NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Kyle Bergman: Στόχος του ADFF είναι η δημιουργία ενός φεστιβάλ που μπορεί να φέρει μαζί 2 κόσμους

23_04_2018
epixeiro icon Culture Hub

Με αφορμή την πρώτη εμφάνιση του Architecture and Design Film Festival στην Ευρώπη, που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους, συγκεκριμένα στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) και είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ του Archisearch.gr και της Demand, ο Kyle Bergman, ιδρυτής και διευθυντής του Architecture and Design Film Festival, μιλάει για την έμπνευση πίσω από το Φεστιβάλ και το σημαντικό ρόλο που κατέχει η αφήγηση εξίσου στον κινηματογράφο και την αρχιτεκτονική.

Τι είναι το ADFF – Το Architecture & Design Film Festival είναι μια γιορτή, που αναδεικνύει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική και το design. Με καλά επιμελημένη επιλογή ταινιών, οι οποίες συνοδεύονται από πάνελ συζητήσεων, παράλληλα events και παρουσιάσεις, το ADFF απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την αρχιτεκτονική και το design, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνδυάσουν διασκέδαση, δικτύωση και εκπαίδευση. Ενδιαφέρουσες προβολές, σημαντικά πρόσωπα που συμμετέχουν στα πάνελ και μια σειρά από εκδηλώσεις σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Σικάγο, αποτελούν τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του ADFF, κατατάσσοντάς το σε ένα από τα κορυφαία θεματικά film festivals.

Λίγα λόγια για τον Kyle Bergman

Kyle-Bergman_k.jpg?mtime=20180423115317#asset:84312

Ο Kyle Bergman, ο οποίος είναι , επίσης, αρχιτέκτονας, ίδρυσε το Architecture and Design Film Festival (ADFF) το 2008 και από τότε αποτελεί διευθυντής του Φεστιβάλ.

Αναγνώριζε ανέκαθεν την ισχυρή σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο και το ADFF προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εκπαιδεύσει, να ψυχαγωγήσει και να συγκεντρώσει ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού.

Ο Kyle Bergman αποτελεί, επίσης, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Pacific Rim Parks, του οποίου η αποστολή είναι να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία σχεδιασμού και οικοδόμησης πάρκων ως εργαλείου σύνδεσης των κοινοτήτων γύρω από τον Ειρηνικό.

Ασχολείται με την εκπαίδευση στο σχεδιασμό / στην κατασκευή από το 1994, όταν δημιούργησε και συντόνισε μια σειρά αρχιτεκτονικών διαλέξεων σχετικά με τη διαδικασία σχεδιασμού / κατασκευής του Ινστιτούτου Smithsonian. Ίδρυσε το Alt Spec το 1999, μια εκδοτική εταιρεία που παρήγαγε μια πηγή μοναδικών και εναλλακτικών προϊόντων για αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Παράλληλα, παρήγαγε ένα έργο με τίτλο The Glass House, για το σχεδιασμό και την κατασκευή δύο διάσημων σπιτιών, του Farnsworth House του Mies van der Rohe και του Glass House του Phillip Johnson.

Τι σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε το ADFF - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχιτεκτονικής & Design;

Υπήρχαν δύο λόγοι.  Ο πρώτος είναι ότι ο καλύτερος τρόπος  για να διηγηθεί κανείς  τις ιστορίες της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού είναι μέσω του κινηματογράφου. Μια ταινία μπορεί να δείξει τη διαδικασία σχεδιασμού: τι δημιουργείται και την ιστορία και το πάθος των ανθρώπων που μετατρέπουν μια ιδέα σε πραγματικότητα. Το δεύτερο είναι ότι μια ταινία μπορεί να ασχολείται με τον επαγγελματία του σχεδιασμού, ενώ είναι παράλληλα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Στόχος του ADFF είναι η δημιουργία ενός φεστιβάλ που μπορεί να φέρει μαζί τους δύο αυτούς κόσμους, δημιουργώντας την ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση για το σχεδιασμό.

Μας ενδιαφέρει να συγκεντρώσουμε επαγγελματίες, σχεδιαστές και καταναλωτές που σχεδιάζουν να δουν αυτές τις εκπληκτικές ταινίες και να συζητήσουν για τις ιδέες που διερευνώνται.

Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η σχέση μεταξύ της αρχιτεκτονικής και του κινηματογράφου;

Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των δύο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι και οι δύο αυτές τέχνες αφορούν την αφήγηση ιστοριών. Αυτό σε μια ταινία είναι προφανές, αλλά και ο αρχιτέκτονας ή σχεδιαστής αφηγείται, επίσης, ιστορίες με κάθε σχεδιαστική κίνηση - από την τοποθέτηση ενός κτιρίου και την επιλογή των υλικών μέχρι τη σχέση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών χώρων. Άλλη ομοιότητά του είναι ότι είναι και η αρχιτεκτονική και ο κινηματογράφος ισορροπούν μεταξύ τέχνης και επιστήμης, είναι συνεργατικές και είναι δημόσιες. Όταν παρακολουθείτε μια σπουδαία ταινία ή επισκέπτεστε ένα εκπληκτικό κτίριο, είναι μια ισχυρή και αξέχαστη εμπειρία και μένει μαζί σας για πολύ καιρό.

Πώς επιλέγετε τις ταινίες;

Κάθε χρόνο επιλέγουμε ανάμεσα σε περισσότερες από 300 ταινίες. Αναζητάμε ταινίες που είναι ενδιαφέρουσες για έναν επαγγελματία του σχεδίου και έχουν, παράλληλα,  μια ανθρώπινη ιστορία που μπορεί κανείς να συσχετιστεί.

Πώς έχει διαμορφωθεί  το φεστιβάλ από τότε που ξεκίνησε το 2009; Ποια ειναι τα σχέδιά σας για το μελλον?

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι δημιουργούνται κάθε χρόνο πολλές περισσότερες ταινίες που για την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό. Έτσι, με μια ευρύτερη ποικιλία για την επιλογή των ταινιών, η ποιότητα του προγράμματος του φεστιβάλ συνεχίζει να βελτιώνεται. Επιπλέον, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τον αριθμό των πόλεων όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ, καθώ εξετάζουμε μερικούς ακόμη ευρωπαϊκούς και διεθνείς προορισμούς.

---

Το ADFF: ATHENS 2018 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27 έως 29 Απριλίου του 2018, και συμπληρωματικά των προβολών των ταινιών, θα συμπεριλαμβάνει:

Πάνελ με εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής και του design

Συζητήσεις γύρω από τη θεματολογία των ταινιών ›Q&A με τους δημιουργούς των ταινιών

Δρώμενα και πάρτι που θα δώσουν την ευκαιρία για δικτύωση καιδιεύρυνση γνωριμιών και γνώσεων.   

Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εδώ! 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ταινιών εδώ!

Συνέντευξη για το Archisearch.gr:  Τίνα Μαρινάκη Link

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr