεοφυής επιχείρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς λεφτά, μια «ιδέα» όμως μπορεί. Κατά την άποψη μου, μια ιδέα, ένα πάθος , και 3-4 άνθρωποι είναι αρκετά για να ξεκινήσει μια ιδέα η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί σε επιχείρηση. Τα άτομα που ξεκινούν μια τέτοια περιπέτεια πρέπει συνειδητά να δουλεύουν χωρίς ανταμοιβή για αρκετό καιρό έως ότου φτάσουν σε ένα αρκετά ώριμο αποτέλεσμα (functional prototype). Στη συνέχεια η συμβολή επενδυτών είναι απαραίτητη για την υλοποίηση ενός τελικού απόλυτα λειτουργικού προϊόντος (successful pilot), το οποίο θα είναι έτοιμο να βγει στην αγορά και να αποφέρει κέρδος. 

Πες μας την καλύτερη και την χειρότερη συμβουλή που σου έχουν πει για την PGENius.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν πει είναι: «Η ισορροπία στην ζωή είναι το παν!». Ναι, η επίτευξη μεγάλων επιχειρησιακών στόχων απαιτεί σκληρή δουλειά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι αφοσιωμένος 24/7 σε αυτούς τους στόχους. Δεν πρέπει να μεταχειρίζεσαι την επιχείρηση σαν χόμπι. Όταν υπάρχει ισορροπία στη ζωή , είσαι πιο δημιουργικός και είναι πιο πιθανό να δημιουργήσεις μια ακμάζουσα επιχείρηση. Η χειρότερη συμβουλή που έχω ακούσει είναι : «Προσπάθησε να γίνεις σαν αυτόν..!». Είναι μια ιδέα που κυριαρχεί πολύ στον χώρο του πανεπιστημίου, όπου ο καθένας προσπαθεί να κερδίσει αποδοχή. Μια απόλυτα λανθασμένη αντίληψη με σημαντικότερη απόρροια αυτή της μειωμένης αυτοπεποίθησης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr