NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

CTO of Revolut: “Μια κοινωνία χωρίς μετρητά είναι επικείμενη και ανοίγουμε το δρόμο!”

CTO of Revolut: “Μια κοινωνία χωρίς μετρητά είναι επικείμενη και ανοίγουμε το δρόμο!”
12_04_2018 | 16:39 12_04_2018 | 17:41
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Το μέλλον των τραπεζών έχει μια σειρά από ατελείωτες δυνατότητες, αλλά η έννοια της κοινωνίας χωρίς μετρητά φαίνεται πιο κοντά από ποτέ. Μόνο το 2017 εκτιμάται ότι οι  χωρίς μετρητά συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 10,5% και αντιπροσώπευαν πάνω από 522,4 δισεκατομμύρια συναλλαγές παγκοσμίως, ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 725 δισεκατομμύρια έως το 2020.

Η Revolut, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη Fintech στην Ευρώπης, φέρνει την επανάσταση στην  τραπεζική βιομηχανία με απεριόριστες διεθνείς μεταφορές χρημάτων, άμεσες κοινοποιήσεις δαπανών και αποκλειστική έκθεση σε κρυπτονομίσματα. Ο CTO και ο ιδρυτής τους, Βλαντ Γιατσένκο, πιστεύει ότι μια αληθινά χωρίς μετρητά κοινωνία σύντομα θα γίνει ο κανόνας.

O CTO και ο ιδρυτής του Revolut Βλαντ Γιατσένκο δήλωσε: “Οι επιχειρήσεις, ιδίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρέπει να προσαρμοστούν καθώς κινούμαστε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Με την άνοδο των ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, ελπίζω και πιστεύω ότι μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα είναι δυνατή στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο, εδώ στην Revolut δημιουργούμε ορισμένες υπηρεσίες που καθιστούν ακόμη πιο εύκολη την πραγματοποίηση ασφαλών, χωρίς μετρητά πληρωμών.  

Η αύξηση πληρωμών χωρίς μετρητά οφείλεται στην ευκολία, άνεση και ασφάλεια, και όπως πολλοί υποστηρίζουν μειώνουν τον κίνδυνο εγκληματικότητας

Στην Ευρώπη, η Σουηδία φαίνεται να οδηγεί τον δρόμο σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, με το 36% του πληθυσμού να ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ μετρητά και το 25% των Σουηδών να χρησιμοποιεί μετρητά μόνο μία φορά την εβδομάδα, μειώνοντας από 63% το 2013.

Μετρητά χρησιμοποιείται σήμερα σε λιγότερο από το 20% των συναλλαγών στα σουηδικά καταστήματα, και η ποσότητα αυτή μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990.

Ο Βλαντ Γιατσένκο πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει μια σειρά από σουηδικές ιδέες αν θέλει να είναι ηγέτης χωρίς μετρητά. Υπογραμμίζει ότι "αν η Ελλαδα φιλοδοξεί να είναι πλήρως χωρίς μετρητά, πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να ενθαρρύνουμε τη χρήση τεχνολογιών που διευκολύνουν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά. Οι ιδέες όπως η απαγόρευση κερμάτων και τραπεζογραμματίων σε λεωφορεία  και Μετρό έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και λίγο καιρό, ενώ οι περισσότεροι καταστηματάρχες τώρα δέχονται κάρτες και τηλεφωνικές πληρωμές.

Δυστυχώς, η ελληνική υποδομή στερείται καιν είναι πίσω από χώρες όπως η Σουηδία, ο σχετικά μεγάλος πληθυσμός δεν αποτελεί ιδανικό τεστ για την καινοτομία χωρίς μετρητά.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι οι παραδοσιακές τράπεζες υιοθετήσουν πλήρως αυτές τις νέες τεχνολογίες, ωστόσο οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις μεγάλες τράπεζες.

Τέλος, οι Έλληνες εξακολουθούν να έχουν πολύ ισχυρή συναισθηματική σχέση με τα μετρητά, ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιούν τόσο πολύ, οπότε είναι καλύτερο να κάνουμε αργά τη μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, δεν έχουν τόσο μεγάλη πρόσβαση στην ψηφιακή κοινωνία, οπότε πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους και να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετάβαση σε μια πλήρη χωρίς μετρητά εποχή».

Στην Ελλάδα, φαίνεται να υιοθετούμε αργά αυτή τη νέα τάση, με το 39% όλων των καρτών να έχουν contactless δυνατότητες και 1 στους 8 (15%) Έλληνες αγοραστές να ισχυρίζονται ότι σε μέση μέρα δεν χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά . Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι μέχρι το 2025 η χρήση μετρητών θα μειωθεί μόλις στο 25%, σε σύγκριση με το αναφερόμενο 45% το 2015.

Και δεν είναι μόνο στην Ευρώπη, αυτή η αναπτυσσόμενη τάση έχει γίνει εξέχουσα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όπως η Σιγκαπούρη, η Κίνα και ο Καναδάς, όπου το 56% όλων των συναλλαγών είναι χωρίς μετρητά. Στην πραγματικότητα, πολλές μικρότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Σομαλιλάνδη, υιοθετούν τη μετάβαση με κινητές πληρωμές και αυξάνονται σε περίπου 50% το 2017.

Η ευρωπαϊκή FinTech Revolut ενισχύει την προσβασιμότητα και την ευκολία χωρίς μετρητά μέσων των υπηρεσιών όπως πληρωμών μεσώ τηλεφώνων, και μια γκάμα καινοτόμων υπηρεσιών, όπως κρυπτονομίσματα, η ταξιδιωτική ασφάλιση geolocation.
Η τελευταία λειτουργία της Revolut, είναι η μιας χρήσης εικονικές κάρτες, όπου τα στοιχεία της κάρτας αλλάζουν αυτόματα μετά από κάθε συναλλαγή, μια καινοτομία που χτυπά την διαδικτυακή κλοπή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr