NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Kορυφώνεται ο ανταγωνισμός των διαδικτυακών εταιρειών ταξί

Kορυφώνεται ο ανταγωνισμός των διαδικτυακών εταιρειών ταξί

Μεγάλη επενδυτική κινητικότητα εκδηλώνεται πέριξ του κλάδου των διαδικτυακών εταιρειών ταξί. Ο τομέας προσέλκυσε τεράστιο όγκο επενδύσεων Venture Capital (VC), σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1ο τρίμηνο του 2018, “κλείνοντας” τις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες συμφωνίες, που πραγματοποιήθηκαν, διεθνώς, το εξεταζόμενο διάστημα. Η εταιρεία Grab με έδρα τη Σιγκαπούρη άντλησε $2,5 δις, η αμερικανική Lyft άντλησε $1,7 δις, η GO-JEK με έδρα την Ινδονησία άντλησε $1,5 δις και η αμερικανική Uber άντλησε $1,25 δις. Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Faraday Future με $1,5 δις.

Παράθεση - epixeiro.gr

Τεράστιο όγκο επενδύσεων Venture Capital προσέλκυσε ο κλάδος των διαδικτυακών εταιρειών ταξί σε παγκόσμιο επίπεδο!

Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG Enterprise, το 2018 ξεκίνησε συνολικά δυνατά για την παγκόσμια αγορά Venture Capital. Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια του 2018, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τα αυτόνομα οχήματα και την τεχνολογία υπηρεσιών Υγείας. Επίσης, αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο δημόσιων εγγραφών τα αμέσως επόμενα τρίμηνα, καθώς και αναζωπύρωση της δραστηριότητας στις συμφωνίες πρώιμου σταδίου. Εκτίμηση των αναλυτών της KPMG, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τους επενδυτές VC σε όλες τις περιοχές, λόγω της ευρείας εφαρμογής της σε όλους τους τομείς και τους κλάδους. Ειδικά στον κλάδο της Υγείας, “το ΑΙ παρέχει τη δυνατότητα για εδραίωση ενός εντελώς νέου μοντέλου παροχής υπηρεσιών Υγείας, αν και βραχυπρόθεσμα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως μηχανισμός πλαισίωσης των υφιστάμενων υπηρεσιών για διεύρυνση της εμβέλειας του ιατρικού προσωπικού”

Επενδυτικό ενδιαφέρον 

Η σχετική έρευνα της KPMG Enterprise (Venture Pulse Q1 2018) σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις VC δείχνει ότι το 1ο τρίμηνο του 2018 ξεκίνησε πολύ δυναμικά, με επενδύσεις $49,3 δις, όταν το 4ο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε $46 δις, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο χάρη σε πέντε συμφωνίες-μαμούθ άνω του $1 δις. Τα επίπεδα αυτά αγγίζουν το παγκόσμιο τριμηνιαίο ρεκόρ σύμφωνα με την έκθεση.

Πάντως, ο αριθμός των παγκόσμιων συμφωνιών VC υποχώρησε για τέταρτο συνεχές τρίμηνο στις 2.661, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (3.286). Ο αριθμός των συμφωνιών VC έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το υψηλό των 5.480 συμφωνιών το 1ο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, παρ’ ότι ο όγκος των επιχειρηματικών συμφωνιών συνέχισε την πτωτική του πορεία το 1ο τρίμηνο, το μέσο ύψος των συμφωνιών παγκοσμίως συνέχισε να αυξάνεται στις συμφωνίες όλων των σταδίων ωρίμανσης, αγγίζοντας τα $1,3 εκατ. στο στάδιο των angels και seed, τα $7,7 εκατ. για τα πρώιμα στάδια και $15 εκατ. για τα μετέπειτα στάδια. 

Ρεκόρ στις ΗΠΑ 

Από γεωγραφικής άποψης στην Αμερική σημειώθηκε νέο ρεκόρ επενδύσεων VC καθώς αντλήθηκαν $29,4 δις μέσω 1.782 συμφωνιών, ενώ στην Ασία αντλήθηκαν $14,6 δις μέσω 317 συμφωνιών και στην Ευρώπη $5,2 δις μέσω 548 συμφωνιών.

Εκτός από τις μεταφορές και τα αυτόνομα οχήματα, μεγάλος νικητής αυτό το τρίμηνο στις ΗΠΑ ήταν και η βιοτεχνολογία, καθώς τρεις εταιρείες του κλάδου άντλησαν σημαντικά κεφάλαια: η Moderna Therapeutics ($500 εκατ.), η Harmony Biosciences ($295 εκατ.) και η Viela Bio ($282 εκατ.).

Στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις VC αξίας $5,2 δις. Παρ’ ότι σε τριμηνιαίο επίπεδο σημειώθηκε πτώση, το 1ο τρίμηνο ήταν το τέταρτο καλύτερο τρίμηνο ιστορικά στην περιοχή. Ο αριθμός των ευρωπαϊκών συμφωνιών VC συνέχισε να καταγράφει σημαντική πτώση, καθώς έκλεισαν 548 λιγότερες συμφωνίες σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Με πληροφορίες από sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr