NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ο Oinosporos της Ευαγγελίας

Ο Oinosporos της Ευαγγελίας

Η Ευαγγελία Σωτηροπούλου αξιοποίησε το κουκούτσι των σταφυλιών και παράγει φυτικά προϊόντα περιποίησης, «βάλσαμο» για την επιδερμίδας σας.

Η συνέχεια του «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου» είναι: «τοῦ ἱλαρῦναι πρόσωπον ἐν ἐλαίῳ, καὶ ἄρτος καρδίαν ἀνθρώπου στηρίζει». Που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: το κρασί κάνει την ψυχή του ανθρώπου να χαίρεται, το λάδι κάνει το πρόσωπό του να λάμπει και το ψωμί τον διατηρεί ζωντανό.

Όταν η επιστημονική γνώση συναντά τη δημιουργικότητα και οι δυνάμεις αυτές μετουσιώνονται σε επιχειρηματική δράση, τότε μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα δεν περιμένουν τους «καταπιεί» η κρίση. H 34χρονη Ευαγγελία Σωτηροπούλου, οινολόγος και υποψήφια Διδάκτορας στη Βιομηχανική Χημεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφτιαξε τον Oinosporos της και μας δίνει τις δικές της απαντήσεις για το μυστικό της επιτυχίας στον καιρό της κρίσης. Η έρευνα που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Βιομηχανικής Χημείας του ΕΚΠΑ, αποτέλεσε τον «σπόρο» για την ιδέα που υλοποίησε λίγο αργότερα. Πώς αξιοποίησε ένα υλικό που κατέληγε στα σκουπίδια, το κουκούτσι των σταφυλιού και πώς το γιγαρτέλαιο, το λάδι που παράγεται από αυτά αποτελεί το κύριο συστατικό προϊόντων περιποίησης;

Πως ξεκίνησες τον Oinosporo; Ποια ήταν η βασική ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας; 

Η ιδέα του σαπουνιού προέκυψε από την ερευνητική μου εργασία στο μεταπτυχιακό μου δίπλωμα στο τμήμα της Βιομηχανικής Χημείας του ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), όπου δούλεψα στην παραγωγή γιγαρτελαίου (λάδι από το κουκούτσι του σταφυλιού) από ελληνικές ποικιλίες. Ήθελα να βρω τρόπους αξιοποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος, που έχει ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό και σκέφτηκα την παραγωγή προϊόντων περιποίησης. Αρχικά, ξεκίνησα από το σαπούνι με βασικό συστατικό του το γιγαρτέλαιο, το κρασί, το πετιμέζι και τα κουκούτσια των σταφυλιών.

Για περίπου δυο χρόνια έγιναν πολλοί πειραματισμοί, ώστε να βρω τα συστατικά και τη μορφή του κάθε διαφορετικού σαπουνιού. Στη συνέχεια, η σειρά εμπλουτίστηκε και με άλλα προϊόντα όπως: ενυδατική κρέμα σώματος, άλατα και έλαια σώματος καθώς και βάλσαμο χειλιών (lipbalm). 

Η βασική λογική της εταιρείας, είναι η παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με το αμπέλι και το κρασί και η τοποθέτηση τους στα οινοποιεία, σε κάβες, σε boutique ξενοδοχεία αλλά και μαγαζιά με ίδια φιλοσοφία. 

Ποια είναι η βασική φιλοσοφία και ιδέα των προϊόντων σου;

Η βασική φιλοσοφία είναι η αξιοποίηση των οινικών υποπροϊόντων και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, έχοντας ως γνώμονα τους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα στο οινοποιείο αλλά και η καλλιέργεια και ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης, με απώτερο σκοπό ένα ολιστικό μοντέλο εσωτερικής αλλά και εξωτερικής ομορφιάς.

Έχοντας επιστημονικό υπόβαθρο, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην συνέχιση της έρευνας προς  εμπλουτισμό των προϊόντων μας, με νέα δραστικά συστατικά αλλά και προς δημιουργία και υλοποίηση καινοτόμων ιδεών.

Ο Oinosporos της Ευαγγελίας
Τα προϊόντα του Oinosporos δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σε ποιους απευθύνεσαι και τι όφελος μπορούν να έχουν από την χρήση των προϊόντων σου;

Ο Oinosporos απευθύνεται σε όλους όσους δίνουν σημασία στην περιποίηση και στην  φροντίδα του εαυτού τους, σε όλους όσους θέλουν να χρησιμοποιούν ευέλικτα φυσικά προϊόντα ομορφιάς  τα οποία εκτός των ευεργετικών ιδιοτήτων για τον άνθρωπο, έχουν παράλληλα, ξεκάθαρο οικολογικό προσανατολισμό.

Τα προϊόντα Οinosporos, περιέχουν αποκλειστικά φυσικά συστατικά, φιλικά προς τον άνθρωπο χωρίς τοξικές ουσίες για την επιδερμίδα. Ο συνδυασμός των ελαίων βοηθά στην καταπολέμηση της δράσης των ελεύθερων ριζών, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά και διαρκώς ο ανθρώπινος οργανισμός.  

Το βασικό μας συστατικό και σημείο διαφοροποίησης, είναι το γιγαρτέλαιο, που έχει εξαιρετικά ευεργετικές δράσεις στην επιδερμίδα. Είναι πολύ ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από το δέρμα και δεν αφήνει οποιοδήποτε υπόλειμμα σε αντίθεση από άλλα είδη ελαίων. Έχει στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και βοηθώντας τη σύσφιξη του δέρματος. 

Η τακτική εφαρμογή του γιγαρτελαίου προσδίδει βασικά την απαραίτητη στυπτικότητα που είναι χρήσιμη για την τόνωση του δέρματος και τη σύσφιξή του. Τέλος, η ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητα του γιγαρτελαίου, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών,  μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών.

Από πού εμπνέεσαι για να συνεχίσεις; Ποιο είναι το μότο σου;

Το βασικό κίνητρο που με έκανε να ξεκινήσω είναι η ανάγκη μου για δημιουργικότητα, η αγάπη για το αντικείμενο μου, το πείσμα μου και το πάθος μου να δημιουργήσω  κάτι δικό μου. Πέρα από αυτό όμως, έμπνευση για να συνεχίσω  είναι η οικογένειά μου και οι “δικοί” μου άνθρωποι που στέκονται δίπλα μου και με υποστηρίζουν και στα εύκολά αλλά και στα δύσκολα.

Ένα μότο που αγαπώ αλλά και που βιώνω αρκετά είναι του Οδυσσέα Ελύτη: 

«Πάντα πάντα περνάς από τη φωτιά για να φτάσεις στην λάμψη».

Μπορείς να αναφερθείς στο βαθμό δυσκολίας σχετικά με τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματικότητα; Τι δυσκολίες συνάντησες και πως κατάφερες να τις αντιμετωπίσεις;

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Συνάντησα πολλές δυσκολίες, πολλές απογοητεύσεις και πισωγυρίσματα σε όλα τα στάδια τόσο της έρευνας όσο και στο επιχειρείν. Η επιστημονική έρευνα δυστυχώς δεν συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, κυρίως στον τομέα των θετικών επιστημών στο οποίο και ανήκω. 

Αυτό το “κενό”, το κάλυψε με ιδιαίτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα το εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Χρηματοοικονομικής Νικόλαο Θ. Μυλωνά, το οποίο και παρακολούθησα και με βοήθησε πάρα πολύ σε όλα τα βήματα για τη δημιουργία της εταιρείας μου.

Το σημαντικό όμως σε κάθε δύσκολη κατάσταση, είναι να μην αφήνεις τον εαυτό σου να τα παρατήσει και να απογοητευτεί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.  Οι αποτυχίες και οι κακοτοπιές αποτελούν κομμάτι της επιτυχίας και μέρος της εμπειρίας μας αφού μέσα από αυτά μαθαίνουμε το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Η αποφασιστικότητα, η επιμονή, η υπομονή αλλά και το πόσο θέλεις κάτι στη ζωή σου αποδεικνύεται μέσα από τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr